“Sellised koolikülastused on väga olulised just seetõttu, et motiveerida lapsi ujuma õppima sedasi, et nad vees hakkama saavad. Ujumisoskus on sama tähtis nagu lugemine, ilma milleta lihtsalt ei saa. Ujumisoskus on ühtlasi elupäästev oskus, millest on kasu ka väljaspool võistlusujumist,” rääkis Zirk ja tõi näiteks perepuhkuse SPA-s. “Kui laps oskab ujuda, siis on ju ka vanematel veekeskuses kindlam ja turvalisem tunne, rääkimata väliveekogudest,” sõnas Zirk. “Ujumine ei ole ainult sport, see on eluvajalik oskus, mis aitab kaasa uppumissurmade vähendamisele,” on Zirk kindel.

Zirk tegi kaasa ka teise klassi ujumistunni, kus näitas lastele ette ujumisoskuse põhielemente ning loomulikult näitas lastele ka võistlusujumist tehes läbi 100m kompleksujumise. Kõige vahvam oli Zirki jaoks aga lastega sukeldumise ja libisemise harjutuste läbiviimine. “Moodustasime lastest vees nö hanerivi ja pidin nende alt läbi ujuma. See tekitas tunnis ikka korraliku elevuse ja laste reaktsioon oli väga lahe. Nad olid tõsiselt üllatunud, et vees selliseid trikke saab teha,” rääkis Zirk ja lisas: “Arvan, et ongi oluline, et ujumise tunnid oleksid mängulised. Nii tuleb ka ujumisoskus kiiremini.”

Pikk veetreening hea koht luuletuse kordamiseks

Tartu Kivilinna Kooli õppealajuht Pille Saadjärv on veendunud, et sellised külastused on kasulikud ja lastele inspireerivad. “Laste jaoks on väga oluline, et keegi, kes on oma alal väga kõrgel tasemel, jagab lastele oma kogemust ja inspireerib neid. See tõesti motiveerib ka neid elus pingutama, sest näevad, et pühendumine ja suur töö viib sihile. Samas tõi Kregor esile selle, et ta on täiesti tavaline noor inimene, kellel samuti tuleb ebaõnnestumisi ette ja neid ei tasu karta. See annab lastele õige signaali,” rääkis Saadjärv. Tema sõnul oli eriti huvitav Kregori vastus küsimusele, et mis toimub tema peas pikkade 4-tunniste veetreeningute ajal. “Kregor rääkis, et kui kooli ajal oli vaja õppida luuletust pähe, siis ujumise ajal oli just õige aeg oma peas seda luuletust läbi korrata,” sõnas Saadjärv lõbusalt.

Kregor Zirki koolikülastuse eesmärk oli viia lastele sõnum ujumisoskuse olulisusest ning ühtlasi julgustas ta lapsi ja noori proovima elus erinevaid asju ja sellest lähtuvalt kuulama oma südame häält ja tegema elus sobivaid valikuid. “Kõik ei pea kindlasti sporti tegema, igaühele on siin elus oma tee. Minu õde näiteks proovis ka sporti, kuid praegu on leidnud, et viiuli mängimine huvitab teda hoopis rohkem. Oluline on teha seda, mis sulle meeldib,” võttis Zirk jutu kokku.

Aulas, üle 200 lapsega kohtumise lõpus, näitas Kregor lastele oma ujumisvarustust ning tähtsamaid medaleid, mille hulgas ta tõi esile pronksmedali, mille ta oli saanud 2009. aastal Tartu koolide vahelistel meistrivõistlustel. “Ka mina ei ole alati esikohti saanud, me kõik peame kuskilt alustama,” rääkis Zirk.