Tihti öeldakse, et odavise algab 80 meetrist. Seda on meeldinud meilegi meelde tuletada, kui mõni uus nimi Eestis 80 piiri esmakordselt alistab. Reaalsus on 2015. aastal aga see, et tõeline odavise algab 85 meetrist - niivõrd kõvaks on ala taseme kergitanud viimastel hooaegadel tšehhid, sakslased, soomlased ja soomlaste poolt juhendatavad mitte-eurooplased.

Hea meel on tõdeda, et meie piigilennutajad pole maailma odaviske arengut pelgalt kõrvalt jälginud, vaid ka ise (osaliselt) selle sees olnud. Just arengu mõttes, sest on ju Tõrva poistest (Kirt ja Tanel Laanmäe) ja Risto Mätasest saanud aastatepikkuse töö järel rahvusvahelisest klassist odaviskajad.

Ühtpidi oli suur üllatus juba see, et just Kirt meie kolmikust taolise supertulemuse viskas - temalt, varasemalt 82 meetri mehelt, osati seda oodata kõige vähem. Teisalt, puhtalt tehnikat vaadates jääb vähemalt kõrvaltvaatajale mulje, et ta oli selle tulemuse ka enim ära teeninud.

Nimelt tuleb Kirt Mätasest ja Laanmäest selgelt paremini toime odaviskajate kõige keerulisema ülesande ehk kiire hoojooksu edukalt viskele üle kandmisega. Siinkirjutaja jaoks, kes ala spetsiifikaga peensusteni kursis pole, tundub Kirt olevat suisa soomlase Tero Pitkämäki peegelpilt. Ja peegelpilt sõna otseses mõttes, sest lisaks pealtnäha sarnasele iseloomule (mõlemad pigem tagasihoidlikud), hoojooksule ja äraviskele järgnevale kukkumisele on üks vasaku- ja teine paremakäeline. Järgmine suur küsimus peaks Kirdi jaoks olema aga see, kas ta on võimeline sarnaselt tippmeestele ka stabiilseks 85+ meheks saama. Aeg näitab, kuid eilse ja kogu lõppenud hooaja põhjal lootust on.

Lõpetuseks, Kohila on Eesti odaviskajate jaoks olnud üks imepaik. Seal on oma rekordi visanud kogu nimetatud kolmik. Mingit probleemi või skandaali selles otsida pole aga mõtet, sest Kohila võistlus on kalendris olnud viimastel aastatel vahetult pärast tiitlivõistlusi, mil sportlaste vorm on tipus. Lisaks on Kohila sisuliselt eranditult tervitanud võistlejaid sooja ilma, hea korralduse ja mõõduka tagant- (odaviskes) või vastutuulega (kettaheites).

Ja veel mõned numbrid eilse võistluse valguses...

Eesti kõigi aegade esikümme:
1. Andrus Värnik 87.83; 2. Magnus Kirt 86.65; 3. Donald-Aik Sild 85.28; 4. Tanel Laanmäe 83.82; 5. Risto Mätas 83.48; 6. Marek Kaleta 83.30; 7. Heino Puuste 83.20; 8. Mihkel Kukk 81.77; 9. Sulev Lepik 81.50; 10. Erki Leppik 80.98.

Magnus Kirt maailma hooaja edetabelis: 9.
Magnus Kirt Euroopa hooaja edetabelis: 6.
Magnus Kirt maailma kõigi aegade edetabelis: 54.
Magnus Kirt Euroopa kõigi aegade edetabelis: 37.
Magnus Kirdi rekordiparandus 2015. aasta jooksul: 6 meetrit ja 83 sentimeetrit
Magnus Kirdi rekordiparandus Kohila võistlusel: 4 meetrit ja 43 sentimeetrit