Hollandlasel oli Sauberiga leping, mille kohaselt pidi temast pärast varusõitja aastat saama tiimi põhipiloot, kuid ootamatult teatas Sauber, et nende autodes istuvad sel aastal Marcus Ericsson ja Felipe Nasr.

Victoria kohus Austraalias andis teisipäeval õiguse Van der Gardile ning sundis Sauberi maksma mehe kohtukulud. Neljapäeval esitatud Sauberi apellatsiooni lükkas kohus tagasi.

Veel pole aga teada, kelle Sauber reedel vabatreeningul rooli paneb. Lisaks tuleb Van der Garde'il kiirkorras hankida FIA superlitsents.

Nüüd on Sauber jäänud väga lolli olukorda, kus neil on enne avaetappi leping kolme sõitjaga. Kui tiim Austraalia GP-l hollandlast rooli ei pane, riskivad nad kohtuotsuse eiramisega. Van der Garde'i advokaadi sõnul võib kohus seepeale tiimi varad, sealhulgas nende autod ja varustuse, külmutada.

Sauberi tiimipealik Monisha Kaltenborn ütles enne apellatsiooni sisse andmist, et Van der Garde'i rooli laskmine nii viimasel hetkel poleks turvaline.

"Me ei saa ohtu seada tiimi või mõne teise sõitja turvalisust, pannes ettevalmistamata sõitja autosse, mis on kujundatud meie kahe ülejäänud lepinguga sõitja järgi," ütles ta.

Vangerdused Sauberi sõitjate leeris tingis tiimi raske rahaline seis. Kuigi Van der Garde oleks endaga kaasa toonud miljoneid, on teiste meeste selja taga seisvad sponsorid veelgi rahakamad. Nasr toob tiimile näiteks Brasiilia panga Banco do Brasili sponsorrahad.