Rämpstoidu söömise ja depressiooni vahel on seos. Eeskuju tasub võtta Vahemere-äärsest elust, aga ka jaapanlastest ja norralastest. Uuringud kinnitavad, et tasakaalustatud toitu on tarvis ka vaimse tervise jaoks.

„On tõesti leitud, et rohkem puu- ja köögivilju, küllastumata taimseid õlisid, kala ja kvaliteetset lihavalku sisaldava menüü ehk nn Vahemere dieedi puhul on depressiooni tekke risk pigem väiksem kui neil, kes toituvad teistmoodi,” selgitab Tartu ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda. „Keeruline on öelda, kas kõigepealt on inimesel vaimne häire ja siis tuleb kiiret naudingut ja küllastumistunnet pakkuva toidu eelistus, või pigem ongi sellise toidu armastajad, kellel tekib stress ja depressioon. Aga seos on uuringutega tõesti leitud.”