Mõni inimene on vaid fotodel kaunis. Paljud meist näevad võluvad välja peale ettevalmistust: mõnel erilisel pidulikul sündmusel: sünnipäevadel, tähtpäevadel, aastavahetusel, pulmas. Kuid kõrvaltvaatajatele tundub, et Tuuli on üks väheseid naisi, kes ongi looduse poolt nii hea disainiga, et näeb tõepoolest iga päev, igas situatsioonis särav välja. Ehkki väline pool pole sellele sügavale sisemiselt kirkale ja targale naisele nii oluline, on Tuuli puhul tõenäoselt tõeks saanud ütlus: „Välismaailm on Sinu sisemaailma peegeldus.“ 

Nii võib olla sära, mida Tuulis nähakse, lihtsalt tema sisemise headuse ja valguse kuma. Eks ta ise kindlasti vaidleb vastu, et temalgi on halvemaid päevi, aga see ei muuda üldpilti. Ilu on vaatajate silmades ning inimesi, kes Tuulit kauniks peavad on väga suur hulk: kõik, kes teda tunnevad või näinud, on ühel meelel, et tegemist on erakordselt kauni naisega nii seesmiselt kui väliselt.

Mis on Su suurimateks liikumisalasteks saavutusteks?

Oma suurimaks liikumisalaseks saavutuseks pean seda, et inimesed minu ümber on aktiivsed. Enamik minu sõpru on kehaliselt aktiivsed. Paljudega nendest olen kohtunud just läbi spordi. Minu mees on samuti treener. Minu lapsed käivad erinevates trennides. Kasutame perega igat võimalust minna õue, jalutada, joosta, ujuda, sõita rattaga, kiikuda: veeta oma vaba aega võimalikult aktiivselt. Olen õnnelik, et olen läbi kogu oma elu olnud aktiivne ja olen suutnud ka paljudele inimestele teha liikumise meeldivaks. Tänu spordile on mul õnnestunud luua pere, kohtusime mehega spordiklubis. Tänu liikumisele on meil palju ühiseid huvisid, seega püsib ka meie suhe alati värske. Oleme aktiivsed ja õnnelikud. Olen veendunud, et sport on andnud mulle väga palju, seega annan endast parima, et iga inimene, kes minu trennist lahkub, tunneks ennast energilisemana ja täis uut elujõudu.

Kuidas möödus Sinu lapsepõlv, kas liikusid palju? 

Ma mäletan ennast lapsepõlves alati õues olles, luurekat ja uka -ukat mängides. Ema ütles, et ma olin alati viimane laps, kes õuest tuppa tuli. Umbes 15-16 aastasena mõtlesin, et minul vist ei saa kunagi villand õues jooksmisest. 

Milliste erinevate liikumisvormidega ja aladega oled kogu liikumisteekonna lõikes tegelenud? 

Minu lapsepõlv möödus väga sportlikult. Alustasin viieselt iluvõimlemisega, millega ma vahelduva eduga tegelesin ülikoolini välja. Olen käinud kergejõustiku, ujumis-, peotantsu-, sõudmis- ja tantsu- trennides. Kõige südamelähedamaks jäi siiski võimlemine, millega ma ka kõige kauem tegelesin.
Millal Sul tuli äratundmine, et soovid saada treeneriks? Mis olid alternatiivid?
Minu esimesed treenerikogemused algasid juba 9. klassis, kui ma hakkasin juhendama väiksemaid tüdrukuid iluvõimlemises. Keskkoolis oli mul sõbrannaga tantsutrupp, mis koosnes meist kahest ja 5-6 –st klassivennast. Keskkooli lõpuks juhendasin ma juba ka kooli võimlemispidudel rühmi ja olin ise üliaktiivne tantsija ning võimleja. Ma mäletan, et keskkoolis pidi minu järgi koostama võimlemispeo ajakava, sest tegin nii palju etteasteid, et ümberriietumiseks pidi aega varuma. Tolleaegse Tartu 10. Keskkooli võimlemispeod olid väga tuntud. Keskkooli lõpuks oli minu jaoks loomulik jätk Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskond. Mul oli ka varuvariant, et kui ma ülikooli sisse ei saa, siis lähen õppima kosmeetikuks. Kui tuli aeg ülikoolis praktikale minna, polnud ma enam oma kutsumuses nii kindel. Päris hirmus oli minna asendama tuntud treenerit ja suurepärast õppejõudu, Inga Neissaart . Tuli noor ja roheline aeroobikatreener. Kõik suhtusid ju eelarvamusega. Aga kui praktika hakkas läbi saama ja mulle pakuti päris oma tunde, hakkasin proovima ja nii see läks. Olla saalis ja juhendada lapsi või täiskasvanuid on kaks erinevat asja. Ma olen ka lastega tegelenud hulk aastaid nii Tartus kui ka Tallinnas. 

Kas oled nõus ütlusega: “Terves kehas terve vaim? 

Absoluutselt. Kui sa tunned end oma kehas hästi ja tervena, siis on ka vaim värske. Jõusaali, rühmatreeningusse või lihtsalt jooksurajale astudes väljub inimene maailmast, mis on täis argimuresid. Töö, kool, suhted – kõik ununeb. Teed midagi iseenda jaoks. See laseb ka vaimul puhata, et siis uue jõuga ja ideedega probleeme lahendama hakata. 

Paljud peavad Sind fantastiliseks treeneriks, kuid milline on Su enda arvates suurepärane treener?

Ma tänan. Treeneris peab olema see midagi, mis paneb saali endaga ühes rütmis hingama. Hea treener on mitmekülgne ja motiveeriv. Keegi, kes paneb ka kõik teised saalis ennast hästi tundma ja uut võimalust treeninguks ootama. Keegi, kes otsib alati võimalust õppida midagi uut ja kasutada uusi võtteid, mis teeks treeningud veelgi efektiivsemaks. 

Mis on Sinu jaoks ilu? 

Minu jaoks on õnn see, mis teeb inimese ilusaks. Kui inimene on ise endaga rahul ja õnnelik, siis panevad seda ka teised tähele.

Mis on Sinu ilu saladus?

See ei ole mingi saladus. Tule mulle trenni ja saadki teada.

Kas ilu on vaatajate silmades või on ka mingid objektiivsed kriteeriumid? 

Muidugi on: näiteks ümbermõõdud: 90-60-90 . Tegelikult usun, et igaüks saab ümbritsevate inimeste arvamust mõjutada. Kui inimene särab, on energiline ja kiirgab enesekindlust, siis naudivad ka teised tema seltskonda. Kõige parem on seda saavutada läbi treeningu ja hea füüsilise vormi. Tuleta meelde, kuidas Sina ennast peale viimast treeningut tundsid? Minu eesmärgiks on see, et iga inimene, kes minu tunnist lahkub, on õnnelikum ja endaga rohkem rahul kui saali sisenedes.

Mis sa arvad, kas paljusid naisi motiveerib treenima soov olla kaunim? 

Kindlasti. Nagu ma juba mainisin, usun, et füüsiline aktiivsus loob parema enesetunde, mis omakorda paneb ka inimese ennast kaunimana tundma. Kas inimene soovib olla kaunis enda või kellegi teise jaoks, on juba individuaalne. Kas motivatsioon tuleb enda seest või kellegi teise mõjutusel, ei olegi tähtis. Peaasi, et leiad tee liikumiseni.

Ja mis võib olla mehi liikumapanevaks jõuks? 

Lisaks eelpool mainitule, kaunid naised muidugi.

Kuhu soovitad inimesel oma fookuse ja tähelepanu keskme treeningute puhul panna: iseendasse või välistesse teguritesse? 

Treeningut teeb inimene ikka enda jaoks. Seega ka keskenduma peaks enda tegemistele. Tänapäeva kiires maailmas mõtleme niigi enamuse ajast välistele teguritele, jäägu siis vähemalt treening ajaks, kus mõtleme vaid endale. See tagab ka korrektsema tehnilise soorituse, mis omakorda tõstab treeningu efektiivsust. Tihti piisab õige tehnikaga harjutust sooritades palju väiksemast mahust kui lohakalt hantliga vehkides. Ideaalis võiks inimene leida motivatsiooni just iseendas. Me kõik tahame olla terved ja heas vormis ja liikumine aitab selleni jõuda. Kuid vahel on inimesel vaja ka välist motivatsiooni, eriti siis kui endal tekib tahtmine trenn vahele jätta. Sel juhul on treeningkaaslasest või personaaltreenerist palju kasu. 

Mida soovitad algajatele harrastajate? Kuidas treeningutega alustada ja ree peale saada? 

Alustuseks mõtle enda jaoks välja, mida treeninguga saavutada tahad ja hakka selle poole liikuma. Alusta rahulikult. Hea füüsilise vormi saavutamine on nagu maraton. Esimesel nädalal ennast tühjaks pigistades kaugele ei jõua. Sportlik eluviis võiks ja peaks jääma alatiseks kaaslaseks. See peaks loomulikuna tunduma. Enesepiitsutamine terve elu ei vii püsivate tulemusteni. Pigem on see kiireim tee loobumiseni. Sport peaks meeldima. Soovitan alguses pöörduda personaaltreeneri poole, kes aitab jõuda eesmärkideni sihipärase treeninguga ja aitab motivatsiooni leida. Mis aga kõige tähtsam: alusta täna.

Mida soovitad harrastajatele, kes on olnud küll mingil alal tegijad, kuid kel on treeningutesse pikem paus sisse jäänud ja ka kaal kõrgeks tõusnud, kuid kel on sees soov siiski come-back teha. 

Ei tasu alustada sealt, kus pooleli jäi. Sama mahu ja koormustega trenni tehes võib ennast vigastada ja kiiduväärt idee saab tagasilöögi. Sellise treenija eelis on selles, et paljude harjutuste tehnika on juba selge ja treener ei pea hakkama tema valet kehaasendit korrigeerima, vaid saab keskenduda konkreetsete eesmärkide poole liikumisele.

Mida soovitad edasijõudnud harrastajatele?

Mitte rahulduda saavutatuga. Püstitage endale uusi ja uusi eesmärke, et ei tekiks tüdimust ja paigalseisu. Olge mitmekülgsed. Proovige uusi asju ja püüdke ka teisi oma aktiivsusega nakatada.
Palun jaga mõni toitumisalane nipp. Milline näeb välja Su enda toidulaud?
Söögikogused peavad mahtuma sulle pihku. Nii on lihtne oma portsjone kontrolli all hoida. Minu enda toidulaud ei ole ideaalne, kuna peres kasvab kaks väikest tüdrukut, kes oma soovidega dikteerivad, mida pere sööb. Siiski proovin süüa mitmekülgselt, hoida kogused mõistlikena ja vahel luban endale ka mõne hõrgutise.

Kas teed trenni ka tundideväliselt? Palun kirjelda oma tavalist treeningnädalat? 

Ma väga tahan ja püüan enda jaoks aega leida, ja teha trenni just enda jaoks, aga kahjuks see päris alati ei õnnestu. Rühmatreeningutes saan küll samuti koormust, aga eelkõige treenin ma oma kliente. Lisaks oma 13 rühmatreeningule proovin nädalas 2-3 korda jõusaalis käia. 

Kas Sul on mõni liikumisalane unistus, mis pole veel täitunud? 

Tahaks õppida tennist mängima. Siiamaani on see jäänud aja puudumise taha. Loodan, et kunagi on mul aega seda ala proovida ja seda enda jaoks õppida.

Sul on kaunis perekond, mis on selle võti? Palun jaga ka Eesti peredele mõni soovitus? 

Teineteisemõistmine, usaldus ja toeksolemine igas olukorras on perekonna alus. Me proovime leida üksteise jaoks aega, nautida kvaliteetaega perega koos olles. Tore on, kui paaril on ühised huvid. See ühendab ja seob. Meie huvi on sport nii tööl kui vabal ajal.

Mida andsid Sulle õpingud Tartu Kehakultuuri teaduskonnas?

Eelkõige teadmisi sellest kuidas inimese keha töötab. Arusaamine sellest kuidas toimivad erinevad energiasüsteemid ja millised protsessid toimuvad inimese kehas füüsilise pingutuse ajal. Tänapäeval on internetist võimalik leida meeletutest kogustest informatsiooni, soovitusi kuni valmis treeningprogrammideni välja. Põhjalikud teadmised füsioloogiast lubavad seda infohulka filtreerida, valida välja kasulik ja kõrvale heita eksitav ja kohati täiesti vale informatsioon. Seetõttu soovitaks suhtuda väga ettevaatlikult internetis levivatesse programmidesse, need on tihti koostatud ilma vajalike teadmisteta, isikliku kogemuse põhjal, mis ei pruugi teistele sobida. Ja kohe kindlasti ei arvesta nad inimese isiklike omadusetga, tema anatoomiliste ja füsioloogiliste eripäradega ja kasvõi tema une kestuse ja töökoormusega. Kõik need faktorid mõjutavad aga oluliselt treeningu effektiivsust. Teadlik treener oskab selliseid asju küsida, tähele panna ja vajadusel plaani korrigeerida, paberil kava seda teha ei suuda. 

Kuidas oma treeningutest taastud ja kui palju rõhku pöörad lihashooldusele?

Taastun ma pere ja sõprade seltsis kvaliteetaega veetes. Füüsiline aktiivsus teeb vaimu värskeks, seega olen tihti treeningult tulles energilisem kui klubisse sisenedes. Muidugi meeldib mulle mõnikord ka head massaži või kehahooldust nautida.

Kas Sinu elu kõik aastad on olnud liikumisaastad? 

Võib öelda küll nii. Eks mõni aasta on olnud aktiivsem ja mõni natuke vähem. Päris ilma liikumise ja spordita pole möödunud ükski aasta, nii palju kui ma neid oma elust mäletan. Mul on olnud kaks suurt vigastust, mille tagajärjel ma olin mõnda aega vähem aktiivne. Põlvevigastus, mille ma kehakultuuriteaduskonna talvelaagris sain, pani mind veidi tempot  maha võtma, aga nii kui ma jalule võisin tulla, läksin uuesti trenni ja kahjuks liiga vara. Ka raseduse ajal, esimest last oodates, olin ma mõnevõrra vähem aktiivne, aga päris pausi pole sisse jäänud. Iga aasta on liikumisaasta.

Mis on Sinu sõnum ja soovid liikumisaasta puhul Eestimaa harrastajatele? 

Kui alustad, siis tasa ja targu ning mõtestatult. Kui oled kogenud harrastaja, siis leia uusi väljakutseid ja suundi, et oleks huvitav ja edasiviiv. Spordi heameelega. Liigu läbi elu.