Seoses positiivse B-prooviga on lisaks sportlasele Eesti Ujumisliidule teinud avalduse ka treener Nikolai Borzov ning tunnistanud, et on andnud sportlasele keelatud aineid. Mõlemad avaldused saabusid täna.

All on seoses dopingu juhtumiga asjaosaliste avaldused EUL'le. Mõlemad on andnud ka oma nõusoleku see info ja oma nimed avalikustada:

Lugupeetud Eesti Ujumisliidu juhatus,

Head spordisõbrad ja treeningkaaslased,

Pean kahetsusväärsusega teatama, et andsin mais 2013.a dopinguproovi, mis osutus mulle juunis edastatud teate kohaselt positiivseks. Ka 8.juulil avaldatud B - proovi tulemus oli positiivne.

Seoses minu suhtes tuvastatud positiivse dopinguprooviga soovin selgitada järgmist.

Kinnitan, et ma pole kunagi oma sportlaskarjääri jooksul kasutanud teadlikult mingisuguseid keelatud aineid. Olen treeningprotsessis nii ettevalmistusperioodil kui ka võistlushooaja kestel ise kasutanud tavapäraseid ja spordimeditsiinis lubatud vahendeid. On selgunud, et treeneri poolt minule taastumiseks antud vahendid on sisaldanud keelatud aineid. Ma ei oska ega soovi hetkel selle asja kohta rohkem kommenteerida. Olen nõus tegema koostööd antidopinguga. Tunnistan oma süüd selles osas, et olen olnud hooletu ja pole kontrollinud, mida minule antud vahendid on sisaldanud.

Lugupidamisega,

Anita Stepanenko

-----------------------------------

Avaldus

Käesolevega kinnitan, et andsin keelatud ainet A. Stepanenko’le, mille tarvitamisest tema ei olnud teavitatud ega teadlik. Ainet kasutati 14 päeva jooksul eesmärgiga taastada sportlase organism pärast treeningkoormuseid. Teavitan, et kõik selle sportlase eelnevad tulemused olid saavutatud ilma keelatud aineid tarvitamata.

Arvan, et minu tegu on proffessionaalne viga ja olen valmis koostööks Eesti Ujumisliiduga ja WADA’ga.

Lugupidamisega,

Nikolai Borzov.

--------------------------------
Eesti Ujumisliidu kommentaar

Edasist uurimist teostab SA Eesti Antidoping.

EUL huvi on, et juhtumi üksikasjad selgitatakse võimalikult põhjalikult ning kiiresti. EUL on omalt poolt hetkel teinud kõik endast sõltuva, et teavitada juhtunust avalikkust ning abistanud juhtumi uurimist teostavat antidopingut.

Treener on töölt kõrvaldatud ning sportlane võistluskeelus kuni antidopingu otsuseni .

Tegu on väga tõsise insidendiga. Treeneri käitumine on olnud täielikult vastutustundetu ja kõiki üldisi ning EUL tõekspidamisi eirav. Ainuke õige käik selle loo juures on olnud asja ülestunnistamine. 

Sportlase osas viib juurdluse läbi antidoping. Hetkel on liiga vara teda süüdi või õigeks mõista. Faktid ja väited tuleb üle kontrollida.

EUL avaldab tunnustust Lasnamäe ujumisklubile, kes juhumi uurimisele siiani igakülgselt kaasa aidanud. Soovime, et see intsident ei heidaks ennatlikult varju kogu klubi tegevusele, vaid mõistetaks, et senise info valguses on tegu olnud ühe treeneri tegevusega.