Ei saa üle ega ümber, et murdmaasuusatajate kõrget eesmärki tõsta Eesti veebruaris Libereci MM-il taas medaliriikide hulka hoiavad elus „igihaljad” Veerpalu ja Mae, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuigi rootslasest üllatusvõitja Johan Olssoni ja sakslase Axel Teichmanni üleolek Šveitsi mägikuurordi raskel rajal peetud 15 km klassikasõidus oli mäekõrgune, varitsevad 37-aastane Veerpalu ja aasta noorem Mae kaks kuud enne MM-i heal rünnakukohal.

„Meil on olemas kõik eeldused, et Liberecis edukalt esineda,” lausus Eesti koondise peatreener Mati Alaver. „Jätkame tööd kindla eesmärgiga tõusta MM-il taas medaliriikide hulka.”

Veerpalu pingutas liialt

Arvud võivad poolehoidjaid siiski pisut ehmatada. Veerpalu kaotas 28-aastasele Olssonile ajaga 1.13 ja Mae 1.23,8. 28-aastane rootslane ütles, et harjutas kogu suve suure sooviga tõusta just Davosis esmakordselt MK-etapil pjedestaalile. Ta näitaski üpris teravat minekut ja jäi oma kiirusega väga rahule.

Kaks nädalat tagasi ka Kuusamo MK-etapil 15 km klassikasõidus seitsmenda koha saanud Veerpalu uhas kahe nädala vältel 1800 meetri kõrgusel üle merepinna asuvas Sankt Moritzis kõvasti treenida ja maksis kohe võistlusvalmidusele lõivu.

„Tugevad treeningud and­sid jalges tunda, punnitasin päris palju,” lausus Veerpalu. „Prae­gu pole hullu midagi, ongi õige aeg harjutada. Pikad vahed tekkisid seetõttu, et tõusud olid rasked. Ette said suusatajad, kes liikusid tasasel maastikul kiiremini.”

Ometi pidas 15 km klassikasõidu kahekordne olümpiavõitja oma hetkeseisu heaks.

„Sain MK-sarjas kahel etapil esikümnesse, see on väga kõva. Üle pika aja olin kahel võistlusel järjest konkurentsis, selle üle tunnen heameelt,” ütles Veerpalu, kes kaotas kuuendaks tulnud soomlasele Matti Heikkinenile 13 sekundiga.

„Davosi võistlust silmas pidades läks Veerpalu treening natuke kontrolli alt,” ütles Alaver. „Aga elu on näidanud, et pole vaja sportlasele etteheiteid teha, kui peamine on MM-iks valmistumine.”

15 km klassikasõidus 14. koha saanud Jaak Mael jäi esikümnekoht seitsme sekundi kaugusele. „Võrreldes Kuusamo võistlusega suutsin vahet Veerpaluga paarikümne sekundi võrra vähendada,” ütles kodusele rivaalile 10,8 sekundiga kaotanud Mae.

Veel võrdlusmomente: Mae edestas Kuusamo võitjat Martin Sundbyt Norrast ja mullust MK-sarja võitjat Lukaš Bauerit Tšehhimaalt. Aastaid klassikasõitudes hiilanud norralase, kümnenda koha saanud Anders Auklandiga liikus Jaak enam-vähem ühes rütmis, lõpus jäi siiski alla.

„Kahjuks karistasid mind lõpus paar meest, jõust jäi vajaka,” lausus Mae. „Enesetunne oli pisut parem kui Kuusamos. Ka töövõime oli korras.“

Kodus saab kosuda

30. detsembril algava Tour de Ski eel kavatsevad nii Veerpalu kui ka Mae harjutada viis kuni seitse päeva Šveitsis, siis sõidavad koju kosuma ja jalga teritama.

„Touri-eelsel nädalal tuleb koormust vähendada, muidu pole võistlemisest kasu,” ütles Veerpalu.

Ka Mae peab treeningumahu kahandamist vajalikuks. „Kõige teravamat vormitippu veel ei otsi, aga tahaksin esineda paremini kui kahel varasemal Touril,” lisas otepäälane.

Kui üks Eesti koondislane saanuks esikuuikusse, kaks esikümnesse ja kolmas kahekümne parema hul­ka, pannuks Alaver klassikasõitjatele väga hea hinde. Aivar Rehe­maa sai 26. koha, seega jäi kõigil kolmel natuke puudu.