Tartu Maag Tammeka pallur Artur Ossipov sai liidult kolmeaastase jalgpallis tegutsemise keelu, kahe aasta pikkuse karistuse teenis FC TVMK mängija Vladislav Gussev, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ametlikult ei saanud kumbagi karistada kihlveopettuste eest — neile pandi süüks hoopis ebasportlikku käitumist, mille sisuks on katsed mõjutada mängude tulemusi.

„Saime formuleerida selle, mida suudame tõestada. Nende süü on rangelt faktidel põhinev,” lausus jalgpalliliidu president Aivar Pohlak. Võtmeisik tabati Pohlaku sõnul oli Artur Ossipovi näol tegemist ühe mängutulemuste korraldamise koordinaatoriga. „Ma ei ütle, et ta oli juhtiv mafiooso, küll aga üks võtmeisikuid. Tema tabamisega löödi kolmepealisel lohel maha aga vaid üks pea — see, mis läks kõige nahaalsemaks, ülbemaks,” selgitas vutijuht. Ilmselt tegutseb Eestis veel kaks koordinaatorit, kes pettusi korraldavad, üks neist ei kuulu kindlasti mängijate hulka. Pohlaku sõnul pakkusid nad Ossipovile võimalust ka juhatuse ees oma tegudele seletusi anda, kuid pallur loobus sellest. „Ta eitas kõike ning mul ei õnnestunud teda lahti muukida. Kui seadsin ta fakti ette, võttis ta omaks kõigest mängu mõjutamise katse,” sõnas Pohlak.

Selge on see, et kahe mängijaga petturite hulk mingil juhul ei piirdu. Ka Pohlak tunnistas, et kolmest jalgpalliliidu juhatuse liikmest koosnenud töögrupp kogus kokku väga suure hulga pettusi puudutavat teavet. „Info hulk oli muret tekitavalt suur, isegi suurem, kui ma arvasin,” rääkis Pohlak. „Nende kahe karistuse loogika on lihtne: anda signaal, et oleme alustanud leppimatut võitlust mängu tulemuste mõjutamisega.” Muret tekitav infohulk Pohlaku väitel on Eestis hämarate tegudega seotud umbes mõnikümmend jalgpallurit pisut rohkem kui pooltest meistriliiga klubidest.

„Osa neist on paadunud tegelased, on ka kaasajooksikuid, noormängijaid, kes on naiivsusest kaasa läinud, neid, kes võtavad kogu asja naljana, ja üksiküritajaid, kes on üritanud tulu teenida.” Summad, mida pettustega õnnestub taskusse pista, on aga muljet avaldavad — väidetavalt võib ühe mängu tulemuse korraldamise eest eri allikatest kokku korjata 50 000 — 100 000 krooni. Kahtlust äratavaid mänge on kogunenud keskmiselt üks iga mänguvooru kohta. Pohlak rõhutas, et kõiki juhtlõngu üles ei korjata. „Kui probleemi tekitavad inimesed välja juurida, siis kaasajooksikud rahunevad ehk ise maha,” avaldas ta lootust.

Vutijuht rõhutas, et kuigi pettused muutsid mõneti tänavuste meistriliiga mängude tulemusi ja kogu liiga taset, jääb lõplik tabel siiski kehtima. „Hoidsime Ossipovil ja Gussevil juba ammu sil­ma peal, kuid meil oli selge eesmärk lasta neil hooaja lõpuni tegutseda, et saada asjast võimalikult selge pilt,” rääkis Pohlak ning lisas, et kui tõendeid koguneb juurde, siis karistatakse ka teisi patustajaid ning vajaduse korral minnakse ka pettustega seotud klubide kallale. Jalgpallijuht rõhutas siiski, et Eestis on probleem pigem mängijate- mitte klubikeskne. „Oleme klubidega kokku leppinud, et mängijaid, kelle suhtes on pettusekahtlus, lihtsalt edaspidi üldse ei kasutata.”

Näiteid mängu mõjutamise katsetest

•• Oli teada, et üks tuntud meistriliiga mängija saab enne mängu alati palju telefonikõnesid. Kui jalgpalliliidu töögrupp temalt aru pä­ris, tunnistas mees, et temalt ta­he­takse teada, kuidas on meeskond mänguks valmis. Seda infot olevat ta alati ka heas usus jaganud. Pohlaku sõnul pole taoline info jagamine lubatud, sest see on seotud kihlvedude korraldamisega.

•• Peale info jagamise pole lubatud ka oma meeskonna võidule panustamine. Nii mõnigi mängija on tunnistanud, et panustas vaid võidule ning ei teadnud, et see on keelatud.

•• Pettuseks võib lugeda ka seda, kui palluri lähedased panustavad enne mänge väga täpselt mängijaga seotud kohtumiste tulemustele. Eesti jalgpalliliidul on hästi teada paljude pallurite lähiringi kuulujad, vajaduse korral võetakse appi isegi Orkuti suhtlusportaal.

•• Kokkuleppemängud võivad ka nurjuda. Pohlaku sõnul on üks selliseid näiteid Balti liiga kohtumine Läti klubi FK Riga ja TVMK vahel. Kokkuleppe kohaselt pidi mäng lõppema 2:0 riialaste kasuks — selline seis püsis pea mängu lõpuni. TVMK mängija Ilja Kissel põ­rutas aga lõpusekundeil täpse taba­muse Riga võrku, kohe pärast seda kõlas ka kohtunikuvile, tabloole jäid numbrid 2:1.