Aasta tagasi Eesti parimana esimese suusatuuri 35. kohaga lõpetanud Jaak Maelt loodab juhendaja seekord esikahekümnesse jõudmist.

“Viiendal etapil Nove Mestos, kus on kavas 15 km eraldistardist, läheb Jaak tegema oma hooaja parimat sõitu,” lisas Alaver, kes ihkaks praegusest raskemat Tour de Skid.

“Tuuri ellukutsujad rääkisid kunagi oma plaane tutvustades võistlusest, kus pandaks proovile sportlaste vastupidavus,” meenutas peatreener.

“Tegelikkuses sellist võistlust ei ole — meeste 30 km sõitu sel tuuril enam ei näegi, peaaegu kõik etapid on kiirusliku iseloomuga. Mulle meelt mööda suusatuuri kavva peaks kindlasti kuuluma ka üks meeste 30 km ja 50 km sõit.”

Esimese tuuri eel nii treenerite kui ka sportlaste seas peljatud lõputõus, 420 meetrit ronimist Alpe Cermise mäele Itaalias Val di Fiemmes, ei osutunud sugugi nii kurnavaks, nagu eeldati.

“Seal otsustati eelmisel korral ning otsustatakse tõenäoliselt nüüdki väga vähe,” tõdes Alaver.

Veel stardivad Eesti meestest Aivar Rehemaa, Kaspar Kokk, Priit Narusk, Peeter Kümmel ja Timo Simonlatser. Neli esimest panustavad Alaveri sõnul võimalikult heale üldkohale, kaks viimast loodavad MK-punkte sprindivõistlustelt, kuid selleks tuleb tuur lõpetada.

Kesk-Euroopat kummitava lumenappuse tõttu läbitakse kogu tuur kunstlumel, kõige enam saavad vatti Oberstdorfi althüppamise järel koguni nelja etappi võõrustava Nove Mesto rajad.

“Logistiliselt eriti midagi paremaks ei muutu, sest Oberstdorfist pääsenuks me kuuendale etapile Asiagosse tunduvalt kiiremini kui üheksa tunniga, nagu kulub nüüd eeldatavasti Nove Mestost Asiagosse reisimiseks,” ütles Alaver.

Eesti naissuusatajaist plaanib kogu tuuri kaasa teha Tatjana Mannima, kolmel esimesel etapil stardib Kaili Sirge. Piret Pormeister loobus haiguse tõttu.