Kahel eelmisel EM-il hõbemedali teeninud Holland on näidanud ekstraklassi, siiani pole C-grupis kaotatud ühtegi geimi. Avavoorus loovutati Rumeeniale 48 silma (21, 18, 9), seejärel grupi teiseks soosikuks peetud Aserbaidžaanile 61 (15, 23, 23) ja eile Horvaatiale 57 (16, 18, 23).

Kas Eesti vastu annate oma põhimängijatele puhkust? „Ma ei teagi praegu, kes mu parimad mängijad on,” vastas Hollandi koondise ameeriklasest peatreener Jamie Morrison, kes viis aastat tagasi tüüris USA rahvusnaiskonna maailmameistriks. „Me jätkame koosseisu roteerimist terve turniiri jooksul. Ma arvan, et meil on 14 väga head mängijat, kes kõik võivad lüüa suuremat osa siin turniiril mängivaid tiime.”

Eilses mängus Horvaatiaga vigastas jalga Hollandi koondise kapten Maret Balkenstein-Grothues ja teda täna treener kindlasti kasutada ei saa.

Kuigi tasemevahe peaks Eesti ja Hollandi vahel olema suur, ei võta Holland Eestit kuidagi kergemalt ega tule mütsiga lööma. Morrison märkis, et austab Eestit ja kõiki Euroopa võistkondi, sest siinne regioon on selgelt kõige tugevam ja ühtlasem, finaalturniiril viletsaid satse ei ole.

„Ma tulen USA-st, kus mängisime Põhja-Ameerika meistrivõistlusi. Seal võisid sa tõesti võita geimi skooriga 25:3. Euroopas on tase hoopis võrdsem, igas mängus tuleb võidu nimel võidelda,” selgitas Morrison.

Koosseisu pidev muutmine on tema sõnul sundsamm, kuna tipptiimide ajakava on üsna hullumeelne. Kohe vahetult pärast EM-i lõppu algab Jaapanis Maailma karikas, kus tuleb 14 päeva jooksul pidada veel 11 matši.

Morrisoni sõnul on vint keeratud üle: „Mängijad ei ole õnnelikud, mina ei ole õnnelik. Tean ka, et ülejäänud treeneri ja mängijad maailmas ei ole rahul. Kuid seis on praegu selline, nagu see on. Me üritame seda tulevikus muuta, loodan väga, et FIVB tuleb vastu. Meie andsime osadele mängijatele puhkust Rahvuste liiga ajal, kuus päeva puhkust ei ole ju palju palutud. Ma ei usu, et keegi tööinimestest töötab terve aasta puhkuseta, võrkpallurid harjutavad sisuliselt iga päev kuus tundi.”

Hollandi koondise edust rääkides tõi treener välja kolm punkti. „Riik pole kuigi suur, kuid alaliidul on korralik talendiarendusprogramm. Teiseks on meil vedanud praeguse põlvkonnaga. Minu ülesanne ongi ühendada nii palju kui võimalik – hoida seda põlvkonda tervena ja arendada samal ajal järgmist. Noortega tehakse koondises head tööd. USA-ga võrreldes on aga vahe suur. Seal on 200 mängijat, kes võivad mängida koondise tasemel, siin on 17, nüüd on võib-olla 20, mõned noored on ka juba samal tasemel.”

Delfi on sündmuspaigal kohal ja kajastab mängu otseblogis nii sõnas kui ka piltide näol.