Eesti lõpetas EM-i alagrupiturniiri viie kaotusega, kuid mitte tühjade kätega, sest tänase mänguga rööviti Aserbaidžaanilt üks punkt. Kokku võeti vastastelt neli geimi. Tänane mäng andis vastuse neile teiste tiimide statistikutele, kes Eesti õnnetu avamängu järel imestasid: kuidas nad üldse finaalturniirile jõudsid? Just sellise võistkondliku ja võitlusliku mänguga jõudsidki. Eelmisel EM-il poolfinaali jõudnud Aserbaidžaan sai ikka väga raske võidu.

Eesti ootamatult südika esituse tõttu, mis venitas mängu ootamatult pikaks, lükkus kell 19 algama pidanud Ungari ja Horvaatia mäng 30 minutit edasi. Ungarlannasid platsile oodanud kodupublik paistis olevat üsna üllatunud sellest, et Eesti mängis grupi soosikuga kui võrdne võrdsega.

Treener Andrei Ojamets saatis täna algkoosseisus platsile Julija Mõnnakmäe, Kertu Laagi, Nette Peidi, Kristiine Miileni, Liis Kullerkannu, Eliise Hollase ja libero Kristi Nõlvaku. Juba avageimis asendas Peiti Anu Ennok. Teised mängisid vähem.

Samas üks oluline moment toimus siis, kui teises geimis seisul 6:9 asendas sidemängija Mõnnakmäed Kaisa Bahmatšev. Eesti tegi võimsa spurdi, kui Ojamets tegi tagasivahetuse, oli tablool 18:11.

Kui Eesti viigistas seisu 1:1-le, olid vastased üsna jahmunud olemisega, sest seniste mängude põhjal oodati täna kergemat päeva. Lõpus olid aserid juba väga rõõmsad, et suutsid võidu siiski kätte saada. Kui algselt ei tulnud nende 198-sentimeetrine staarmängija Polina Rahimova platsile, siis mingit vaba päeva talle anda ei saanud ja vahepeal käiski kogu nende mäng läbi tema.

Otsustavas viiendas geimis jäi Eesti kiirelt 2:6 taha, aga õige pea rebisid eestlannad juba ette 8:7. Lõpp kuulus siiski Euroopa tugevaimate naiskondade sekka kuuluvale Aserbaidžaanile.

Eesti kasuks tõi Kertu Laak 24 (+15), Liis Kullerkann 18 (+15; rünnak 63%, 6 blokki) ja Anu Ennok 14 (+6) punkti. Vastaste resultatiivseim oli Rahimova 27 punktiga. STATISTIKA

"Muidugi lõpus lootsime juba võita, aga see üks punkt näitab meile, et suudame mängida ka selliste tugevate riikidega nagu Aserbaidžaan," lausus koondise kapten Julija Mõnnakmäe. "Võitlesime lõpuni, hambad ristis, lõpuks surus Rahimova meid serviga ära. Mina ise mõtlesin enne turniiri, et eesmärgiks võiks olla edasipääs. Samas teadsin, et selleks peame väga-väga hästi mängima, kõik vastased siin on väga head. Kokkuvõttes jään rahule. Kripeldama jääb vaid see avamäng Ungariga ja kohtumine Rumeeniaga, mis oleks võinud olla võidumäng. Sisuliselt läksime siin iga mänguga paremaks."

Eesti - Aserbaidžaani galerii:

Enne mängu: EM-il debüteeriv Eesti naiskond on kaotanud siiani kõik neli mängu, Ungarile ja Hollandile kuivalt, Rumeenialt ja Horvaatialt saadi kätte üks geim. Aserbaidžaan on võitnud kaks matši ja kaotanud ühe.

EM-iks valmistuv Eesti rahvusmeeskond peab soomlastega kolm kontrollmängu. Esimene toimub täna kell 18.00 Seinäjokis, seejärel homme peetakse Vantaas mitteametlik kohtumine (publikule suletud) ning lõpetuseks mängitakse uuesti Vantaas reedel kell 16.30. Kui koondise kapten Kert Toobal ikka tänaseks mänguks üles antakse, jõuab ta väga võimsa tähiseni - 300 mängu Eesti koondise särgis.

Meeste mänguga saad end kursis hoida SIIN.