Berliinis nädalavahetusel peetud Meistrite liiga finaalturniiril sisendas Kaasani Zeniidi peatreener Vladimir Alekno eilse esikohamängu eel endale: proovi hakkama saada hea sõnaga. Kui su käsutuses on niisuguse klassiga mängijad nagu Wilfredo Leon, Matthew Anderson ja Maksim Mihhailov pluss Venemaa koondislased, siis sul on, kelle peale loota.

Poolfinaalmäng Berliini Recycling Volleys meeskonnaga oli oodatult raske. Poolfinaali ongi sageli raskem võita kui finaali, enamgi, juba veerandfinaalis langevad tihti välja oletatavad medalimeeskonnad.

Teise geimi võitnud sakslased avaldasid suurfavoriidile tugevat vastupanu ka esimeses ja kolmandas geimis. Oleks neil õnnestunud kahest ükski võita – kes teab, milliseks oleks kujunenud viies geim. Tatari ainsagi tatarlaseta meeskonda aitasid geimilõppudes tugevalt teele saadetud servid. Aga mis on jõuserv? Puhas risk, õnneasi – täna õnnestub, homme mitte. Olen näinud mänge, milles kumbki pool eksib serviga 4 + 4 korda järjest.

Esikohamäng Poolat esindava Rzeszowi Resoviaga kestis küll vaid kolm geimi, kuid oli kaugel ühepoolsusest. Nurgaründajast Kuuba katjuuša Wilfredo Leon tulistas välja kuus servipunkti, kokku aga 18 ja pärjati loomulikult kõige väärtuslikuma mängija auhinnaga.

Kiusatusele riskeerida on aldis ka Alekno. Seda tõestas ta võidukas finaalmängus Londoni olümpiamängudel, kui raskel hetkel keskründaja diagonaali kohale kamandas ja mängu Venemaa koondise kasuks pööras. Sidemängijaid saatis ta sisse-välja nii Londonis kui Berliinis, alalist kohatäitjat otsides. Iraanlase Saeid Maroufiga, kes samuti riskeerivaid sööte jagab, nõudes kiiremat mängu, polnud peatreener seekord väga rahul, tegi mitu vahetust ja andis lõpuks ohjad varuside Igor Kobzari kätte. Ja mees, keda alles hiljuti tugevalt kiruti, juhtis meeskonna karikavõitjaks. Ja iseennast Venemaa koondise kandidaadiks.

Ligi kümne tuhande pealine publik sai kõrgetasemelist mängu näha ja nautis seda täiel rinnal. Üha valjemalt kõlab jutt võrkpallibuumist Saksamaal, sest kümmet tuhandet inimest on tribüünil nähtud juba ka maa meistrivõistluste mängudes. Tuletagem meelde, kes võitles välja kolmanda koha sügisesel MM-il. Saksamaa. Tuntav oli ka meediahuvi: Euroopa Meistrite liiga finaalturniiri kajastas 264 ajakirjanikku.

Poolfinaalid

Kaasani Zeniit – Berliini Recycling Volleys 3:1 (24, -21, 22, 15)

Rzeszowi Resovia – Belchatowi Skra 3:0 (23, 23, 22)

Pronksimäng

Berliin – Belchatow 3:2 (21, -19, 20, -26, 21)

Kullamäng

Kaasan – Rzeszow 3:0 (22, 23, 21)