Nelja klubiga pääses finaali Poola, kahe meeskonnaga Venemaa. Niisiis võib Poola meeste liigat (Plusliga) julgelt nimetada Euroopa üheks tugevamaks, vähemalt kuue-kaheksa tugevama meeskonna lõikes enam-vähem võrdseks Venemaa ja Itaalia meeskondadega.

Hea on tõdeda, et finaalstaadiumis teeb kaasa ka üks meie võrkpallur, 25-aastane tallinlane Ardo Kreek (203 cm, 100 kg), Varssavi Polütehnikumi temporündaja. See paneb meenutama Eesti kõigi aegade tituleeritumat pallimängijat Viljar Loori, kelle saavutuste ületamine pole tõenäoline. Loor võitis olümpiakulla (1980), kaks MM-tiitlit (178 ja 1982), viis EM-kulda (1975-83), kaks maailma karikat (1977, 1981) ning seitse NSV Liidu meistri kuldmedalit.

Euroopa meisterklubide karikafinaalis oli Loori meeskond Moskva Armee Keskspordiklubi võidukas neli korda (1975, 1977, 1982, 1983). Peale Loori on tollal väga nimekas AKSK meeskonnas mänginud vaid Saaremaalt pärit Tarvi Uljas, NSV Liidu meister 1968 Tallinna Kalevi meeskonna koosseisus.

Armeelased on pildilt kadunud

Pole enam Loori, pole ka AKSK-d. Paljukordset impeeriumi tšempionklubi ei leia enam isegi Venemaa teisest divisjonist (kõrgliiga A). Erinevalt jalgpallist ja korvpallist pole võrkpallitaseme tipus hoidmisele armeeklubis tähelepanu pööratud. Kummatigi sai just nüüd erilise au osaliseks kauaaegne AKSK sidemängija, kahekordne olümpiavõitja Georgi Monzolevski (78), kes valiti äsja Võrkpalli Kuulsuste Halli (asub võrkpalli sünmnilinnas Holyoke`is, USA).

Kuulsusi on 1978. aastal loodud muuseumis aukohal 112, viimati valiti sinna lisaks Mondzolevskile veel viis: Peter Blange (Holland), Mauricio Lima (Brasiilia), Jeff Stork (USA), Ljudmila Buldakova (NSVL) ja Mike Dodd (USA). Nimetatutest vaid Dodd pole olümpiavõitja, tema paremad tulemused on saadud rannavõrkpallis.

Ka Kreek on nagu Loorgi temporündaja, kuus sentimeetrit pikem ja paar-kolm kilo raskem. Huvitav, kas ta NSV Liidu koondisse oleks sobinus? Eesti koondises on Kreek asendamatu, oma Poola klubis kuni viimaste mängudeni resultatiivne ja väljavahetamatu põhikuuikumees. Challenge karikasarja poolfinaalis aga Kreeki peategelaste hulgas polnud. Ajutiselt või mitte, veendume lähiaajal.

Tavatu käik = edu pant?

Meistrite liiga finaalmäng oli äärmiselt tasavägine, Belchatowi Skra jõudis neljandas geimis mänguvõidule väga lähedale. Seisul 24:23 poolakate kasuks tegi Zeniidi peatreener Vladimir Alekno midagi harukordset – võttis aja maha ja kui nõu oli peetud ning mängijad tagasi platsile liikusid, vajutas Alekno uuesti time out`i nupule. Kaks aeg-maha järjest pole keelatud, aga nii ei tehta... Täpselt samamoodi toimis ligi 22 aastat tagasi Margus Niinemägi, kui Pirita rannas selgitati NSV Liidu karikavõitja rannavõrkpallis ja vaid võitjapaar pääses MM-ile Brasiiliasse. Ülimalt tasavägist finaali olid võitmas Avo Keel – Kaido Kreen, kuid ootamatu rütmimuutus vastaspaarilt võis mängu lõpptulemust mõjutada. Niinemägi ja Vardo Tikas võitsid selle finaali, nagu ka Kaasani Zeniit nüüd. Nüansid? Just nimelt, nüansid sageli lõpptulemuse tingivadki.

Ligi 13 000 pealtvaatajat oma meeskonda toetamas on suur tugi, aga ka suur vastutus, mille koormat iga tippmängija kanda ei suuda. Belchatowil oli palju võimalusi mäng enda kasuks lõpetada, paraku ei suutnud just siis midagi ära teha meeskonna resultatiivsemad – Mariusz Wlazly ja Bartosz Kurek..

Samamoodi mängisid poolakad venelaste vastu võidu maha ka sügisel Jaapanis, maailma karikaturniiri eskohamängus. Siis juhtis Poola koondis viiendas geimis koguni 14:9 ja ometi kaotas. Mäletame ka seda, kui Poola meeskond kaotas EM-i valikturniirl Audentsese spordihallis Eesti meeskonnale, juhtides viiendas geimis 12:7... See oli ainult kolm ja pool aastat tagasi.

Vladimir Alekno hoolealused (Alekno on ka Venemaa koondise peatreener) on nüüd võitnud kolm ihaldusväärset karikat järjest - Maailmaliiga, Maailma karikavõistluste ja Euroopa Meistrite liiga võitja karika. Maailma edetabelis on siiski veel meeskond nr 1 Brasiilia, mailmameister.

Hea on lõpetada hea uudisega, see tuli Itaaliast. Kaua vigastuste tõttu eemal olnud Kardo Kõresaar tegi eile A2 liigas Loreto meeskonna 3:2 (-22, 18, 21, -23, 9) võidumängus Santa Groce meeskonnaga kaasa kõik viis geimi ja tõi kümme punkti. Kõresaar suudab kandideerida Eesti koondisse, head nurgaründajat on vaja.