Eesti koondise jaoks on sellega EM-finaalturniir läbi, saldoks viis kaotust ja ei ühtegi võitu. Positiivsele poolele saab kanda üksnes geimivõidud maailmameistri Poola ja Hollandi vastu. Eesti koondise lõppkohaks on 24. Sellist asja poleks enne turniiri kuidagi osanud ette näha.

Kukkumine on väga suur. Eesti võrkpallikoondise senised lõppkohad EM-valiksarjas: 26. (2001), 26. (2003), 18. (2005), 18. (2007), 14. (2009), 12. (2011), 22. (2013), 11. (2015), 13. (2017), 24. (2019).

Mängu järel embas peatreener Gheorghe Cretu südamlikult kõiki mängijaid, jättes kohe kõrvaltvaatajatele mulje, et tegu oli ta lahkumismänguga.

Mida ütles treener teile kallistuste saatel? "Eks see oli pigem eilegi teada. Kes teda vähegi tunnevad, need teadsid, et see on tema viimane mäng," kinnitas koondise kapten Kert Toobal kõrvaltvaatajate muljet. "Eks ta ei ole seda jah kõva häälega välja öelnud, aga kõik märgid seda näitavad. Meeskonna ees ei ole ta seda päris selgelt väljendanud, aga ma julgen väita, et see oli kindlasti tema viimane mäng koondises."

Cretu on juhendanud Eesti koondist kuus aastat, säravaimad tulemused on EM-i 11. ja 13. koht ning Euroopa liiga, maailmaliiga kolmanda tugevusgrupi ja Kuldliiga võitmine. Aitäh suurepärase töö eest, Gianni Cretu!

Cretu ise ajakirjanikele oma lahkumisotsust veel ei kinnitanud. Mida te mängijatega kohtumise järel rääkisite? "Te kuulete seda lähipäevil," sõnas rumeenlane.

Viimase mängu koondisesärgis pidas ka 37aastane libero Rait Rikberg.

Eesti - Ukraina 0:3 (17:25, 15:25, 14:25)

1. geim. Eesti poolel alustab teine ešelon: Markkus Keel, Hindrek Pulk, Martti Juhkami, Kristo Kollo, Timo Tammemaa, Andri Aganits ning liberod Rait Rikberg ja Silver Maar. Algus on košmaarne, servi ei saada kätte, ise eksitakse, platsil on palju segadust. Mängu lihtsalt ei ole, seda ei toimu, ehkki piletid on välja müüdud ja 1000 Eesti fänni on Amsterdamis tribüünil. Kui Pulk lööb kaks korda järjest blokki, on tablool juba 7:17. Kaotusest pääsu enam ei ole, meie resultatiivseim on Pulk kuue punktiga. Erinevatest vihjetest võib välja lugeda, et tänane mäng jääb 37-aastasele Rikbergile viimaseks Eesti koondise särgis.

2. geim. Eesti koondis virgub, kuid viigiseisul 11:11 lööb esmalt Pulk auti, seejärel teeb Oleg Plotnitski imelise serviseeria ja hoobilt on seis 11:19. Rikbergi on asendanud Silver Maar.

3. geim. Parem õudne lõpp kui lõputu õudus. Seekord siis nii. Nüüd tuleb maha istuda ja mõelda, mida oleks tulnud teha teisiti, paremini, et järgmine kord edukam olla.

Enne mängu:

Ainsana on Eestile sarnaselt nelja mängu järel punktita A-alagrupi autsaider Rumeenia, kes täna kell 15 kohtub Portugaliga. Nagu Eestilgi, on rumeenlastelgi taskus vaid kaks geimivõitu.

Eesti naiskond suutis Ungaris toimunud EM-finaalturniiril viimast kohta vältida ja sai 23. koha.

Küsimusele, mille peale Ukrainaga kohtumises veel mängida on, vastas eile diagonaalründaja Renee Teppan: "Väga lihtne vastus - meil on saal fänne täis, kelle nimel tuleb mängida. Enda au... Seda ei ole meil nagunii enam ammu. Nende pärast peame endast maksimumi andma, kes siia on tulnud. Nagunii on ülimark ringi käia, ei taha kellelegi silmagi vaadata."

Eesti - Ukraina mäng algab Eesti aja järgi kell 17. Delfi toob sündmuste käigu lugejateni saalist otseblogi vahendusel.

Tabeliseis: