Holland - Eesti 3:1 (22:25, 25:19, 25:19, 25:20)

Hästi matši alustanud, kuid lõpus liiga emotsionaalseks muutunud ja kustunud Robert Täht tõi 15 punkti (+3), Renee Teppan 12 (+7), Kristo Kollo 10 (+5), Ardo Kreek 9 (+6), Timo Tammemaa 9 (+5). Hollandit vedasid Nimir Abdel-Aziz ja Thijs Ter Horst, kes tõid vastavalt 27 (+16) ja 19 (+10) silma.

1. geim. Gheorghe Cretu saadab ülitähtsasse pallilahingusse Kert Toobali, Renee Teppani, Robert Tähe, Kristo Kollo, Ardo Kreegi, Timo Tammemaa ning liberod Rait Rikbergi ja Silver Maari. Viimast kasutab ta planeeriva servi vastuvõtul. Eesti start on hea, Kollo serviseeria aitab eest spurtida ja Holland on krambis - nii palju eksimusi nad tavaliselt ei tee. Ja milline energia meie poolt platsil täna! Eesti juhtis koguni 15:8, kuid lõpuks see sulas, ent geimi võitu seekord käest ei anta. Kuidagi suudetakse üle elada ka Nimiri servid, mis tõesti on vägevad. Pidurdada teda siiski ei suudeta, avageimis toob Hollandi diagonaalründaja 9 punkti. Täht tõi avageimis kuus punkti. Huvitav fakt: Holland ründas imeliselt (65%), ometi kaotas.

2. geim. Holland on end kogunud ja suudab Eesti panna servisurve alla. Eduseisus 8:7 on meil väga inetu periood: Kreegi serviviga, Teppan astub kolme meetri joonele, Kollo ei saa servi kätte, Täht ja Tammemaa löövad blokki ning lõpuks on platsil täielik segadus. Hoobilt seis 8:14! Tähe serviseeria aitab meid mängu tagasi (13:16), kuid kätte vastaseid enam ei saa. Lõpus tassib Hollandit Nimir ja vägeva serviseeria teinud Ter Horst. Geimi lõpus asendas Pulk Teppanit.

3. geim. Eesti juhib 9:6, kuid taas tuleb mõõn. Vahepeal tekib vaidlus kohtunikuga, kes meile võtab sooja palli hoopis kergemalt kui vastasele. Minnakse närvi, Täht saab kollase kaardi. Võideldakse edasi, seisult 17:18 tuleb lagunemine ja geim läheb ära. Nüüd on Eesti koondise edasipääsu võimalused üliteoreetilised: tuleb võita viis geimi järjest (Hollandi vastu kaks ja homme Ukraina vastu kolm) ning seejärel palvetada, et neljapäeval läheks Montenegro ja Tšehhi mäng viide geimi. See on nüüd absoluutselt viimane õlekõrs (mitte segamine ajada Allekõrrega!).

4. geim. Seisul 6:7 on üsna skandaalne seik - Ter Horst astub servides joonele. Videokordus justkui tõestab seda... Või siis mitte. Mine võta kinni! Kohtunikud annavad punkti Hollandile, Eesti mängijad ja publik raevuvad. Läheb ütlemiseks, Andrus Raadik on valmis minema juba vastastega arveid klaarima. Veidi hiljem põrkub Ardo Kreek blokeerides vastasega kokku ja too saab haiget. Korra tundub isegi, et läheb suuremaks mäsuks, kuid asi klaarub, lepitakse ära. Kokkuvõttes kaotavad sellest kõigest eestlased, kes lasevad end rivist välja lüüa. Holland läheb püüdmatult oma teed ja võidab matši. See tähendab, et Eesti on minetanud võimaluse jõuda EM-il veel alagrupist edasi ehk 16 sekka. Viimati ei jõudnud me 16 hulka 2012. aastal, enne seda 2006. aastal. Finaalturniirid peeti küll 2007 ja 2013, kuid valiksarjad, kust me edasi ei pääsenud, aasta varem. Miinimumeesmärk oli alagrupist edasipääs.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Enne mängu:

Eesti koondis alustas küll EM-finaalturniiri 1:3 kaotusega Poolale, seejärel pole Montenegrolt ja Tšehhilt saadud geimigi, kuid tegelikult on kõik endiselt võimalik. Lihtsalt meeste peas peab klõps ära käima ja oma mäng tuleb üles leida. Kui Hollandi ja Ukraina käest saadakse kätte kuus punkti, siis on alagrupist edasipääsemise väljavaated head.

Siinkohal on paslik meenutada üht varem ilmunud meenutust, kuidas võrkpallikoondis on väga keerulised olukorrad suutnud enda kasuks keerata.

2016. aasta EM-valiksarjas kaotas Eesti nii Rumeeniale kui ka Makedooniale 1 : 3, finaalturniirile pääsemise lootus oli ülimalt teoreetiline ega sõltunud enam üksnes meist endist. Makedooniale allajäämise järel oli Tšehhi linna Jablonec nad Nisou ülimalt kitsukeses riietusruumis täielik matusemeeleolu. „Ma usun, et meil on veel väike võimalus,” ütles Cretu siis hoolealustele. „Kui seda ütlesin, tõstsid kutid pead nagu zombifilmis ja vaatasid mu poole sellise näoga, et sel tüübil pole pööningul kõik korras,” jutustas Cretu muheldes.

Aga kuidagi kandus see usk mängijatele edasi. Ja oh imet – järgmisel päeval üllataski Makedoonia meile sobilikult Rumeeniat ning Eesti kloppis alagrupivõiduga juba edasipääsu kindlustanud, eelmisel õhtul juba mehiselt triumfi tähistanud ja viimaseks vooruks vahetusmängijad platsile saatnud Tšehhit 25 : 17, 25 : 13, 25 : 21. Play-off’is ei tekkinud Läti ülemängimisega enam probleeme ja taas oli finaalturniiri uks valla.

Cretu: „See oligi mu Eesti-karjääri halvim moment. Ja ühtlasi ka parim, sest tõusime põrgust taevasse.”

Teises tänases D-grupi mängus lähevad kell 18 vastamisi Poola ja Montengro.

Tõenäoliselt teeb Cretu täna koosseisus mõne muudatuse. Hea lugeja, keda tahaksid sina täna platsil näha? Anna blogi kommentaarides teada!

Meie toimetuse pakkumine: Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Kristo Kollo, Ardo Kreek, Andri Aganits ning Silver Maar. Võimalik on ka libero tööjaotus nii: Maar on vastuvõtul, Rikberg kaitses (st oma pallingu puhul).