Võrkpalli EM-finaalturniiri esimene suur üllatus on tõsiasi, paraku sellist üllatust ei oleks me tahtnud kuidagi näha - üllatati Eesti koondist. Enne mängu oli teada, et EM-il debüteerinud Montenegrole ei tohi anda mänguruumi, kuid Sinilõvid "toitsid" neid avageimis koguni üheksa serviveaga, geimivõidust sai Balkani meeskond hoo sisse ja tuju üles ja hiljem oli neid juba keeruline pidurdada. Džinn lasti pudelist välja ja oligi kõik. Siiani oli Eesti Montenegrot võitnud kuus korda, ainus kaotus pärines 2011. aastast.

Eesti - Montenegro 0:3 (23:25; 28:30, 23:25)

1. geim. Eesti alustas koosseisus Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Kristo Kollo, Ardo Kreek, Timo Tammemaa ja libero Rait Rikberg. Avageimis sai Montenegro oma rünnakust 25 punktist vaid 8 (Eesti koguni 18!), ülejäänud tulid blokist (3) ja meie vigadest. Juba servivigu kogunes 9! Kokkuvõttes ei teinud vastane mitte midagi erilist, Eesti langetas oma mängutaset eilsega võrreldes mitu astet. Sinilõvid juhtisid veel 20:17 ja 23:21, kuid edu anti käest. Esmalt eksis Martti Juhkami servil, seejärel ei saanud Rait Rikberg pallingut kätte, siis põrutas Robert Täht palli auti ja ebakindel tegutsemine ja pudistamine geimpallil päädis Renee Teppani hädalöögiga võrku. Lõpp oli üsna kohutav.

2. geim. Eesti mängijad võtsid avageimi õnnetu lõpu endaga kaasa ja olid emotsionaalselt üsna hajevil. Kannatlikkusest nappis. 7:13 kaotusseisus asendas Kert Toobalit Markkus Keel. Teppani serviseeria ja Keele hea lülitumine aitasid vahe kiirelt tagasi mängida. Eesti juhtis veel 23:19 ja 24:23, geimi lõpus tuli taas eksimusi. Montenegro kaitses ära kaks geimpalli, Eesti kolm, aga mitte enam neljandat.

3. geim. Pööret ei suutnud mängu tuua ka Hindrek Pulk ja Silver Maar, Eesti sai 18:23 seisust veel tabloole 23:24, kuid Vojicin Cacici rünnak lõpetas lootused. Robert Täht tõi 14 punkti, Kristo Kollo 13, Renee Teppan 11, Ardo Kreek 9, Andri Aganits 3, Timo Tammemaa ja Hindrek Pulk 2 ja Markkus Keel 1. Üleväljamees oli oli 18 silma kogunud Marko Bojic. STATISTIKA

Üllatuskaotus on tõsiasi ja väljavaated alagrupist edasi pääseda on juba veidi ähmased. Tõsi, kõik on veel enda kätes, kuid eksimusruumi ei ole. Hollandil on kirjas kaks võitu, Poolal, Montenegrol ja Ukrainal üks. Homme peetakse ülioluline matš Tšehhiga, kaotuse korral on seis nutune. Eestil on veel mängida Tšehhi, Hollandi ja Ukrainaga, kuid võõrustajad on koduhallis esinenud väga vägevalt, samuti on head vormi demonstreerinud ukrainlased, kes avavoorus seljatasid tšehhid 3:1.
Standings provided by Sofascore LiveScore

Teised tänased mängud:
A-grupp
Kreeka - Prantsusmaa 0:3
Bulgaaria - Portugal 3:1
Standings provided by Sofascore LiveScore

B-grupp
Belgia - Saksamaa 3:2
Austria - Slovakkia 1:3
Standings provided by Sofascore LiveScore

C-grupp
Makedoonia - Venemaa 0:3
Sloveenia - Soome 3:1
Standings provided by Sofascore LiveScore

D-grupp
Eesti - Montenegro 0:3
Holland - Ukraina 3:0

EM-i avamäng osutus Montenegrole raskeks, Holland tulistas võimsat servi ja andis neile geimides kõigest 13, 17 ja 15 punkti. Kusjuures Hollandi diagonaalründaja Nimir Abdel-Aziz oli lähedal võrkpallis üliharuldasele double-double’ile: ta tõi rünnakul 13 punkti, serviga 9 (!) ja lisaks sai kirja 5 blokki. Täiesti uskumatu mäng!

Enne turniiri algust avaldas Montenegro peatreener Veljko Basic arvamust, et ettevalmistus on üsna korralik. Ta lisas, et iraanlased lõid nende plaanid siiski veidi segamine. Nimelt peeti sõprusmängud Kreekaga, millest üks võideti ja teine kaotati, kuid iraanlased kokku lepitud mängudele ei ilmunud. Basic täpsemaid detaile selle kohta välja tuua ei osanud, kuuldavasti oli tegemist poliitiliste põhjustega. Uusi mänge enam organiseerida ei suudetud. Montenegro ei osalenud suvel Euroopa liigas, seega pole alates jaanuarist peetud ainsatki ametlikku mängu.

„Tõsi, me oleme väikseim riik. Ja meil pole alust oodata enamat kui head mängu, head võrkpalli. See tähendab, et me pole favoriidid üheski meie alagrupimängus. Kuid hea mänguga võib oodata ikkagi ka tulemust,” rääkis Basic. „Füüsiliselt on Eesti mängijad väga head, palju tugevamad kui meie mehed. Kuid loodan, et suudame neid hea serviga suruda võrgust eemale ja saame kaitses pallid kätte. Meie alagrupis on selga favoriit Poola ja ka Holland, kuna nad mängivad kodus. Minu silmis on kolme järgmise riigi – Eesti, Tšehhi ja Ukraina – tase üsna sarnane. Mu arvamus on, et meie grupp on teistest tugevam ja mängijad on füüsiliselt võimsamad kui teistes gruppides.”

Valiksarjas mängis Montenegro Slovakkiaga 3:0 ja 0:3, Moldovaga 2:3 ja 3:0 ja Islandit võideti kahel korral kuivalt.