Kui esmakordselt EM-ile pääsenud Eesti naiskond läheb homme Budapestis algavale turniirile vastu suuremate ootuste või veel vähem kohustustega, siis Ungaril on eesmärgid selgelt paigas: kuueliikmelises alagrupis tuleb olla kindlasti nelja parema hulgas, et saada 1/8-finaali, ideaalis võiks murda ka veerandfinaali.

Mullu MM-il neljandaks tulnud Hollandit ungarlannad seljatada ei looda, kuid teisi tahetakse võita, autsaideriks peetavale Eestile on kaotamine sisuliselt lubamatu. Sestap on Eesti kui eeldatavalt nõrgim tiim, seatud avavastaseks. „Võit Eesti üle on kohustuslik. See annaks turniirile hea stardi, meile kõvasti eneseusku ja siis võime võita ka Rumeeniat, Horvaatiat ja Aserbaidžaani,” rääkis Ungari meedias sealse koondise teenekas mängija Edina Dobi, kes sedapuhku on teistsuguses rollis – tiimi mentor, EM-i saadik ja stuudioekspert.

Ungari kuldajad, langus ja uus tõus

Ungari naiste võrkpall oli omal ajal väga kõva – 70-80ndatel nopiti EM-idelt hõbe ja kolm pronksi, olümpiamängudel saadi kaks neljandat ja viies koht. Seejärel kadus Ungari naiskond pildilt, kuid viimastel aastatel on toimunud taassünd. Pärast 28-aastast pausi pääseti jälle EM-ile ja nüüd on sinna jõutud juba kolmandat korda järjest, aastal 2015 oli lõppkohaks 12., 2017 15.

„Üks põlvkond töötas edu nimel tükk aega,” selgitas Dobi tõusu tagamaid. „Ka peatreener Jan de Brandt mängis väga olulist rolli. Ta andis meile esimesel treeningul ühe raamatu ja ütles, et me ei saa alustada koostööd enne, kui kõik on sellega tutvunud ja oleme ühel lainel. Meie jaoks tuli palju uusi asju, me pole kunagi võistkonna treeneris kahelnud, kuuletume talle täielikult.”

EM-i eel peetud sõprusmängud läksid Ungaril nii ja naa. Kodus peetud Savaria Cupil, kuhu lubati kutsuda ka Eesti, kuid lõpuks siiski ei kutsutud, saadi viie võistkonna konkurentsis neljas koht. Kreekat võideti 3:2 ja Hispaaniat 3:0, Sloveeniale ja Prantsusmaale kaotati kuivalt. Kohalik meedia hakkas rahutuks muutuma: neljas koht pole just kõige kõvem enesekindluse süst!

„Sellest ei tasu kaugeleulatuvaid järeldusi teha, keskendusime eelkõige oma mängule, me ei tahtnudki võita Savaria Cupi, vaid saavutada edu EM-il,” kaitses turniiri ajal palju koosseisuga mänginud de Brandt end ajakirjanike ees. „Kui oleksin vaid põhimängijaid kasutanud, oleksin nad EM-iks läbi kõrvetanud.”

Savaria Cupi järel tegi Ungari kontrollmängus 2:2 viigi heal tasemel Belgia naiskonnaga. De Brandti sõnul tuleb EM-i alustada kindlasti võiduga Eesti üle. „Teine koht alagrupis pole püüdmatu, kuid see on väga keeruline ülesanne. Meie mängijad ei palli Itaalia, Venemaa või Türgi liigades, seega pole liiga üllatav, kui mäng kohati kõigub. Hea oleks tulla teiseks, see tooks play-off’iks kergema vastase, ent see oleks paras ime. Ma ei taha mängijate selga liiga suurt koormat laduda ja latti liiga kõrgele ajada.”

Avamäng täissaalile, Eesti fänne 200

Budapestis mängitakse 10 000 pealtvaatajat mahutavas László Papp areenil. Korraldajate kinnitusel edeneb piletimüük kenasti. „Esimeseks kolmeks päevaks on peaaegu kõik piletid müüdud,” kommenteeris Ungari võrkpalliliidu tegevjuht Zsolt Ludvig. Seega võib homme meie aja järgi kell 21.30 algavale Eesti ja Ungari mängule oodata pea viiekohalist publikuarvu. Tõesti? Eks näis. Eks näis ka, kas 10 000 tunnistajat annavad võõrustajatele tiivad või koos võidusurvega hakkab rahvamass hoopis kammitsema. Päris tühjade tribüünide ees ei pea meie naised kohtuma ka teiste riikidega, sest Ungarisse on sõitmas umbes 200 Eesti fänni.

Ehkki Eesti kaotas viimati Ungariga kohtudes 2 : 3 ja võitis EM-valiksarjas alagrupi Soome ees (tugev Tšehhi, tänavu Euroopa Kuldliiga võitja, jäi sootuks EM-piletita), peetakse debütanti üksmeelselt alagrupi autsaideriks. Kihlveokontorid on homse mängu eel arvutanud Ungari võidukoefitsiendiks 1,05, Eesti võidu korral saab panustaja raha tagasi koguni kaheksakordselt. Ka Euroopa võrkpalliliidu kodulehe võistkondade ülevaates peetakse Eestit autsaideriks, pikka juttu ei tehta, hinnang on antud ühe lausega: viimati võitis debütant oma EM-i avamängu aastal 1993.