Eesti Korvpalliliit ja Eesti Võrkpalli Liit on rahvusvahelisele alaliidule avaldanud soovi korraldada Tallinnas 2021. aasta augusti lõpus ja septembri alguses korvpalli ja võrkpalli Euroopa meistrivõistluste meeste finaalturniiri üks alagrupiturniiridest. Valitsus otsustas rahaeralduse praegu, sest alaliidud peavad rahvusvahelistele liitudele kinnitama oma huvi ja riigi toetust ning valmisolekut turniiri korraldamiseks.

„Spordis on oluline koduväljaku eelis ning täismaja ees võistlemine annab kindlasti meie rahvusmeeskondadele olulise eelise. Tugevad koondised ja pöörased mängud aitaksid kaasa ka ala kandepinna laienemisele ja populaarsuse tõusule noorte hulgas. Lisaks sellele, et mõlemal võistlusel on otsene majanduslik mõju Eesti riigile, aitavad sellised suursündmused kaasa Eesti kui turismisihtkohta tutvustamisele. Sellepärast tuleb ära kasutada kõiki võimalusi, mis meil selles vallas tekitavad,“ põhjendas kultuuriminister Tõnis Lukas.

Rahvusvaheline korvpalliliit FIBA teeb otsuse järgmisel nädalal ning lisaks Eestile kandideerivad korraldusõigusele veel Tšehhi, Saksamaa, Gruusia, Ungari, Itaalia ja Sloveenia. Alagrupiturniiri korraldusõigus antakse neljale riigile. Rahvusvaheline võrkpalliliit CEV on otsuse EM-i finaalturniiri alagrupiturniiri korraldusõiguse andmiseks Eestile sisuliselt juba teinud, teised alagrupiturniiride korraldajariigid on Soome, Saksamaa ja Tšehhi. Korraldajad kinnitatakse käesoleva aasta 28. septembril.

Eesti Korvpalliliit on prognoosinud, et mängude ajal müüakse väliskülalistele ühtekokku ligi 59 000 piletit. Riigile võiks kõigilt väliskülaliste tehtavatelt kuludelt maksudena tagasi laekuda üle 5 miljoni euro, kuid Läti või Leedu sattumise korral samasse alagruppi võib majanduslik mõju olla veelgi suurem. Võrkpalli puhul on enne alagrupi koosseisu selgumist maksude laekumist keeruline prognoosida, kuid soodsa loosi korral on majanduslik mõju samuti märkimisväärne.