Jakub Novotny on endine tippmängija ja tänane Tšehhi võrkpalliliidu spordidirektor ning ühtlasi ka rahvuskoondiste juht. Kahekordne Poola meister ja klubide MM-il kaks hõbemedalit teeninud 37-aastane kogenud ekspallur vaagis koduse alaliidu kodulehel Tšehhi võimalusi homme Rumeenias Craiovas algavas EM-valiksarjas, kus kuulutakse ühte gruppi Eesti, Rumeenia ja Makedooniaga.

Keda pead vastastest ohtlikuimaks? „Kahtlemata Eestit. Tänavused Euroopa liiga võitjad, mullu jõudsid EM-finaalturniiril play-off’i, kus kaotasid serblastele võitluslikult 2:3. Ilmselgelt oskavad nad võrkpalli mängida,“ kiitis Novotny. „Rumeenlased on kodus samuti ohtlikud ja Makedoonia on kah kuratlik meeskond. Minu arvates on meil üks raskemaid gruppe. Edasipääs peaks meile olema siiski jõukohane. Minu arvates näeb meie võistkond hea välja ja midagi niisama me ei kingi.“

Ka individuaalselt tõi Novotny esmajärjekorras esile eestlasi. „Mõistagi diagonaalründaja Oliver Venno, keskblokeerija Ardo Kreek ja Eesti nurgamehed (Keith Pupart ja Robert Täht – M. R.).“ loetles ta märkimisväärsemaid vastasmängijaid. „Nad on väga head mängijad. Türgis mänginud Makedoonia pommitaja Nikola Gjorgiev on valitud Prantsusmaa liiga väärtuslikuimaks mängijaks. Paras kavalpea on Eesti peatreener Gheorghe Cretu – suur strateeg, kes juhendab Poola liigas Lubini võistkonda.“

Jablonecis laagris olev Tšehhi võitis hiljutises treeningmängus Rootsit 3:2, varem peetud matšides kaotati Saksamaale 1:4 ja 2:3. Muide, Jablonecis ei toimu järgmisel nädalal peetav teine valikturniir sugugi juhuslikult. „Jablonec on juba minu ajast meie meelispaik. Sealne hall on mugav üksnes neile, kes seda hästi tunnevad. Teadsime, et meestel on keeruline grupp ja otsisime sobilikku kohta,“ avaldas Novotny strateegilisi kaalutlusi.

Võime kohtuda Lätiga

Eesti mängib kõigi vastastega korra Craiovas ja teist korda Jablonecis. Grupi võitja pääseb järgmisel sügisel Poolas toimuvale EM-finaalturniirile, teise koha meeskond peab play-off’is maha murdma D-grupi teise. Selles grupis on soosikuks Slovakkia, autsaideriks ilmselt Israel ja teist kohta himustavad eelkõige lätlased ja horvaadid. Eesti koondise eelmine juhendaja Avo Keel on öelnud, et tõenäoliselt läheb sellest grupist teisena edasi just Läti.

Suurim muutus lõunanaabrite esinduse juures on see, et kauaaegse peatreeneri Raimonds Vilde kõrval tegutseb abilisena Boriss Kolcins, kes on varem oma laialdaste teadmistega aidanud ka Eesti rahvusmeeskonda. Mängijates hulgas on enamus mõistagi meie publikule hästi tuttavad, eriti kaks sidemängijat Deniss Petrovs ja Artis Caics, kes mõlemad on pikalt Maarjamaa klubides pallinud.