Kes ütles, et võrkpallis pole füüsilist kontakti? See väide lükati eile Kalevi spordihallis ümber juba esimeses geimis, kui võrgu ees toimunud blokituhinas käis nurgaründaja Robert Tähe küünarnukk kogemata sidemängija Kert Toobali näos. 37-aastane koondise kapten ei lasknud sinisel silmaalusel end põrmugi häirida ja tüüris meeskonna võiduni. „Tavaline turniiri alguse mäng. Alguses oli kohtumine meie kontrolli all, teises geimis enam mitte ja kolmas geim läkski ära,” võttis Toobal võidumatši kokku.

Täht ja Venno hiilgasid

Eesti võitis esimesed geimid 25 : 15 ja 25 : 21, kaotas kolmanda 22 : 25, kuid näitas neljandas taas, et meie klass on parem – 25 : 16. Viletsaim periood jäi kolmandasse geimi, kui eduseisus 10 : 8 lubati vastastel teha 6 : 1 spurt. „Servi initsiatiiv kadus vahepeal ära. Head servid lendasid võrku, üle võrgu läksid parajad banaanid,” kommenteeris Täht.

Rait Rikberg: "Õnneks on meie kvaliteet selline, et kui lähebki üks geim ära, ei lasta pead norgu."

Teises geimis eksisid Sinilõvid servijoonel koguni kaheksa korda (õnneks vastased vastasid seitsme apsuga), kolmandas viis korda. „Mingil hetkel oli juba halenaljakas, kõik läksid ja eksisid,” märkis Toobal.

Tegelikult oli Eestil eile raske kaotada, sest löögikahurid Täht ja Oliver Venno täitsid ülesandeid laitmatult. Mõlema arvele kirjutati 20 punkti ja kasuteguriks +13. Venno rünnakuprotsent oli koguni 69, Tähel 60. Sellise „kaheraudse” tiimi vastu läheks kõigil raskeks.

„Kõige tähtsam, et tegime tulemuse ära. Vastased mängisid riski piiril, eks nägid, et muud varianti ei ole. Õnneks on meie kvaliteet selline, et kui lähebki üks geim ära, ei lasta pead norgu,” lausus libero Rait Rikberg.
Gheorghe Creţu kandis ülikonda, ehkki polnud sellest just vaimustatud.

Paratamatult on teisel nurgaründajal Andrus Raadikul Venno ja Tähe kõrval musta töö tegija roll, avageimis ei saanud ta ainsatki tõstet. Peatreener Gheorghe Creţu ütles, et teab, kui keeruline on uutel meestel valikmängudes esimest korda hakkama saada. Tema sõnum sidemängijatele on olnud selge: katsuge ka Raadikut mängus hoida. Hiljem hakkasidki Kert Toobal ja teda puhuti asendanud Andres Toobal Raadikut rohkem leidma, lõpuks jäi pärnaka arvele kaheksa punkti. Andri Aganits lisas seitse, Ardo Kreek kolm ja mõlemad Toobalid ühe silma. Kiita tuleb vahetusest servimas käinud Karli Allikut, kes ei eksinud kuuel pallingul kordagi.

Publik väljakule liiga lähedal?

Rumeenia resultatiivseimana 15 punkti toonud diagonaalründaja Marian Iulian Bala tunnistas, et parem meeskond võitis. „Eesmärk oli Eestit serviga suruda nii palju kui võimalik, kuid kokkuvõttes tuleb tõdeda, et olite paremad,” kinnitas Bala, kes asendas mõned päevad varem treeningul jalga vigastanud kaptenit Laurențiu Licăt.

Alustasime lugu füüsilise kontaktiga ja lõpetame ka. Võrkpallurid kiitsid renoveeritud Kalevi halli, 1330 pealtvaatajat istusid väljakule mõnusalt lähedal. Ent tekkis olukord, kus Täht sööstis esimestesse pingiridadesse läinud palli päästma ja pealtvaatajad veidi segasid. „Oleksin võinud palli ära tuua, kui pealtvaataja poleks nukke ette pannud. Loodame, et tähtsates mängudes käsi ette ei panda,” avaldas Täht lootust.

Võrkpalli MM-valiksari

Eesti – Rumeenia 3 : 1

25 : 15, 25 : 21, 22 : 25, 25 : 16

Venemaa – Montenegro 3 : 0

25 : 21, 25 : 22, 25 : 18

Montenegro treener: Eesti on teise koha soosik

D-grupi avamängus mängis Venemaa Montenegro üle suhteliselt kindlalt 3 : 0 (21, 22, 18).

„Ei olnud lihtne, siiski olen kindlate momentidega rahul, kohati mängisime häid punkte,” ütles Montenegro koondise loots Veljko Basić. „Venemaa on meie alagrupi suursoosik. Eestil on head võimalused tulla teiseks, aga loodetavasti tuleb teiseks Montenegro!”

D-grupi hilisõhtuses mängus alistas Ungari 3:0 autsaider Kosovo, kellega Eesti mängib täna.