VAID VÕIT! Robert Tähe koduklubi Perugia Sir Safety Conad üheski sarjas alla esikoha ei tunnista. „See oli ütlematagi selge, aga nüüd on öeldud ka,” jutustas maailma absoluutses tippklubis oma võimalust ootav Täht. „Kui toimus meeskonna esitlus, haaras klubi president mikrofoni ja rääkis pool tundi, et meil on kõige parem tiim ja me võidame ära kõik sarjad, kus osaleme.”

Mullu juhtis Perugia Itaalia meistriliiga finaalseerias Civitanova Cucine Lube vastu otsustavat viiendat mängu 2:0, kuid kaotas. Meistrite liigas triumfeeris samuti Lube, Perugia jäi poolfinaalis alla Kaasani Zeniidile 2:3, 1:3.

Tänavust hooaega on alustatud kehvalt, Latina üle saadi võõrsil raske 3:2 võit, Milanole alistuti kodus 0:3. „Eks see kaotus tuli paraja üllatusena,” tõdes Täht. „Peame lõivu maksma, peatreener Vital Heynen ühines tiimiga hilja, tema nõudmised on suured ja meeskond pole veel valmis korralikult seda süsteemi mängima. Latinaga mängisime sama halvasti, lihtsalt vastane oli kergem ja võitsime. Milanol on kvaliteetne võistkond küll, aga meie blokk ja kaitse ei toiminud.”

Reedel toimunud Meistrite liiga loosimist sai eestlane jälgida otsepildi vahendusel, kuna ta oli haige ega osalenud treeningul. „Tegelikult olin juba eile haige. Tundsin end hommikul kehvasti, aga kuna ees seisis mäng Milanoga ja teadsin, et algkoosseisus on nurgaründaja kohal kaks välismaalast, siis ei julgenud kraadiklaasi alla panna. Pärast mängu panin, oligi palavik,” rääkis Täht, kes loodab juba laupäeval treeningutega taas ühineda.

Eesti koondise liider teadis, et Milano vastu alustab nurgaründajatest kuubakas Wilfredo Leon ja ukrainlane Oleg Plotnitski ehk tal võib tekkida võimalus, kui keegi ära kukub. Itaalia liigas võib korraga väljakul olla neli välismängijat, seega teatud mõttes konkureeritakse ka teiste positsioonide leegionäridega. Plotnitskil oligi kehv päev (1 punkt; kasutegur -3), kuid pingilt sekkus ikkagi tema asemel Filippo Lanza. Täht pääses platsile vaid viivuks teises geimis.

„Olin valmis sekkuma, aga kuna lisaks Plotnitskile ei täitnud ülesandeid oodatud moel ka itaallasest temporündaja, siis toodi tema asemel sisse Marko Podraščanin ja Plotnitskit asendas Lanza,” selgitas Täht, kes siiani on olnud klubi neljas nurgaründaja. „Ma ei stressa üle, ootan kannatlikult. Eeldasingi, et Plotnitski saab oma võimalused enne mind. Siiani pole ta neid realiseerinud. Hooaeg on pikk ees ja mingeid tasuta lõunaid ma ei ootagi.”

Meeste alagruppide koosseisud.

Perugia loositi Meistrite liigas D-gruppi prantslaste Toursi, poolakate Varssavi Projekti ja ühe kvalifikatsioonist läbi murdva meeskonnaga. Favoriidis pole kahtlustki. „Perugias olles vaatan loosimist veidi teise pilguga, kuna kalender on Itaalias niigi tihe, siis on hea, kui väga pikki sõite ei pea tegema,” arutles Täht. „Poola klubil kadus mullune peasponsor tagant ära ja mitmed mängijad lahkusid. Artur Udrys käis operatsioonil, ei tea, millal ta saab hakata uuesti mängima, Varssavi on mänginud ilma diagonaalründajata, Poola superkarika finaali nad kaotasid.”

Mõistagi pakkus meeldivat elevust Timo Tammemaa tööandja Toursiga samasse alagruppi sattumine. „See on tore, saab pisut eesti keelt ka puhuda,” muheles Täht, kes peab Perugias kiirkorras itaalia keele suhu saama. „Koosolekutel ja treeningutel saan juba üht-teist aru, rääkida veel ei oska. Treener viib trennid läbi ainult itaalia keeles, see on tema põhimõte.”

VÕITLUS ALAGRUPIST EDASIPÄÄSU EEST. Ülejäänud kolme põhiturniiril osaleva Eesti meesvõrkpalluri – Tammemaa, Martti Juhkami, Andri Aganits – kohta võib kasutada just seda määratlust, ehkki võimalused seda eesmärki teostada on erinevad. Veerandfinaali pääseb kõigi viie grupi esimene ja lisaks kolm edukamat teise koha meeskonda.

"Eesmärgid on selged: jõuda Meistrite liigas veerandfinaali," kinnitas Tammemaa. "Usun, et loosi üle ei saa kurta, oleks saanud kehvemini minna, selline paras, tõenäoliselt Perugia vötab grupis oma ära ja Varssaviga vöitleme teise koha nimel. Tuleb kindlasti põnev heitlus ja mul on väga hea meel kolmandat aastat järjest kõige tugevamas sarjas kaasa lüüa."

„Loosiga võib rahul olla, igal juhul sihime edasipääsu,” hindas Friedrichshafeni nurgaründaja Martti Juhkami, kes saab E-grupis võimeid võrrelda Zaksa (Poola), Roeselare Knacki (Belgia) ja ühe kvalifikatsioonist edasi pääseva võistkonnaga. „Esimesest loosigrupist oli Poola klubi kindlasti keegi, kellega heal päeval mängida saab – võrdluses teiste selles grupis olnud meeskondadega. Kolmandast grupist polnud iseenesest väga vahet, kes tuli, üsna võrdsed kõik, aga oluline oli see, et viimasest grupist saime kvalifikatsiooniringist tuleva meeskonna, mis igal juhul nõrgem kui suurte liigade meeskonnad.”

Meistrite liiga favoriitideks peab Juhkami Perugiat, Kaasanit, Lubet, Trentinot ja Novõi Urengoi Fakelit.

Friedrichshafen on Saksamaa liigat alustanud kolme võiduga, korra on Juhkami valitud ka mängu parimaks.

Kõige vähem vedas loosiga Andri Aganitsal, kelle tööandja Maaseiki Noliko peab läbi murdma järgmisest seltskonnast: Kaasan, Ankara Halkbank (Türgi) ja Jastrzebski (Poola). Samas mullu oldi veerandfinaali pääsule lähedal, vaevalt, et latti tahetakse alla lasta.

"Üldiselt võib loosiga rahule jääda," ei tahtnud Aganits enne turniiri algust võitlusmoraali alla lasta. "Edasipääs on keeruline, kuid tuleb olla optimistlik. Kaasan on kindlasti favoriit number üks, Sokolov, N'Gapeth ja Mihhailov ei vaja palju tutvustamist. Loosiõnn ei naeratanud ka selle koha pealt, et me ei saanud vastaseks Kemerovot ega Perugiat, oleks olnud huvitav mängida Cretu ja Mirko (Kemerovo) vastu või siis minna kokku Meistrite liiga alagrupis vana sõbra Tähega. Ankara tundub olevat üles ehitatud kohalikele türklastele, arvan, et nad kõige kõrgemate kohtade eest Türgi liigas ei mängi. Seega kui tahame üldse midagi korda saata, siis just nende vastu. Jastrzebski puhul on tegemist väga korraliku võistkonnaga, nende vastu on samuti keeruline, julgen paigutada ka Poola liigas TOP võistkondade hulka. Kindlasti edasipääsuks oleks vaja väikest imet, haarata tuleb kinni igast võimalusest, mida vastased pakuvad. Ehk tullakse meid mütsiga lööma. Maaseik on suutnud eelnevatel hooaegadel alati kedagi suurtest hammustada, teeme endast oleneva ka sel hooajal. Ideaalis oleks soovinud sellist loosi nagu E-grupp, kuid tuleb tõdeda , et B-grupp oleks olnud reisimise kohapealt päris hull."

ANDA PARIM. Naiste turniiril pääses põhiturniirile Soome meister Salo Viesti, mille ridades lööb kaasa kaks eestlannat – nurgaründajad Nette Peit ja Anu Ennok. Fortuuna mingit kingitust ei teinud, A-grupis minnakse vastamisi Türgi klubide Istanbuli Fenerbache Opeti ja Istanbuli Eczacibasiga ning lisaks poolakate Lodzi Budowlaniga.

Peit: „Oli teada, et ühtegi lihtsat vastast seal vastu ei tule, ja arvan, et peab loosiga rahul olema. Ühtegi mängu ei plaani me kaotama minna, aga saame aru, et oleme oma alagrupis autaiderid.”

Ennok: „Alagrupp päris krõbe – kaks Türgi esikolmiku tiimi ja Poola klubi. Kindlasti on huvitav. Läheme igale mängule andma parimat, aga realistlikuks jäädes tuleb tõdeda, et alagrupp on kõva.”

Soome liigas alistati eile kindlalt 3:0 Hämeenlinna, kokku on võidetud seitsmest mängust kuus, ainus kaotus tuli numbritega 1:3 vastu võtta Kuusamolt. „Hooaja algusega võib rahule jääda, kuigi parimat võrkpalli me veel minu arvates hetkel ei mängi. Üks kaotus tuli enda kehva mängu tõttu, aga sellest on ka tehtud järeldused. Muidu tunne on hea ja siit on hea Meistrite liigat mängima minna,” arutles Ennok. „Vajame veel aega, et parandada connectionit sidemängija ja ründajate vahel,” lisas Peit.

Võrkpalli EM-finaalturniir Eesti vs Horvaatia

SINILINNU PÜÜDMINE. Kvalifikatsiooni kaudu võib põhiturniirile pääseda ka Kristo Kollo, tema tööandja Galati (Rumeenia) peab esmalt üle mängima Novi Sadi Vojvodina (Serbia). Seejärel ootaks ees Soligorsk (Valgevene) või Sastamala (Soome), võitja teenib koha E-gruppi, kus ees ootab Juhkami ja Friedrichshafen. Siiani pole Kollo end Galatis veel põhimeheks mänginud, kuid nädala keskel Rumeenia superkarika finaalis Bukaresti Dünamot 3:2 võites sekkus ta hästi pingilt, tõi 9 punkti ja ilmselt kergitas oma aktsiaid ka peatreeneri silmis.

***

Põhiturniiri alagrupimängudega tehakse algust detsembris.