Keelest sai ühtlasi esimene Eesti pallimängutreener, kes suutnud viia EM-ile peale kodumaa esinduse ka mõne teise riigi. Lisaks talle on eestlastest Läti koondise juures abiks füüsilisuse eest hoolitsev Tarmo Tiits ja statistik Karl Eerik Eisenschmidt.

"Kuldse geimi" saates, kus iganädalaselt räägivad Andres Toobal, Rivo Vesik, Karl Rinaldo ning uued liikmed Renee Teppan ja Urmas Piik, läks arutelu selle peale, kui suur saavutus Läti EM-ile tüürimine ikkagi on.

Toome välja katkendi saatest.

Rinaldo: "Kas see on kõva saavutus?"

Vesik: "Päris aus vastus.. Olen öelnud seda ka Eesti koondise kohta. Hetkel see pole kõva saavutus, kuna sinna pääsevad põhimõtteliselt kõik riigid."

Rinaldo: "Aga ei pääse ju. Võtame selle sama Hispaania, kes kvalifikatsiooni mängib."

Vesik: "Palju neid riike on, kes kvalifikatsiooni mängivad? Võta riigid välja ning siis protsent nendest, kes pääsevad EM-ile. Kolm neljandikku saavad peale."

Rinaldo: "Aga Euroopas ongi vähe riike."

Vesik: "Aga mis siis, tehke 16 riigiga EM. Siis on (turniirile pääsemine) saavutus."

Rinaldo: "Valikturniiril on 26 tiimi, 8 pääses juba eelmise EM-i põhjal, 4 on korraldajamaad ehk siis 38 riiki on kokku ja neist 24 saab peale."

Vesik: "Kolm neljandikku."

Rinaldo: "Mina küsin niimoodi, et kui osalevad algfaasis Islandid, San Marinod jne, siis lisaks need juurde valikturniirile. Pole ju vahet, kus nad osalevad."

Vesik: "Aga võtame nii, et paneme valikturniirile juurde 8 riiki, kes olid juba peal. Võtame need 8 riiki ning hakkame siis neid alagruppe mängima, sest siis on pilt hoopis teine. Jutu mõte on see, et valikturniir oleks kordades tugevama tasemega. Siis juhtuks äkki nii, et ühes alagrupis poleks Küpros, Läti, Moldova ja Hispaania. Läti kohta... See on tore saavutus ja kõik on väga äge, et saada pärast 25 aastat uuesti peale, aga Läti 16 hulka poleks täna jõudnud. Siis oleksid tulnud juurde tugevamad võistkonnad. Selle alagrupi puhul... Hispaania on üliebastabiilne võistkond. Neid ei saa kindlasti lugeda Euroopa tipuks."

Rinaldo: "Nõus. Nad olid 2007. aastal Euroopa tipp, kui võitsid üllatuslikult EM-i ära."

Vesik: "2007 oli 13 aastat tagasi. Kuidas nad Lätit nüüd võitsid, sellest ma ei saanud aru."

Teppan: "Hispaanial polnud põhisidemängijat ka kohal."

Rinaldo: "Minu põhiküsimus on, Rivo, et kas see, kuhu jõuame, on, et 24 on liiga palju võistkondi ja et sellega tegeletakse Euroopas liiga vähe võrreldes jalgpalli ja korvpalliga?"

Vesik: "Jalgpalli- ja korvpalliriike on sama palju Euroopas, ega neid juurde ei tule, aga tasemel riike on rohkem jah. Mina arvan seda, et 24 võistkonda on populariseerimine. Rannavolles on 32 võistkonda, kokku aga 14 riiki ainult, kes saavad peale. Olen nõus, et rannavolles võiks olla number 24. Kui läti suudab alagrupist edasi saada ja 16 sekka jõuda, oleks väga super. Siis poleks midagi öelda, aga täna mina isiklikult seda über-saavutuseks ei pea."

Rinaldo: "Mina ei pea ka seda über-saavutuseks."

Vesik: "Finaalturniirile on ikka tore saada. Läti kasutas võimaluse samamoodi hästi ära nagu Eesti naiskond eelmisel korral. Neile anti see võimalus ja nad kasutasid seda. Hullem oleks olnud, kui poleks kasutanud, sest võib-olla teist sellist neile poleks enam tulnud."

Rinaldo: "Neil on kaks Euroopa tasemel mängijat. Deniss Petrovs liigutub kindlasti sinna, Venemaal aastaid mänginud, ja Hermans Egleskalns, Prantsusmaa tippklubides ning nüüd Kreeka tippklubis mänginud. Kahe mehe peal nad elasid ja see, et 24 hulka said, on pigem normaalsus, kui ime. Oleks võinud ka 2 aastat tagasi saada, kuid siis sattus Eesti vastu ja sealt läbi seina juba ei lähe."

Vesik: "Lätil on ka maailma tasemel treener. See annab väga palju juurde. Väga kõrgel tasemel."

Rinaldo: "Minu arust uus formaat, kus on 24 võistkonda, kus on kuuesed alagrupid, seal said kõik mängida palju mänge. Eesti sugusele keskmikule, alates seitsmendast-kaheksandast võistkonnast kuni 24. välja, kes võibki olla näiteks Läti... Tänu sellele, et nad sinna pääsesid, võibki hakata ala kasvama. Minu arust on see ainuõige."

Vesik: "Seda ma räägingi. See on populariseerimise eesmärk. See võib-olla kannab vilja 10-15 aasta pärast. Selles suhtes on see väga õige otsus, aga tulemusena ta ei ole tulemus, vähemalt minu jaoks. Teised võivad teistmoodi arvata."

Kuula edasist arutelu ja kogu saadet juba siit (Läti koondis tuleb teemaks alates 13. minutist):

1x
00:00