Seekord patustas Ardo Kreek, kuna tal oli kollane kaart all, sai ta kohtunikult teise eksimuse eest punase, mis andis lätlastele neljandas geimis üliolulise punkti ning aitas geimi võita. „Eestlased kaotasid seejärel keskendatuse ning saime sealt paar punkti,“ sõnas Läti koondise sidemängija Deniss Petrovs.

„Täna pean käe üles tõstma ja kaaslaste ees vabandama,“ tõdes Kreek, et see moment võis Eestile kokkuvõttes maksta ühe tabelipunkti. 3:1 võidu eest saanuks Eesti 3 punkti, nüüd pidime leppima 2-ga. Seega kodumängus järgmisel pühapäeval peab Eesti võitma, 2:3 kaotuse korral peetakse kuldne geim, suurem kaotus viiks EMile lõunanaabrid.

Mis ikkagi täpselt juhtus?

Neljas geim. Eesti eduseisul 10:7 puudutas Läti pallur üsna selgelt võrku, kuid kohtunikud jätsid selle fikseerimata. Kui pallivahetus lõppes ja lätlased punkti said, siis eestlased – Kreek, Robert Täht ja ka teised – protesteerisid. Kreek sai kollase kaardi, mis tähendas esialgu vaid hoiatust. „Vaatasin lihtsalt alumisele kohtunikule silma. Võib-olla veidi kurjema pilguga,“ selgitas Kreek.

Seisul 17:15 sulustas Läti keskblokeerija Andis Cimoška Kreegi ründelöögi ja saatis talle pika parastava pilgu ning lasi lendu ka paar sõna. Kreek ei jäänud võlgu. Võrkpallis ei ole tegelikult lubatud emotsioone teisele poole võrku otse välja näidata. Sisuliselt langes eestlane provokatsiooni ohvriks. Kohtunik andis lätlasele hoiatuse ja eestlasele, kuna kollane kaart oli juba all, punase, mis tähendas vastastele ka üht lisapunkti. Seis oli hoobilt 17:17 ning initsiatiivi haaranud Läti võitis neljanda geimi lõpuks 25:22.

„Sellisel hetkel nii ei tehta. Et jääd vahtima. Ja sellise asja eest ei anta punast kaarti,“ arvas Täht, kelle arvates on sellisesse provokatsiooni lõksu lihtne langeda. „No sa ei lase endale nii teha. See lätlane oli lollakas, kui kellegi kinni paned, siis ei jää sinna nägusid tegema.“

Koondise eest pole Kreek varem punast kaarti saanud, küll aga Prantsusmaa meistrisarjas klubi särgis. Punasele kaardile järgnevad võrkpallis edaspidiste eksimuste eest juba eemaldamised – kas geimist või koguni tervest mängust.

Eesti vs Läti võrkpall

Eesti vs Läti võrkpall