Põnevust jagus vaid esimese geimi esimesse poolde (eduseisul 13:12 tegid Marko Meti hoolealused 12:5 spurdi), seejärel läksid vanemad ja kogenumad oodatult oma teed. Kadi Kullerkann ja Nette Peit tõid võitjatele 17 punkti, Merilin Paalo ja Eliisa Peit lisasid 9. Sidemängija Julija Mõnnakmäe juhtis mängu kindlalt ja panustas ise võitu 5 punkti. Kaotajate poolelt kanti Eva Liisa Kuivoneni ja Maren Mõrdi kontole 7 silma.

Andrei Ojametsa videointervjuu:

Tulemus oli väga ootuspärane, kuna Eesti rahvusnaiskonna baasklubiks olev TalTech on komplekteeritud hästi, samas oli 16-18aastastest koosneva Audentese jõudmine finaali juba niigi eneseületus, mis vääris suurt kiitust.

Pärast kaotust oli ometi põhjust Audentese juhendajat Andrei Ojametsa õnnitleda, sest mängu ajal kuulutati ta Eesti aasta võrkpallitreeneriks. Ta võitis eelmisel klubihooajal Tartu Bigbankiga Eesti karikasarja, nüüd jõudis Audentesega finaali. Ojametsa jaoks oli see juba kolmas korda järjest saada aasta treeneri tiitel.

Parimaks naismängijaks nimetati taas tippliigas Itaalias palliv Kertu Laak, kolme nominendi sekka mahtusid veel Julija Mõnnakmäe ja Kristiine Miilen.

Meeste hulgas lõppes aga neli korda järjest võidutsenud Robert Tähe hegemoonia, parimaks tunnistati sügisel Friedrichshafeni särgis hästi tegutsenud Martti Juhkami, esikolmikusse mahusid veel Täht ja Oliver Venno. Tasub märkida, et rahvahääletusel sai kõige rohkem hääli hoopis Albert Hurt.

Kõik nominendid:

“Aasta parim naisvõrkpallur” nominendid

Kristiine Miilen, Julija Mõnnakmäe, Kertu Laak

“Aasta parim naisvõrkpallur”

Kertu Laak

“Aasta parim meesvõrkpallur” nominendid

Oliver Venno, Robert Täht, Martti Juhkami

“Aasta parim meesvõrkpallur”

Martti Juhkami

“Aasta naiste- ja meestetreener” nominendid

Marko Mett (TalTech/Tradehouse), Kristjan Kais (TÜ/Bigbank), Peeter Vahtra (Audentese SG/Noortekoondis), Andrei Ojamets (Bigbank Tartu), Avo Keel (Pärnu VK), Janis Sirelpuu (TalTech).

“Aasta parim treener”

Andrei Ojamets

“Aasta parim noortetreener” nominendid

Laos Lukas (Tallinna VK), Sten Esna (Tallinna VK), Merle Keerutaja (Viljandi SK), Raigo Tatrik (SK Tats), Marko Vantsi (Tallinna VK), Toomas Jasmin (Pärnu VK).

“Aasta parim noorvõrkpallur” nominendid

Neiud

Eva Liisa Kuivonen (Tallinna VK), Kätriin Põld (Saaremaa SK), Karolina Kibbermann (Tallinna SK), Salme Adeele Hollas (Võru SK), Ragne Rahuoja (Palusalu SK), Nathalie Anett Haidla (Tallinna VK), Maren Mõrd (Viljandi SK), Marily Lass (Tallinna VK), Liisa-Lotta Jürgenson (SK Duo), Laura Kaur (Võru SK), Ave Kuusk (Tallinna VK), Helena Loos (Keila VK).

Noormehed

Timo Ander Lõhmus (Tallinna VK), Richard Voogel (Pärnu SK), Rasmus Meius (SK Tats), Tony Tammiksaar (Rakvere SK), Kaur Erik Kais (Pärnu SK), Märt Tammearu (Pärnu SK), Rauno Haidla (Tallinna VK), Marx Aru (Tallinna VK), Sander Palang (SK Tats), Markus Maila (Tallinna VK), German Tepner (SK Tats), Remo Torn (SK Tats).

“Aasta parim noorvõrkpallur”

Eva Liisa Kuivonen (Tallinna VK) ja Märt Tammearu (Pärnu SK)

“Aasta parim rannavõrkpalli paar”

Heleene Hollas – Liisa Soomets ja Kusti Nõlvak – Mart Tiisaar

“Aasta parim noorte rannavõrkpalli paar”

Liisa-Lotta Jürgenson – Lisette Pihor ja Kaur Erik Kais – Rasmus Meius

“Aasta parim noorte rannavõrkpalli treener”

Jaanika Jakobson

“Aasta parim meeste rannavõrkpalli treener”

Rivo Vesik

“Aasta parim naiste rannavõrkpalli treener”

Karl Jaani

Hooaja 2019/2020 parimad kohtunikud ja sekretärid

“Aasta vilemees 2020”

1. Risto Strandson

2 Toomas Murulo

3. Erko Varblane

“Parim kohtunik-sekretär”

1. Mari Skuin

2. Birgit Stogov

3. Triin Peets

“Parim rannavõrkpalli kohtunik”

Mehis Merilaine

“Parim kohtunik-veteran”

Ivar Pilden

“Parim noorkohtunik”

Jaanika Unt

Enne mängu:

Algselt pidi TalTech/TradeHouse’i ja Audentese SG/Noortekoondise vaheline finaal mängitama detsembris Tartus, kuid kuna ühes võistkonnas avastati koroonaviirus, lükkus see edasi. Viirust põdesid kuus Audentese mängijat ja ka peatreener Andrei Ojamets, kes tänaseks on haiguse seljatanud. Tõenäoliselt on see jätnud siiski suure jälje nende vormile, pikka aega oli ju kogu treeningtöö suuremal või vähemal määral pausil.

Marko Meti tüüritav TalTech on finaalis ülisuur soosik ja Audentese võit oleks tõeline ime. Esiteks on TalTechis kogenud ja enda taset tõestanud koondislased, Audenteses vastukaaluks 16-18-aastased tulevikulootused. Teiseks koroonafaktor, mida juba kirjeldasime. Kolmandaks on põlvevigastuse tõttu hooaja lõpuni väljas Audentese sidemänija Helena Loos.

Samas korra on Audentes suutnud tänavu suurüllatuse valmistada, 14. novembril peetud ainsa omavahelise mängu võitis Noortekoondis 3:1 (-13, 23, 27, 20).

Igal juhul on tänane mäng huvitav ja ülevaatlik – pildi saab nii Eesti naiste võrkpalli olevikust kui ka tulevikust. Mäng jõuab huvilisteni Kanal12 otsepildis. Põhjalikku ülevaadet Audentese mängijatest saab lugeda siit.

Aasta parimate tiitlite jagamisel on üleval paeluv intriig, kui üle mitme-mitme aasta võib esikoha teenida Eestis palliv mängija. Nimelt rahvahääletusel sai esikoha koondises ladusalt mänginud Tartu Bigbanki nurgaründaja Albert Hurt. Täna selgub, mida arvasid treenerid ja ajakirjanikud: kas Hurt napsabki üllatuslikult tiitli mullu Itaalia tippklubis pallinud Robert Tähe, Prantsusmaa meistriks kroonitud Timo Tammemaa, Türgis kõvasti punkte toonud Oliver Venno, sügisel Meistrite liigas säranud Martti Juhkami ja teiste välismaal mängivate meeste ees? Üle pika aja on see valik väga ettearvamatu ja äärmiselt huvitav. Hurt kogus võrkpallisõpradelt 413, Juhkami 406 ja Täht 366 häält. Viimased neli aastat on pärjatud Tähte.