Belgias Brüsselis toimus täna meeste 2019. aasta võrkpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri alagruppide loosimine ning oma vastased sai teada ka Eesti koondis. Eesti peab alagrupikohtumised Hollandis, meie vastasteks on Holland, Poola, Tšehhi, Ukraina ja Montenegro.

Finaalturniir toimub 12.-29. septembrini neljas riigis: Prantsusmaal, Belgias, Hollandis ja Sloveenias ning 24 meeskonda on jaotatud nelja kuueliikmelisse alagruppi. Igast alagrupist pääseb kaheksandikfinaali neli esimest.

Kõik alagrupid:

A-alagrupp: Prantsusmaa, Itaalia, Bulgaaria, Portugal, Kreeka, Rumeenia

B-alagrupp: Belgia, Serbia, Saksamaa, Slovakkia, Hispaania, Austria

C-alagrupp: Sloveenia, Venemaa, Soome, Türgi, Makedoonia, Valgevene

D-alagrupp: Holland, Poola, Tšehhi, Eesti, Ukraina, Montenegro

Loosiga tuleb rahul olla, sest kui Eesti pall välja võeti oli laual kaks varianti: A- või D-grupp. A-grupp on ilmselgelt surmagrupp.

Rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Creţu sõnul keskendub ta esmalt alagrupist edasi pääsemisele. “Kahtlemata on see huvitav alagrupp, mis võib meile igasuguseid lõppseise pakkuda. Esimeseks eesmärgiks on alagrupist edasipääs, mitmendanda me seda suudame, pole esmatähtis. Vaadates vastaseid ja teades oma meeskonna tugevusi, on see igati reaalne eesmärk. Põnevust lisab seegi, et sellisel suurel turniiril on igal geimil, igal punktil ja võidul suur tähtsus,” rääkis juhendaja.

“Maailmameister Poola on suur väljakutse meeskonnale, ent suur maiuspala fännidele. Poola on selle grupi favoriit, see on selge, neil on nüüd lisaks veel maailma üheks paremaks mängijaks peetav Wilfredo Leon. Kõigi vastastega oleme me mänginud ja oleme üksteisele üsna hästi teada, see teeb valmistuse ühest küljest lihtsamaks, teisalt peame kõik leidma midagi uut, millega üllatada. Loodan, et suudame suvega saavutada vajaliku vormi ning saame EMil oma eesmärgid realiseeritud,” lisas juhendaja.

23. augustist kuni 8. septembrini toimuva naiste finaalturniiri alagruppide loosimine toimub 23. jaanuaril Istanbulis. Naiste finaalturniiri korraldavad Poola, Türgi, Ungari ja Slovakkia.

Kommentaare loe otseblogist. Lisaks hoiame silma peal tänastel Meistrite liiga mängudel.

Eelinfo:

Loosimise tulemusi on lubanud meie kanalis kommenteerida Eesti koondise mängija Robert Täht, statistik Alar Rikberg ja koondisse mittekuuluv võrkpallur Martti Juhkami. Lisaks toome teieni kiirelt ka rahvusmeeskonna peatreeneri Gheorghe Cretu arvamuse.

Korraldajad:
Prantsusmaa (A-grupp), Belgia (B), Sloveenia (C) ja Holland (D).

Loosigruppid:

1. grupp
Venemaa, Serbia, Poola, Itaalia

2. Bulgaaria, Saksamaa, Soome, Tšehhi

3. grupp
Eesti, Slovakkia, Türgi, Portugal

4. grupp
Hispaania, Ukraina, Kreeka, Makedoonia

5. grupp
Valgevene, Montenegro, Rumeenia, Austria

Kommentaar: Korraldajatest tundub kõige soodsam Holland, halvim variant oleks Prantsusmaa. Esimeses grupis suurt vahet pole, kõik hirmkõvad nagunii. Renee Teppan eelistaks Itaaliat. Teises grupist oleks hea sattuda kokku Soome või Tšehhiga, Teppani sõnul poleks tal ka Bulgaaria vastu midagi. Neljandast tundub kõige ohtlikum võib-olla isegi Ukraina, samas suurt vahet seal ei ole. Tõeline surmagrupp oleks näiteks Prantsusmaa, Venemaa, Bulgaaria, Eesti, Ukraina, Valgevene. Alagrupist saab edasi 1/8-finaali küll neli esimest, aga kui edasi minna neljandana, tuleks vastu keegi absoluutsetest tippudest ning väga keeruline oleks jõuda veerandfinaali, mis on koondisele eesmärgiks seatud. Seega sihtida tuleks alagrupis vähemalt teist-kolmandat kohta.

Finaalturniirile 24 tugevama sekka on jõudnud ka Eesti naiskond, nende loos toimub 23. jaanuaril.

Lisaks on täna eurosarjades võistlustules nelja eestlase koduklubid: Belchatowi Skra (Renee Teppan), Maaseiki Greenyard (Timo Tammemaa ja Keith Pupart) ning Savo Volley (Andrus Raadik).

Meistrite liiga D-alagrupis kohtub Renee Teppani koduklubi Belchatowi Skra täna kell 21.00 Berliini Recycling Volleyga. Samuti D-alagrupis mängivad Timo Tammemaa ja Keith Pupart ning Maaseiki Greenyard kohtuvad samuti kolmapäeval kell 19.00 Gdanski Trefliga.

D-alagrupis on kõigil neljal klubil kirjas üks võit ja üks kaotus, alagrupi liider on Gdansk, Maaseik on teine ja Belchatow kolmas. Ehk tänane võit oleks kõva kapital sihtimaks edasipääsu kaheksa hulka.

Andrus Raadiku tööandja Savo Volley kohtub kell 21.00 CEV Challenge Cupi 1/8-finaali korduskohtumises Sloveenia klubiga Kamniku Calcit. Avamatšis jäi Savo peale 3:2. Raadik ise täna tõenäoliselt kaasa ei tee, sest taastub lõikusest.