"Golden Formula" nime kandvat reeglit testiti eelmisel nädalal Dohas toimunud klubide MM-il. Eesmärk on muuta pallivahetused pikemaks ja publikule nauditavamaks, kirjutab volley.ee. Nagu naiste mängudes.

Kui uuendus peaks saama heakskiidu, tõuseb märgatavalt diagonaal- ja nurgaründajate koormus. Rünnakul vähem tööd saavatele temporündajatele tõstetavate pallide hulk kahaneb veelgi. Lisaks muutub esimene rünnak ühekülgsemaks, piirates sidemängijate võimalusi improviseerida.


Prantsusmaa klubis Beauvais Oise leiba teeniva Nõmmsalu sõnul on praegu sõltuvalt geimide arvust poolteist kuni kaks ja pool tundi vältava mängu formaat täiesti sobiv.

"Täielik lollus. Näiteks Prantsusmaal toimib bloki ja kaitsemängu koostöö väga hästi ning pikki pallivahetusi jagub piisavalt," selgitas Nõmmsalu.

Rahvusvahelist kategooriat omav Koorep: "Absoluutne jama. Olen olnud ühenduses Eesti treeneritega, kellele see mõte samuti ei meeldi. Võib tekkida olukord, kui liberot mittekasutaval võistkonnal võivad tagantliinist korraga viis mängijat rünnata. Puntratants ju. Serviv võistkond saab suure eelise."

Koorep soovitas FIVB juhtidele pikemate pallivahetuste huvides võtta kasutusele kahe libero süsteem, mille kohaselt võivad teist värvi särki kandvad pallurid tagaliinis piiramatul hulgal vahetusi teha.

"Veel võiks tagaliini joone nihutada nelja ja poole meetri peale. Siis oleksid ees- ja tagaliin võrdse suurusega alad," lisas Koorep.

Kuluaarides on räägitud ka võrgu kõrguse tõstmisest (praegu meestel 2.43 m ja naistel 2.24 m) ning palli rõhu alandamisest.