Siber paneb isegi austraallased ja lõuna-ameerklased oma sooja kodu maha jätma - saaks aga Siberisse! Siber sunnib karjääri ametlikult lõpetanud ja lõpupeo korraldanud olümpiavõitja ümber mõtlema ja külmale maale naasema. Mis põhjusel küll!?

Igaüks mõistab, et põhjusi saab olla vaid üks. Muidugi on raha see, mis juba neljakümneseks saanud meest perest kõrvale tõmbab ja lõplikku loobumist edasi lükkab. Siberis mängimise eest makstakse tähtmängijatele nii pööraselt palju, et võtab tummaks. Kui palju täpselt, et ütle ükski mängija ega mänedžer, aga summa suurusjärgu võib välja lugeda vabatahtlike gladiaatorite tegudelt – kas või traumade, pere purunemise või muude ohvrite kiuste, aga minnakse, ikka ja jälle, veel üks aastake, veel üks kord...

Lokomotiiv lastakse rööbastelt?

Venemaa rikkus akumuleerub idas, Jaapani veteni välja. Võib-olla mitte enam väga kauaks, aga praegu jätkub energiaallikaid veel nii maa sees, kui maa peal. Jagub endale ja jääb üle ka kultuuri, spordi ja muu meeldiva toetamiseks. Paradoksaalne, aga lääne poole, ajaloolise kultuuri-Meka Peterburini abi ei ulatu, vähemalt võrkpalli jaoks mitte. Või on see Avtomobilisti meeskonna juhtide nõrga töö tagajärg. Praegu näib nii, et Avtomobilistil pole šansse superliigasse püsima jääda, vaid üks nadi hooaeg seal olla jõutigi.

Venemaa võrkpalli superliigas käivad praegu esimesed väljalangemismängud, playoffi eelvoor, s.t kaheksa meeskonda selgitavad omavahel neli meeskonda, kes hakkavad mängima nendega, kes põhiturniiril neljaks esimeseks osutusid ja esimesest sõelast vabastati. Põhiturniiri põhjal kindlustas endale koha veerandfinaalis üks Siberi klubi (Novosibirski Lokomotiiv), kaheksa järgmise hulka aga pääses neid tervelt neli (Kemerovo Kuzbass, Ufaa Ural, Surguti Gazprom-Jugra, Novõi Urengoi Fakel).

Tänaseks on üks neist välja langenud (Kuzbass), edasipääs on kindel ühel (Ural) ning kahes paaris (Fakel – Harkovi Lokomotiiv, Belgorod - Surgut) on ees otsustav kohtumine. Tase on nii ühtlane, et kümnes meeskond võib võita esimest ja tabeli teine kaotada kaheteistkümnendale. Venemaa kõige tituleeritum meeskond Belgorodi Lokmotiiv, kus koondise tasemel mängijaid leidub põhikuuiku jagu, on püsti hädas Surguti meeskonnaga (mängud 3:0 ja 1:3) ning võib ette kujutada, mis 25. veebruari õhtul Belgorodis juhtuma hakkab. Kaotaja ei pääse isegi veerandfinaali.

Visad vastuhakkajad

Ukraina parim klubi, Venemaa superliigas hästi ( mõne vaatleja arvates üle ootuste) läbi löönud Harkovi Lokomotiivi käekäiku jälgitakse huviga. Seda enam, et edu jätkub kahel rindel. Challenge karikasarjas sõitis raudteeklubi meeskond viimati üle tugevast Istanbuli Galatasarayst (3:1 ja 3:2) ning üritab järgmisena teelt lükata Varssavi Polütehnikumi. Meie muidugi hoiame pöialt Ardo Kreegi klubile. Esimene finaali mäng toimub ülehomme (22.II), edukam saab koha esinelikus.

Ukrainlaste kõrval paistsid superliigas visa vastupanuga silma ka valgevenelased, paraku põhiturniiri lõpp ei õnnestunud ja playoff mängitakse ilma Minski Stroitelita. Nüüd lülitub Stroitel Valgevene meistrisarja suure kogemuse võrra rikkamana, teadmisega, et vastu võib hakata kaVenemaa kõige nimekamatele. Näiteks Moskva Dünamole, keda võita suudeti.

Venemaa tšempionaat lahtisel kujul ilmselt jätkub, kas ja kui palju meeskondi lisandub, pole veel teada. Kusagilt pole veel lugeda olnud ka Eesti koondist treenida aidanud Boriss Kolčinsi edasisest saatusest (vallandati ülemöödunud nädalal). Moskva Dünamo naiskond, keda ta enam kui pool hooaega treenis, jätkab sama ebaühtlaselt kui enne. Võib-olla on „ebaühtlane“ ülekohtune hinnang, sest ühtlaselt ei saagi mängida, kui võrdseid on nii palju. Ka Kolčins (54), väga suurte kogemustega treener, on targemaks saanud, pole ta ju varem naisi treeninud. Ühe auväärse saavutuse jõudis ta oma nimele ikkagi kirjutada – tema juhendamisel võitis Moskva Dünamo Venemaa karika.

Kolmapäeval võõrustab Venemaa meistermeeskond Kaasani Zeniit Euroopa Meistrite liiga esimeses veerandfinaalmängus VfB Friedrichshafenit. Saksa klubi liider Oliver Venno Tatarstani ei lähe, vaid väntab sel ajal jalgratast ja teeb muid toonust hoidvaid harjutusi. Haiget saanud pöid peab laskma mängida järgmisel nädalal (28.II), sest kõik otsustatakse korduskohtumises. Aga ülehomme saab näha, kuidas saab Venno asendamisega hakkama temporündaja kohalt diagonaaliks nihutatud sakslane Marcus Böhme.

Raimo Pajusalu ja Keith Pupart asuvad homme Rennes`i Etudianti au kaitsma Challenge Cup-i veerandfinaalmängus Czestochowa Tytaniga (Poola), avamäng on Prantsusmaal. Tuleb tihe kolmapäevaõhtu.