Vaimse ja psüühilise vormi eest kandsid hoolt 3:2 võidud nädalavahetuseks külla kutsutud Läti koondise üle. Võrkpallipäevade korraldus sujus, nähtu rõõmustas nii peategelasi kui pealtvaatajaid.

Läti meeskond oli vormi kontrollimiseks meile paras vastane – mitte nõrgem, aga mitte ka tugevam. Viimastel aastatel on eestlased küll edukamad olnud ja ka omavahelised mängud enamasti enda kasuks pööranud, aga põhjusi on selleks andnud ka pigem sisepinged lõunanaabrite võrkpallielus kui mängijate võimed. Läti meeskond on EM-i finaalturniirile pääsenud vaid korra (1995. aastal jagas 9.-12. kohta), Eesti koondis alles ülemöödunud aastal ja tänavu. Aga Läti on suutnud, erinevalt Eestist, ühe olümpiavalikturniiri ka võita – tõsi, päris mitu aastat tagasi.

Enam-vähem võrdsed meeskonnad saavad kokku ka homme algaval OM-i eelvalikturniiril Popradis. Eestiga ühte alagruppi kuuluvad Montenegro ja Türgi, neist ühe selja taha jätmisel avaneb tee poolfinaali kohtumaks teise kolmiku (Slovakkia, Hispaania, Austria) edukamatega. Suvisel Pärnu-turniiril kaotas kehvas mängulises vormis Eesti meeskond Türgile 0:3, EM-i finaalturniiri lõpetasid türklased eestlastest koht kõrgemal (11.). Äsja pidas Türgi koduväljakul kaks kontrollmängu Soomega ja kaotas mõlemad 1:3.

Seniste saavutuste põhjal ei tohiks edasi pääseda Eesti koondise kolmapäevane vastane Montenegro ja Austria, aga potentsiaalne üleolek ei kajastu kaugeltki alati üksiktulemustes. Oma meeskonnaga võiksime väga rahul olla siis, kui turniir õnnestub lõpetada kahe parema hulgas. Edasi pääseb küll ainult võitja ning olümpiale kvalifitseerub alles järgmise, juba palju tugevama valikturniiri (maikuus 2012) parim.

Kuressaare võõrustas möödunud nädalavahetusel ka Eesti tulevasi koondislasi – kuni 20-aastased noormehed selgitasid Eesti karikavõitja. Teist aastat järjest kuulus võit Saaremaa meeskonnale, seejuures paraja ülekaaluga. Saarlased andsid suurima panuse ka Balti matšil, võites koondisega kõiki. Eesti juunioride koondisse kuulus neli saarlast. See paneb meenutama aegu, mil Saaremaa võrkpallurite osakaal Eesti tipptasemel oli silmapaistev. Neid jätkub mandri klubidesse praegugi. Heade eeldustega noori hakkas karikavõistlustel silma ka teistes meeskondades.

Rasvases kirjas avalduse Eesti esindusmeeskonda pääsemiseks tegi 23-aastane Tartu Pere Leiva ründaja, Rakverest pärit Martti Juhkami. 23-aastase ja 196 cm pikkuse nurgaründaja debüüt ametlikus maavõistlusmängus Läti meeskonna vastu osutus vist üle ootustegi edukaks. Igatahes toimus peatreener Avo Keele ja Juhkami vahel pärast mänge tõsine, jutuajamine, milles peatreener viitas selgelt huvile jätkata koostööd. Seekordsel OM-valikturniiril eelistab Keel toetuda vanemate meeste kogemustele. EM-i uus valiktsükkel (2012/2013) toob uusi uudiseid. Koondis on noorenduskuuri tasapisi juba alustanud, aga ei forsseeri seda.

Valeri Maksimov, volley.ee