Eesti kaotas avageimi 19:25, kuid võitis kolm järgmist 28:26, 25:18 ja 25:23. Eesti koondise resultatiivsemad olid Robert Täht 21 (kasutegur +13), Renee Teppan 16 (+9) ning Keith Pupart ja Ardo Kreek võrdselt 10 punktiga, kasutegurid olid +3 ja +5. Aganits lisas 7 (+7), Venno 6 (+2) ja Toobal 4 (+3) punkti.

Võidu võtmeks oli sedapuhku Teppani õnnestunud sekkumine. Iseenesest ei mänginud Oliver Venno sel positsioonil avageimis halvasti, aga peatreener Gheorghe Cretu otsas lisakäiku. Ja kui teises geimis Venno paaril korral eksis, tegi vahetuse ära. Teppan sekkus väga hästi ja tõmbas ilusate liigutuste ja emotsionaalsusega ka teised käima. Näiteks tõstis ta Tähe ässpallingu järel hea sõbra õhku!

Tõi positiivset agressiivsust

"Kindlasti tuleb Reneed kiita," tõdes kapten Kert Toobal. "Ta tuli hästi agressiivselt sisse. Vahel on tema meelestatus agressiivne-negatiivne, täna oli agressiivne positiivne. Seda oli hädasti vaja. Ütlesin, et seni, kuni platsil on kaks mängijat, kes usuvad, nii kaua võime võita. Täna oli neid mehi selgelt rohkem kui kaks."

Täna särasid eriliselt just Teppan ja Täht. Esimese rünnakuprotsent oli 67, teisel 65. Need on muljetavaldavad numbrid. Neid toetasid hästi tempomehed ja ka sidemängija Toobali ja libero Rait Rikbergi kohta pole midagi halba öelda.

"Eile oli näha, et asi polnud õige. Asi ei jäänud oskuste taha. Täpselt ei oska öelda, miks meil oli kõht nii-öelda lahti," rääkis Teppan, kes eile pidi mängu vaatama pingilt. "Minu üks ülesanne ongi tuua jõudu ja energiat juurde. Täna see õnnestus ja muutis mängu. Selge, et tahtsime alagrupist esimesena edasi saada. Arvasime, et võimed lubavad. Aga esmalt pidime ennast käima saama. Loodan, et nüüd saime kännu tagant minema. Viimased kolm geimi olime enda nägu."

Peatreener Gheorge Cretu tunnistas, et kaalus Teppani platsile saatmist ka eile. "Tahtsin teda mängitada, aga kuna teised ei olnud hoos, siis otsustasin kaitsta. Ta oli täis tahtmist mängida, aga kuna Oliver mängis korralikult, siis polnud vaja teda koosseisu suruda," selgitas Cretu.

Kui Eesti alustas turniiri 0:3 (20, 19, 14) kaotusega Tšehhile, siis Rumeenia alistas kodusaalis Makedoonia 0:3 (21, 14, 12). Tšehhi võitis täna Makedooniat 3:1, mis tähendab, et tšehhidel on nüüd 6, Rumeenial ja Eestil 3 ning Makedoonial 0 punkti.

Homme kell 17 algavas kohtumises mängib Eesti Makedooniaga.

Naised said geimi kätte

Kõik meeskonnad mängivad omavahel läbi kaks korda - sel nädalal Rumeenias ja järgmisel Tšehhis. Grupi võitja pääseb otse Poolas toimuvale finaalturniirile, teine koht jätkab 16 parema sekka püüdlemist play-off'is.

Eesti rahvusmeeskond on EM-ile jõudnud kolm korda (2009, 2011 ja 2015), ainult esimesel korral suudeti valiksarjas alagrupp võita ja play-off’i mänge vältida. Seekord toimub play-off kohe pärast septembrikuiseid alagrupiturniire ning vastaseks keegi D-alagrupist (Slovakkia, Horvaatia, Läti, Iisrael).

Lisaks alustas täna EM-valiksarja Eesti naiskond, kes kaotas Ungarile 1:3. Kertu Laak tõi 11 punkti, Anu Ennok ja Liis Kullerkann 10. STATISTIKA

Meie meeskonna alagrupikaaslastest:

Tšehhi. Tuli suvel maailma liiga teises tugevusgrupis viiendaks. Hiljutistes sõprusmängudes kaotati Saksamaale 2 : 3 ja 1 : 4, kuid alles vormi otsivale Poola hõbemedalistile Rzeszówi Resoviale tehti säru. „Mängijad on füüsiliselt võimsad ja pallivad enamjaolt tugevates välisliigades,” sõnas Eesti koondise peatreener Gheorghe Creţu. Tšehhide trump on see, et teine turniir toimub järgmisel nädalal Jablonecis. Eesti pole Tšehhit senises viies mängus veel võitnud.

Makedoonia. Tunamullu jäi Eesti Euroopa liiga poolfinaalis üllatuslikult Makedooniale alla, tänavu võeti finaalis magus revanš. „Kui lasta neil duhh üles saada, mängivad väga hästi. Kapten Nikola Gjorgiev võib üksinda kohtumise saatuse otsustada,” rõhutas nurgaründaja Robert Täht. Kontrollmängudes jäi Makedoonia alla Montenegrole.

Rumeenia. Kunagine tippriik ei ole tükk aega tugevat meeskonda koostada suutnud. Tihti seetõttu, et kõik andekad mängijad pole koondisedressi selga tõmmanud. Nüüd võib koondisest puududa üksnes arsti loal. „Asi on tehtud sundimiseks. Iseasi, mis meeleolu see loob,” mõtiskles koondise kapten Kert Toobal.


Eesti võrkpallikoondis