Hämmastavamaim uudis koduse klubivõrkpalli hooaja eel oli see, et Pärnu värbas Brasiilia tippklubi Sada Cruzeiro keskblokeerija Éder Levi Kocki. Mis toob Sada Cruzeiro ridades aastatel 2016–2018 väga tugeva Brasiilia superliiga võitnud ja ka klubi MM-il kahel korral (2015 ja 2016) kuldmedali kaela saanud 207-sentimeetrise brasiillase Eestisse. Uurime välja!

Oleme ju harjunud aupaklikult mõtlema, et suured tipud toimetavad kuskil kõrgel, omaette maailmas. Väikseid põkkumisi Eesti võrkpalliga oli Éderil tegelikult varemgi. Suvel Pärnu treeningutega ühinedes ja nurgaründaja Taavet Leppikut nähes mõtles ta: „Oot, ma ju tean seda kutti?” Ja välja mõtles. 2013. aastal mängisid Brasiilia ja Eesti Türgis juunioride MM-finaalturniiril. Meie kuldne põlvkond eesotsas Robert Tähe ja Renee Teppaniga põlesid kahjuks natuke läbi, Éder jõudis oma rahvuskoondisega finaali, kus jäädi alla Venemaale. Enne MM-i sparriti Eestis ja tehti võõrustajatel selg ootuspäraselt prügiseks. Sealt jäigi Leppik Éderile meelde.

Teine põkkumine juhtus eelmisel sügisel klubide MM-il Poolas. Esimest korda lõi sel turniiril kaasa eestlane, Bełchatówi Skra särki kandnud Teppan, ja siinmail pöörati MM-ile tavapärasest enam tähelepanu. Teppaniga Éderi teed otseselt ei ristunud, küll aga Gheorghe Crețu juhendatava Rzeszówi Asseco Resoviaga, mis alistas Sada Cruzeiro 3 : 2. Teppani ja Éderi rollid olid MM-il sarnased – episoodilised. See oligi üks põhjus, miks Éder Pärnusse tuli. Teine koorus välja sealsamas Poolas.