Pärast suviseid EM-valikmänge tõmbas vaid 26-aastaselt karjäärile kriipsu alla Soome põhidiagonaalründaja Pauliina Vilponen, vigastuste tõttu jäid jaanuarikuistest EM-mängudest eemale veel mõned senised põhitegijad. Ometi näitasid juba varem EM-pileti kindlustanud soomlannad uues koosseisus Tšehhile hambaid, kaotades 2:3.

Kui eilse mängu eel kinnitas Soome juhendaja Tapio Kangasniemi Delfile, et Eesti vastu tullakse sama koosseisuga, siis ikkagi oli põhikoosseisus tehtud olude sunnil muutusi. Meie jaoks väga tähtsast kohtumisest jäid eemale nurgaründajad Salla Karhu ja Ronja Heikkiniemi.

Andrei Ojamets rääkis mängu järel, et meie naiskond oli seekord vaimselt hästi valmis. „Samas peab ausalt tunnistama, et soomlased polnud parimas koosseisus,” tõi Ojamets ise välja olulise nüanssi. „Aga miks nad ei olnud, see ei ole meie teema, meie ei käinud palumas, et ärge pange neid mängijaid sisse. Fakt on see, et päev enne seda mängu oli Heikkiniemi trennis vigastanud põlve, nii et hooaeg on sisuliselt läbi ja Hämeenlinna klubi peab otsima uut nurka. Siis olid neil mingid viiruse- ja kõhuprobleemid ega keegi ei ole selle eest kaitstud, kõik on inimesed. Fakt on see, et me suutsime nõrgemaid kohti ära kasutada, meil oli rünnakuvõimsust nurkadest igal juhul rohkem.”

Seega mingist naabrite teenest või hilisest jõulukingist rääkida ei saa. Samas poleks olnud ka midagi üllatavat, kui Soome oleks tulnud neid mänge mängima puhtalt tulevikulootustega. See on võrkpallis üsna tavapärane praktika, et kui eesmärk saavutatud, siis säästetakse põhitegijaid ja antakse noortele võimalus karastuda. Näiteks eelmises EM-valiktsüklis aitas see kõvasti kaasa Eesti meeskonna finaalturniirile jõudmisele – alagrupivõitja Tšehhi tuli viimases voorus meie vastu vahetusmängijatega. Eks see oleneb ka treeneri käekirjast, hiljuti samas olukorras olnud Eesti koondise loots Gheorghe Cretu teatavasti Lätile mingit hinnaalandust ei teinud, platsil olid põhimehed ja lõunanaabrid said korraliku koslepi.

„Õnnitlused meie vastasele,” sõnas Kangasniemi pressikonverentsil. „See on suur saavutus ja oleme nende üle õnnelikud. Meil oli enne seda kohtumist mõned probleemid, mistõttu me täna ei mänginud väga hästi. Tegime mitmeid vigu, mida me tavaliselt ei tee. Üksnes teises geimis suutsime mängida nõnda, nagu tahame.”

Kapten Laura Pihlajamäki lisas: „Eesti tõesti tahtis seda mängu võita ja seda oli platsil näha. Me ei mänginud oma parimat võrkpalli.”