On aeg sõprusmängudest kokkuvõte teha ja algavale MM-valiksarjale otsa vaadata. Koondise maskoti järgi Sinilõvideks ristitud võrkpalli rahvusmeeskond on tänavu pidanud seitse kohtumist. Portugalist naasti üldskooriga 3 : 0. Samuti EM-finaalturniirile jõudnud Hispaaniat võideti reedel kodus esimese koosseisuga 3 : 1, laupäeval teisega 4 : 0 ja eile sisuliselt kolmandaga kaotati 2 : 3. Pole paha.

„Eestil on väga korralik meeskond ja pingilt head noored peale kasvamas,” tunnustas Hispaania sidemängija Miguel Ángel de Amo Sinilõvisid. „Nende kontrollmängudega ei suutnud me oma mängu leida. Kui tahame Eestile vastu saada, peame mängu parandama.”

Eesti ja Hispaania rahvusmeeskonnad kohtuvad uuesti augustis, enne EM-finaalturniiri peetavates sõprusmängudes. „Kui meie tase teile ikka sobib,” tegi de Amo naeratades viisaka reveransi.

Venemaa näitas taset

Kui eile oli eelroog söödud, asuti põhiroa juurde. Venemaa vastu saatis peatreener Gheorghe Creţu põhikoosseisus platsile Kert Toobali, Oliver Venno, Robert Tähe, Andrus Raadiku, Ardo Kreegi, Andri Aganitsa ja libero Rait Rikbergi.

Kalevi spordihalli kogunenud 600 pealtvaatajat nägid heatasemelist mängu.

Kalevi spordihalli kogunenud 600 pealtvaatajat nägid heatasemelist mängu. Ovatsioone tekitasid nii Venno pommservid kui ka Tähe ootamatud rünnakulahendused, kuid kokkuvõttes oli idanaabrite esindusel kvaliteeti silmanähtavalt rohkem. Geimides saime maailma tippkoondiselt seekord 22, 20 ja 21 punkti. Ausalt öeldes oli see enne valikmänge isegi vajalik kaotus, muidu võinuks tekkida liigne rahulolu. Sõprusmängude saldo on 5 : 2.

„Tundus, et väga hull ei ole, arvasin, et saame suuremalt pähe,” nentis 15 punkti toonud Venno, kes avaldas usku, et nädal hiljem Venemaaga MM-valiksarjas kohtudes suudetakse rohkemat. Tähe arvele kirjutati 12, Raadiku ja Kreegi kontosse vastavalt üheksa ja kaheksa punkti. Vajaka jäi Andri Aganitsa panusest – ta sai matši jooksul ainult kolm tõstet, ainsa punkti tõi blokiga.

Tõelist tippklassi näitas Venemaa koondise diagonaalründaja Maksim Mihhailov. Tänavu Kaasani Zeniti taas Venemaa superliiga ja Meistrite liigas võitjaks tirinud ning mõlemas sarjas parimaks palluriks nimetatud mängija tõi pooleteise geimiga 10 punkti (rünnak 67%). Tema rünnakukõrgus oli hirmuäratav, kui Toobal üksinda sulustada üritas, tundus see lootusetu ettevõtmisena.

„Oleme õnnelikud, et võitsime. Aga kui tahame valikgrupis esimeseks tulla, peame paremini mängima,” ütles Mihhailov, kes sattus pärast võitu ühispilte nõudnud neidiste piiramisrõngasse. „Eestil on hea meeskond. Kodus olete kindlasti ohtlikud, mitu mängijat mängib tugevates tiimides. Nimeliselt ma kedagi ei tea. Meil on võistkonnas palju uusi pallureid, on ebakõlasid, väga heaks mängupildiks vajame veel palju matše.”
Oliver Venno murrab Venemaa blokki.

Šljapnikov kiitis Vennot

Komplimente tegi ka Venemaa koondise peatreener Sergei Šljapnikov. „Eestil on hea meeskond, Oliver Venno on selge liider. Meie jaoks oli see hea mängupraktika enne MM-valikturniiri,” sõnas ta.

Eesti ja Venemaaga kuuluvad MM-valiksarjas ühte alagruppi Rumeenia, Kosovo, Ungari ja Montenegro. Otse finaalturniirile pääseb ainult grupi võitja, kõikide gruppide teised tiimid mängivad omavahel juulis välja veel ühe pileti. Kes on Venemaa kõrval kõige ohtlikumad vastased? „Montenegro. Ja miks mitte ka Rumeenia, kellele sügisel EM-valiksarjas ühe mängu kaotasime,” hindas Venno rivaale.

Eesti alustab mänge kolmapäeval Kalevi hallis Rumeenia vastu, Venemaa vastaseks on Montenegro.

Tammemaal ja Vennol koduklubid leitud

Timo Tammemaa

Oliver Venno on valmis jääma Ankarasse, Timo Tammemaa (pildil nr 17) liigub Prantsusmaalt Belgiasse.

Lõppenud hooajal Türgi võrkpalliliigas Ankara Maliye Piyango klubis suurepärase hooaja teinud Oliver Venno on valmis samasse meeskonda jääma. „Lepingut mulle veel saadetud ei ole,” rõhutas ta, kuid kinnitas, et kokkulepe on olemas. „Tundub, et sealne sidemängija, kellega klappisin, jääb ka Ankarasse. Järgmisel aastal mängime Challenge Cupil,” põhjendas ta.

Tänavu Prantsusmaa meistrivõistlustel Toulouse’iga hõbemedali võitnud temporündaja Timo Tammemaa karjäär jätkub Belgias Maaseiki Nolikos. „Nad mängivad Meistrite liiga eelringe, loodetavasti jõuame põhiturniirile. Belgias on selge eesmärk võita nii karikasari kui ka meistriliiga,” selgitas Tammemaa, keda üritasid värvata ka Prantsusmaa meeskonnad Toulouse ja Tourcoing.