Eile andis Saaremaa vallavalitsus teada, et selle nädala lõpus Kuressaares toimuma pidanud võrkpalli Balti liiga finaalturniir ja ühtlasi ka Mölkky EM jäetakse ära. Otsekohe muutus õhk küsimustest paksuks. Kas Saaremaad nädal tagasi väisanud Milano võrkpallurid tõid viiruse kaasa? Kas saarlased on nakatunud? Kas asi puudutab ka võrkpallureid? Kas võrkpallis jääb Balti meister selgumata? Päeva lõpp tõi uudise, et viiruse on saanud ka Saaremaa klubi tegevjuht Hannes Sepp.

Hirm lätlaste ees

Aga kõigest järjekorras. Terviseamet andis teisipäeval soovituse lükata kõik rahvusvahelised üritused aasta teise poolde. Saaremaa vallavalitsus otsustas seepeale tühistada Kuressaares toimuma pidanud võistlused. „Need piirangud on just tõkestamaks kohalikku levikut, mida tänase seisuga meil õnneks veel ei ole. Loomulikult on see raske otsus, aga tervis on meie kõige kallim vara,” teavitas vallavalitsus eile Saaremaa Võrkpalliklubi kirjalikult. „Arvestades eeltoodut ja asjaolu, et võistlustel osaleb üks Läti meeskond, ei näe Saaremaa vallavalitsus täna võimalust, et võistlused saaksid planeeritud kuupäevadel toimuda.”

Seega küsimus ei olnud esialgu mitte selles, et Saaremaal oleks lahvatanud epideemia, vaid asi puudutas veerandfinaalis Pärnut võitnud ja poolfinaali jõudnud Jēkabpilsi meeskonda. Kui Pärnu oleks võitnud ja Jekabpils konkurentsist langenud, poleks sel hetkel teema tõusnud. „Justnimelt,” kinnitas abivallavanem Marili Niits. „Otsus tehti seoses sellega, et võistlused on rahvusvahelised.”

Tol hetkel tundus see pisut pentsik. Eestis oli eilse keskpäevase seisuga 13 koroonaviiruse juhtumit, Lätis 10. Miks on Jēkabpilsi meeskond ohtlikum, kui olnuks Pärnu?

Terviseamet kinnitas eile pärastlõunal pärast saarlaste otsuse sündi, et hetkeseisuga pole ühelegi Saaremaal tehtud proovile tulnud positiivset vastust. Ameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul ei ole nad teinud eraldi tungivat soovitust saarlastele, vaid see sama palve kehtib üle Eesti: mitte korraldada rahvusvahelisi üritusi.

Võrkpalliliit asus kaaluma alternatiive. Alaliidu tegevjuhi Helen Veermäe sõnul olid kõik variandid päevakorral: turniiri edasilükkamine, mõnda teise linna kolimine ja ka tühjade tribüünide ees mängimine.

Kas ikkagi itaallased?

Eile õhtu selgus, et Eestis on leitud kolm uut koroonaviiruse juhtumit ja kaks neist avastati Saaremaalt. Tuli välja, et haigeks oli jäänud ka itaallasi võõrustanud Saaremaa meeskonna tegevjuht Hannes Sepp. See pani kõik eelneva teise valgusse.

„Esmaspäeval oli mul kerge palavik, 37,3 kraadi, muid sümptomeid ei olnud. Igaks juhuks lasin teha testi ja täna sain teada, et see osutus positiivseks,” rääkis Sepp, kelle enesetundel pole siiski õnneks väga viga.

„Mis puudutab nende mängude pidamist Saaremaal, siis mul oli terviseameti seisukoht mustvalgel, et nemad ärajätmiseks ühtegi põhjust ei näe. Meil oli kohtumine ka vallajuhtidega ja nii võtsime vastu ühise otsuse,” meenutas Sepp, kes sai eelnevalt ka Milano klubi arstilt kinnituse, et vastasmeeskond on koroonaviirusest puutumata. „Tegutsesime heas usus ja järgisime täpselt terviseameti juhtnööre. Meie tahtsime vaid head võrkpalli Eestisse tuua. Mul on väga kahju, et selline situatsioon on tekkinud. Ma loodan, et see laheneb võimalikult ruttu. Usun, et üheskoos saame me sellest üle.”

Terviseamet seevastu märkis oma kodulehel avaldatud uudises, et terviseohutuse eest vastutab ürituse korraldaja. Pall löödi tagasi. Kokkuvõttes pole mõistlik hakata kellelegi näpuga näitama ja süüdlast otsima, vaid juhtunust tuleb teha õiged järeldused. Neist peamine on, et koroonaviirust ei osatud veel mõni aeg tagasi piisavalt karta. Ka Euroopa võrkpalliliit ei näinud Milano meeskonnaga mängimises vähimatki probleemi. Selles mõttes oli Saaremaa sundseisus, ainuke variant olnuks visata ringi valge rätik. Muide, Milano meeskond pääses poolfinaali ja jätkab turniiri Lissaboni võistkonna vastu.

Kogu olukord Itaalias arenes ülikiiresti. See, mis ühel päeval tundus veel kauge ja kummaline, oli teisel päeval reaalsus. Edaspidi olgem targemad. Kui nüüd öeldakse tühjad tribüünid, siis nii olgu. Kui öeldakse, et võistlused tuleb ära jätta, siis löödagu kulpi.

Sepp ise töötas pärast sümptomite avaldumist kodukontoris, seega loodetavasti ei nakatanud ta kedagi teist. Mees pidas tõenäoliseks, et sai viiruse ikkagi itaallastelt. Viimati tegi ta välisreisi veebruari esimeses pooles Hispaaniasse Almeríasse, kus Saaremaa pidas eurosarja 1/8-finaali, ka välismaalastega pole Sepp vahepeal suhelnud. Samas Milano klubis teadaolevalt koroonaviiruse juhtumeid pole esinenud ja siiani on proovid olnud negatiivsed. Viis Milano klubi mängijat jäid Saaremaalt naastes nädalavahetusel palavikku ja üks treeningmäng jäeti seetõttu ära. Klubi teatas esmaspäeval, et meestel enam haigusnähte ei ole. Kuna puudusid koroonaviiruse sümptomid, siis seekord huvitaval kombel mängijatele proove ei tehtud. Seega kindel teadmine puudub.

Saaremaa meeskonna treeningud on esialgu ära jäetud, täna tehakse mängijatele analüüsid. Võrkpalliliit andis õhtul teada, et Balti liiga finaalturniir on teadmata ajaks edasi lükatud.