Andrei Ojamets, tean, et sinu jaoks oli see keeruline valik. Oled viimastel aastatel väga edukalt treeninud Tartu Ülikool/Eedeni naisi. Kuidas langes otsus jätkata Bigbanki meestega?

Asi on praktiline, midagi pole teha. Ma hea meelega jätkaks naiskonna treenerina ja arendaks naiste võrkpalli Eestis, aga paraku naiste treenerite palgad on, nagu nad on. Minu finantsolekule on mõned tööta oleku ajad jätnud päris korraliku jälje. Midagi pole teha.

Sinu asendajaks soovitakse naiskonda tuua Kristjan Kaisi. Kas ta tunduks nendele naistele hea variant?

See pole minu, vaid klubi asi otsustada. Kristjan on ülikooli õppejõud ja tüdrukutega edukalt töötanud, samas naiste poolelt ta kogemust ei ole. Vist aastaid-aastaid tagasi korra ühe hooaja proovis Tartu naiskonnaga kätt. See on kindlasti üks võimalikest variantidest.

Sul endal on Tartu võistkonnaga väga erinevaid emotsioone ja kogemusi. Aastal 2014 viisid Tartu Bigbanki Eesti meistriks ja 2015 Balti meistriks. Ometi seejärel sinuga lepingut ei pikendatud.

Mul oli toona aasta kaupa lepingud ning jah, leping lõppes ära ja uut ei pakutud.

Kuidas sa ise tagasi vaatad? Samas kui sul olid hiljem keerulised ajad, tööd polnud, pakkus Tartu naiskonna treeneri kohta.

Noh jah... Sellesse võib erinevalt suhtuda, aga minu suhtumine on üks. Leping oli läbi ja arvestades, et Tartu klubi oma kohustused täitis kõik väga ausalt ära, tolleks momendiks ei oldud mulle võlgu midagi, kõik, mis lubatud, oli saadud. Väidetakse, et Urmas Tali on Tartus treeneriks olnud rohkem kui kolm aastat, aga sisuliselt mitte ükski teine treener pole Tartus üle kolme aasta olnud. Nii et seda võib nimetada teatud mõttes klubi poliitikaks või strateegiaks.

Seda klubi teevad konkreetsed inimesed (Alari Jõesaar ja Raivo Simson – M. R.) ja ei saa öelda, et nad tegid seda klubi kehvasti. Kui mõelda tulemuste peale ja vaadata, kui paljud mehed on läinud läbi Tartu klubi välismaale ka nüüd. Vaatame ka Eesti koondist: Robert Täht, Renee Teppan, Henri Treial, Kevin Soo – need mehed on kõik läinud ju Tartust.

Pluss varasemast veel Rait Rikberg ja Oliver Venno.

Kindlasti. Omal ajal ka Kert ja Andres Toobalid mängisid Tartus, neid mehi on küll ja küll olnud. Piisavalt suur ja korralik nimekiri. Selle poole pealt ei pea Bigbank oma ajalugu häbenema. Balti liiga võitjad olid vist kahel korral. Rainer Vassiljevi ja minu käe all.

Arvan, et treenerivahetused on osalt tulnud ikkagi sellest, et klubi juhtide ootused on olnud kõrgemad.

Jah, eks nõudmised on ju teada. Kes läheb Tartusse treeneriks, peab arvestama sellega, et siin oodatakse tulemusi.

Kui ambitsioonikas on Bigbank järgmisel hooajal?

Ma usun, et mitte vähem, kui ta on olnud. Selge see, et Saaremaa näol siin on tekkinud väga tõsine konkurent, sest saarlaste eelarve lubab päris hästi võistkonda komplekteerida ja saan aru, et nad tahaksid stabiilset koosseisu ka. Kui igal aastal hakkad mängijaid vahetama, siis seisad probleemi ees, kuidas selle ühe hooajaga mehed kokku mängima paned. Nähtavasti on eesmärk neil üritada saarlased võistkonnas hoida ja kui võtta välismaalasi, siis kvaliteetseid välismaalasi. Ei oska teise rahakotti vaadata, aga vähemalt juttude tasemel on neil võimalused olemas.

Kas oled mõelnud, kuidas Bigbanki meeskonda järgmiseks hooajaks üles ehitada?

Eks ikka mingid mõtted käivad. Kas ikkagi panustada teatud mõttes headele Eesti noortele ja välismaalasi mitte võtta nii palju ja kui võtta, siis väga korralikud. Või minna sama teed mööda, et võtame rohkem välismaalasi. Mul on oma arvamus sellest, kindlasti klubi juhtkonnal on oma nägemus. Peame need asjad omavahel selgeks rääkima.

Kes on kindlasti jätkamas?

Minu teada on Mart Naabril ja Stefan Kaibaldil lepingud olemas. Teistel vist ei ole, aga pakun, et nendega, kes on läbi hooaja head mängu näidanud, räägitakse juba läbi. Selge see, et kapteni ja põhisidemängija Ronald Järvega peab klubi ka kindlasti läbi rääkima ja ka Meelis Kivisillaga. Selles suhtes igal juhul ka Tartu on huvitatud põhituumiku säilitamisest nii palju kui võimalik. Samas kui kellelgi on hea võimalus minna välismaale, siis minu teada pole Tartu kunagi heade pakkumiste puhul meestele ära öelnud. Üks aasta küll, kui Tähel oli Itaalia variant, aga Robi oli ise öelnud pärast Itaalias käimist, et pigem tasub olla hooaeg Eestis lõpuni, sest minna viiendaks või kuuendaks nurgaründajaks... Selge, et mänguaega sa võid saada, aga minimaalselt.

Kuuldavasti üritatakse Naabrit Eestist ära tirida.

Miks mitte? Ta oli ka finaalis hea, lõpupoole natuke väsis ära, aga kokkuvõttes tegi häid mänge. Eks ta on jõudnud teatud tasemele ja sellise pikkusega (211 – M. R.) mängumehi pole ka nii järjest võtta. Selge, et sellised mehed pakuvad huvi. Eks siis on klubi otsustada ja mehega läbi rääkida. Kas see on selline pakkumine, millest mehele endale ka kasu on. Mina pigem ütleks, et esimese hurraa peale välismaale ei tasu joosta. On selliseid klubisid küll ja küll olnud, kus pärast on mehed või naised öelnud, et sisuliselt kaotatud hooaeg. Tasub uurida klubide tausta.

Kas Pärnust hangitud 17aastast Märt Tammearu näed põhikoosseisus või vahetusmehena?

No ma nii ei oska praegu paugu pealt öelda, pole ju võistkonna koosseiski selge. Ta on väga andekas ja perspektiivikas mängumees, patt oleks ta istutada pingile. Minu põhimõte on see, et keegi pole põhikoosseisu sisse kirjutatud. Sport on selline, kus iga päev pead tõestama, et väärid seda kohta. Teenete eest ei hakka ma kindlasti kedagi platsil hoidma ega kedagi ka selle pärast mängitama, et teda peetakse tõusvaks täheks. Iga mängumees peab selle koha trennis ja mängudes välja võitlema. See on nagu võitlus eluski koha eest päikese all.