Kartmatult alustanud ja umbes 2200 pealtvaataja marulist toetust nautinud Eesti koondis võitis avageimi 25:21.

Ja juhtis teiseski 21:18. 250. korda Eesti koondist esindanud sidemängija Kert Toobal hoidis mänguohje väga hästi oma peos ja leidis rünnakuks häid lahendusi. Siis saabus vahetusest kaaslastele appi tulnud Maksim Žõgalovi tähetund - kuidagi ei saadud tema servi kätte. Eesti kaotas geimi 21:25. Initsiatiiv kaldus nüüd juba füüsiliselt võimsamate vastaste poolele. Järgmistes geimides sai Eesti 18 ja 19 punkti.

Valus! Teine geim oli juba peos ja 0:2 kaotusseisust olnuks venelastelgi raske välja tulla.

"Finaali nime vääriv mäng," kommenteeris Andrus Raadik. "Oleks teise geimi kätte saanud, siis mine tea... Võinuks 3:0 tulla. Pärast esimest geimi olid vastased ikka närvis. Aga nägid ise - mees tuli ja servis. Lõi tugevasti, õnnestus, meil tekkisid kommunikatsiooniprobleemid, et kes vastu võtab."

Kokkuvõttes jäi Raadik siiski rahule. "Arvan, et oleme kogu meeskonnaga õnnelikud. Vastased pidid meie vastu maksimaalselt pingutama. Venemaa sirge jalaga Eesti vastu võitu ei saa," lausus Raadik.

Samas Robert Täht tunnistas, et tal on hinges kerge pettumus. "Oleks tahtnud enamat. Aga kui nii palju inimesi kohtumise lõpus püsti tõusevad ja aplodeerivad, siis see toob positiivse tunde tagasi," sõnas Täht. "Kõik need päevad oli kodupubliku ees väga hea mängida, aga tänasega ei anna võrreldagi. Iga punkti, mis me võitsime, kas või venelaste eksimusest tulnud punkti, nautisime täiel rinnal."

Ardo Kreek tõi 13 punkti (rünnak 62%; 5 blokki), Täht 12 (56%), Raadik 11, Andri Aganits 7, Oliver Venno 7, Renee Teppan 5, Kert Toobal 3. Võitjate poolel oli 19 punktiga resultatiivseim Maksim Mihhailov, Igor Kljuka lisas 13. STATISTIKA

Eesti koondis lõpetas MM-valiksarjas teise ringi alagrupiturniiri nelja võidu ja ühe kaotusega, teine koht viib alagrupist edasi kolmandasse ringi. Venemaa pääses MM-finaalturniirile. Teiste alagruppide võitjatena lunastasid koha MMil Prantsusmaa, Soome, Sloveenia, Holland ja Serbia.

Kolmandas ringis läheb Eesti vastamisi Valgevene, Belgia, Hispaania, Slovakkia ja Saksamaaga. See turniir toimub juulis, MM-pääsme teenib üksnes võitja.

Taustaks: mitte kunagi pole mitte ühelgi suurel pallimängualal Eesti koondis MM-finaalturniirile jõudnud. Täna olime sellele lähemal kui kunagi varem.

ENNE MÄNGU

Eesti meeskond pole veel vääratanud, idanaaber samuti. Nädala eest kohtuti omavahel kontrollmängus, siis näitas Venemaa klassi ning võitis 3:0 (22, 20, 21). Aga see pole päris lootusetu taseme vahe.

„Oleme MM-ile lähemal, kui kunagi varem. Venemaa vastu on eesmärk mängu nautida ja mängida igat punkti, nagu see oleks kohtumise viimane ning tõmmata publik endaga kaasa,” rääkis rahvusmeeskonna kapten Kert Toobal, kes peab täna koondisekarjääri veerandtuhandenda kohtumise. „Kui suudame ise serviga survet hoida ja oma head õnnestumised kaitses ära realiseerida ning rünnakul meeles pidada, et vastas on kolmemeetrised mehed ning sellest lähtuvalt hoida rünnakul kõrgust ja üritada palle kätest välja mängida, siis on kõik hästi,” analüüsis Toobal.

Nurgaründaja Andrus Raadik lisas: „Läheme võitlema ja võitma, kes iganes vastas on. Mine tea, äkki oleme geimi lõpus punkt-punktis ja Olku (Oliver Venno) lööb kolm ässa ja olemegi võitnud,” sõnas klubihooajal Soome põhiturniiri uue punktirekordi püstitanud mängumees.

Venemaa nelja olümpiavõitjaga meeskond pole peatreener Šergei Šljapnikovi sõnul praegu siiski parimas kehalises ega emotsionaalses vormis. Nad polevat veel kosunud oma Superliiga, eurokarikavõistluste jm mängudest, vaja on parandada üksteisemõistmist platsil, sisse töötada taktikalised skeemid jms.

"Lootsime toimima panna klubis välja kujunenud sidemed – näiteks kolmik Butko-Volvitš-Mihhailov. Aga kui selgus, et Butko jääb jalatrauma tõttu eemale, pöördusime abipalvega teise sidemängija Grankini poole, kuigi temaga oli kokku lepitud, et ta Tallinna ei tule. Grankinile võlgnen tänu – ta tuli. Ka teine kolmik ei mängi harjumuspärases rivistuses – jällegi tervislikel põhjustel," vahendab volley.ee Šljapnikovi juttu väljaandest Sport-Ekspress.

Venemaa koondise peatreeneril teeb kõige rohkem muret siiski libero tase: "Vigastuse kiuste mängivat Jermakovi ootame ikkagi platsile, sest ta on meie põhilibero. Martõnjuk ja Zelenkov ei ole selle rolli tarvis veel küpsed, nad ei oma piisavalt rahvusvaheliste mängude kogemusi. Servi vastuvõtuga olime natuke hädas mängus nii Montenegro kui Rumeeniaga. Nurgaründajate Berežko, Kljuka, Iljinõhhi ja Volkovi tase on meil kõrge. Mihhailovil pole konkurente diagonaalis. Temporündajana tunneb ennast suurepäraselt Volvitš, loodan, et alt ei vea ka noored Vlassov, Kurkajev ja Lihhošerstov."