Eesti koondis kaotas EM-il 2 : 0 eduseisust Serbiale ülimalt valusal kombel 2 : 3. Tallinna Selver jäi Crvena Zvezdale viimati alla samade numbritega. Ja lisaks kaotas päev varem ka Kohila Belgradi naiskonnale taas viies geimis. Kõik tundus jälle samas suunas minevat, kui Selver eile Meistrite liiga eelringi avamatšis 2 : 0 eduseisu maha mängis ja viiendas geimis 6 : 11 taga jäi. Jälle 2 : 3?

Imeline comeback

Selverit vedanud austraallane Lincoln Williams ja samuti väga hea mängu teinud Oliver Orav arvasid teisiti. Vahe nõeluti kinni ning Orav suutis realiseerida neljanda matšpalli! Audentese halli kogunenud rahvahulk juubeldas, sest Selver oli täiesti lootusetust seisust välja tulnud. „Meie comeback tuli puhtalt emotsiooni pealt!“ lausus Orav. „Servid õnnestusid ja vastased tegid ise lollusi. Aitasid ka treener Rainer Vassiljevi nõuanded – keda keskblokeerijad jälgima peavad ja kus libero Denis Losnikov nende diagonaalründaja löökide puhul seisma peab. Tänud talle!“

Williams tõi 32 punkti (kasutegur +23), Orav lisas 22 (+13) ja koguni üheksa blokki pannud Siim Ennemuist 13 (+12). Kohati näitas suurepärast söödukunsti ukrainlasest sidemängija Dmitri Dolgopolov. Crvena Zvezda toetus diagonaalründaja Aleksandar Blagojevicile, tema kontosse jäi 28 silma (+21).

Selver võinuks võita ka 3 : 0 või 3 : 1, paraku oli nurgaründaja Karli Allikul must päev. Kokku jäi tema nimele 2 punkti ja kasutegur oli -8. Vassiljevil puudus aga vahetus, kuna Rauno Tamme oli päev varem põlvele haiget teinud. Olude sunnil asendas Allikut vahepeal alles 17-aastane Albert Hurt. Viimase geimi pingelises lõpus usaldas treener ikkagi Allikut.

„Võit on võit, selles pole küsimustki,“ õhkus Vassiljevist esimese suure eurovõidu järel rõõmu. „Kahju, et andsime vastasele ühe punkti ära. Täna oli kõik võimalik. Kolmandas geimis tekkis meestel natuke ülearust rapsimist, kuna arvati, et peame midagi muutma. Tegelikult polnud seda vaja.“

Edasipääseja selgub pühapäeval Belgradis peetavas kordusmängus. Igasugune võit viib Selveri järgmisse ringi, 2 :3 kaotuse korral peetakse kuldne geim. Teises eelringis ootab võitjat väga tugev Izmiri Arkas.

Mängu eel:

Kuigi sari on Selveri jaoks uus, siis vastane mitte. Crvena Zvezdaga on eurosarjas varem kahel korral madistatud. Kuulsa ajalooga võistkonnaga olime esmakordselt vastamisi 2007/2008 hooajal CEV Challenge Cupi kaheksandikfinaalis, kus mõlemad võistkonnad võtsid kodus 3:0 võidu, ent Selverile tagas edasipääsu Balkani põrgukatlas saadud kuldse geimi 15:10 edu. Sama kohtumise esimene geim lõppes muide seisuga 38:40!

Neli aastat hiljem said punatähed revanši, kui CEV Cupi 1/16-finaali kohtumised võideti 3:2 võõrsil ja 3:0 kodus. Kodumängus libises Selveril seejuures käest 2:0 eduseis.

Praegusest võistkonnast on Selveri meeskonnal igati korralik ülevaade olemas. „Tegemist on korralikul tasemel võistkonnaga, kus peamist rünnakuraskust kannavad diagonaal (Aleksandar Blagojević või vahetusmängijate pingilt sekkuv Alkesandar Gmitrović) ja üks väga kiire käe ja jalaga nurgaründaja (Dusan Stojsavljević). Lisaks, kui vaadata põhitegijate sünniaastaid, siis meie oleme ikkagi tublisti nooremad,” kirjeldas Selveri meeskonna juhendaja Rainer Vassiljev.

Algava matši kohta ütles ta järgmist: „Iga rahvusvaheline väljund on meie noore võistkonna jaoks väga hea võimalus karastumiseks. Eesmärk on omi asju võimalikult hästi teha ja vähemalt kodus ka vastastele võimalikult palju pahandust tekitada.”

Nädala jooksul peavad meie võistkonnad Serbia klubidega neli kohtumist, millest tänane mäng on seerias teine. Eile olid Meistrite liigas vastamisi Kohila VK/E-Service ja Belgradi Vižura, kus vägeva esituse pakkunud Eesti naiskond sundis serblannasid võidu nimel viis geimi pingutama. Laupäeval toimub Belgradis samade vastaste korduskohtumine, pühapäeval on vastakuti meeste võistkonnad.