Suure kukkumise põhjuseks on maailma võrkpalliliidu (FIVB) poolt kasutusele võetud uus edetabelisüsteem. Nüüdsest arvestatakse keeruliste algoritmide alusel kõiki rahvusvaheliste mängude tulemusi, mis on peetud alates 2019. aasta 1. jaanuarist.

FIVBi president Ary Graca on uuest süsteemist vaimustunud. "Viimase 18 kuu jooksul oleme rahvuskoondiste maailma edetabelisüsteemi kõvasti testinud ning mul on uue lähenemisviisi üle väga hea meel. See on väga läbipaistev ja õiglane viis meeskondade paremusjärjestuse määramiseks," lausus Graca.

"See on tõeliselt põnev areng võrkpallis, sest uue süsteemi kohaselt hakkab iga sett rolli mängima," teatas president uhkusega.

Värsket edetabelit juhib Brasiilia meeskond, järgnevad Poola, USA, Venemaa ja Argentina. Avo Keele juhendatav Läti koondis on 45. kohal, meie põhjanaabrid soomlased asuvad 33. positsioonil.

Vaata alltoodud videot, mis selgitab uue edetabeli koostamist. Tegemist on päris keerulise süsteemiga, sest iga mängu eel võrreldakse koondiste edetabelikohti ning algoritm arvutab välja kuus võimalust kohtumise lõpptulemuseks. Selle järgi selgub lõpuks, kelle reiting mängu järel tõuseb ja kellel langeb ning kui palju.

Martti Juhkami on juba sotsiaalmeedias teravalt sõna võtnud ning öelnud Eesti koondise kukkumise kohta Islandi, Kasahstani ja Luksemburgi järele, et tegemist tundub olevat "õige" hindamisviisiga...