Eesti võitis eile Kasahstani 3:1, kuid päev varem kaotas Portugalile kindlalt 0:3. Meie võistkonna saatus on nüüd teiste kätes. Kui Portugal võidab mängu või kaotab 2:3, pääseb Eesti poolfinaali, kus vastaseks tuleb B-grupi võitja Tšehhi. Juhtub aga Kasahstan võitma 3:0 või 3:1, on Challenger Cup Eesti jaoks lõppenud ja unistus Rahvuste Liigasse murdmisest kustunud.

Portugallased olid täna Holiday Inni hotellis hommikusöögil heas tujus. Visati nalja ja lõunamaalastele omaselt patsutati ja kallistati üksteist. Ühtäkki võis portugalikeelsest jutust eristada selgelt sõna „Eesti”. Oh kui põnev olnuks anonüümsel ajakirjanikul meeste juttu kärbsena seinal pealt kuulata! Paraku ma seda keelt ei oska.

Uurisin siis Portugali diagonaalründaja Marco Ferreiralt inglise keeles, kui kõrge on nende motivatsioon täna Eesti aja järgi kell 23 algava mängu eel. Alagrupi võitmiseks piisab neile ühest geimist ja Eesti koondise statistik Alar Rikberg avaldas arvamust, et kui see käes, pannakse vahetusmängijad platsile, kuna poolfinaalid peetakse juba homme ning mõistlik on põhimehi säästa.

„Läheme võitma,” lubas Ferreira, et kodupubliku ees Kasahstanile hinnaalandust ei tehta. „Tahame alagrupist igal juhul esimesena edasi minna.”

Ta nõustus, et Eesti ja Portugali kaks viimast matši olid täiesti erinevad. Karlovy Varys toimunud Kuldliiga poolfinaalis võitis Eesti 3:0, Matosinhoses Challenger Cupil sai Eesti aga Portugalilt ühe viimaste aastate valusaima ketuka. „Jah, need olid täiesti erinevad mängud. Olime ka Tšehhis väga motiveeritud. Seal ei töötanud meie serv, tegime palju vigu. Kaotasime kaks geimi 26:24, siis vajusid kõik ära. Siin töötas serv väga hästi. Lisaks eksis Eesti tihti rünnakul, tavaliselt nad nii palju vigu ei tee,” rääkis 30-aastane Ferreira, kes pallis lõppenud hooajal hästitasustatud Lõuna-Korea profiliigas.

Loodetavasti on Ferreira sõnadel katet. Põhimeeste väljavahetamine poleks alagrupi esikoha kindlustamise järel siiski väga üllatav käik, pigem võib nii tõesti minna. Kuid loodetavasti võitlevad siis ka vahetusmängijad ennastsalgavalt. Ja miks nad ei peaks? Vaevalt, et Portugal hakkab meelega Eesti koondise poolfinaalist väljajäämist kavandama.

Delfi ja Eesti Päevaleht on Matosinhoses kohal ja toovad Eesti jaoks olulise õhtuse matši võtmesündmused otseblogis huvilisteni.