Võrkpallikoondis läheb täna Poolas toimuva Euroopa liiga Final Four’i poolfinaalis vastamisi Makedooniaga. Kell 21.00 algavast kohtumisest teeb ülekande ETV2, kuid otsepilt jõuab televaatajateni ainult tänu loosiõnnele. Nimelt langetas Eesti Rahvusringhääling olude sunnil juba enne esmaspäeval toimunud loosimist ja mänguaja selgumist otsuse, et nii tänast poolfinaali kui ka reedest medalimängu näidatakse igal juhul algusega kell 21.

Võrkpalliliit esitas loosimise eel korraldajatele palve panna Eesti poolfinaal hilisemaks mänguks, kuid seda ei võetud kuulda. Õnneks loositi siiski Sloveenia ja Poola kohtumine esimeseks ning Eesti ja Makedoonia matš tagumiseks, vastasel juhul pidanuks telerisõbrad piirduma videokordusega. Seega ETV pakub võrkpalluritele tänaseks poolfinaaliks tõhusat ergutust: kui võidate, pääseb ka homme kell 21 algav finaalmäng ETV2-s otsepilti, kaotuse korral tuleb huvilistel leppida kell 18 algava pronksimängu vaatamisega videokorduse või ERR-i spordiportaali vahendusel.

„Eesti võrkpallikoondise mängud Final Four’i turniiril planeerisime saatekavasse pärast Eesti võite Austria üle. Mõistagi ei olnud sel hetkel veel Eesti jõudmine F4 turniirile 100% kindel, rääkimata mänguaegadest (mänguajad loositi eile). Samuti polnud siis veel ilmunud Martinsoni artikkel. F4 ülekandeõigused omandasime juba Poola mängu järel. Teadmiseks, et saatekava läheb lukku 2,5 nädalat enne eetrit, seega ei ole meil saatekava silmas pidades võimalik jääda ootama selgust, kas Eesti mäng toimub kell 18 või 21. Tuleb otsustada, kuidas teha,“ selgitas Saarna.

Mis siis on ETV2 tänases programmis, mida vajadusel poleks saanud kahe tunni võrra hilisemaks nihutada? Saatekavast vaatavad vastu Geronimo Stilton, Ruff, Mukk ja Tšavapa, Okaspead, siilipoiss Alfred, baleriin Angelina, väike prints, lammas Shaun, indiaanipoiss Yakari, pingviin Jasper ja tegus Timmu.

Märt Roosna: Saan aru, et ETV näitab poolfinaali otsepildis (tänu loosiõnnele, mis meile hilisema mänguaja kinkis), reedene ülekanne algab aga igal juhul kell 21 ehk kui Eesti jõuab finaali, siis otsepildis, kui Eesti mängib pronksile, siis korduses. Kas põhjus on tõesti selles, et kavas olevaid lastesaateid ei saa hilisemaks (või varasemaks) tõsta või on asi milleski muus? Minu mõistus ütleb, et Euroopa liiga Final Four peaks olema Eesti televisioonis igal juhul otsepildis, sest tegu on ju aasta ühe tähtsaima sündmusega. Tõsi, ma ei tunne telespetsiifikat ega tea kõiki kaalutlusargumente.

Rivo Saarna: ERR ei ole ainult kaks (varsti kolm) telekanalit. ERRi kanalite hulka kuuluvad ka raadiokanalid ning portaalid. Sa leiad, et võrkpalli Euroopa liiga on aasta üks tähtsamaid spordisündmusi. Aga võrkpalli EM finaalturniir, aga Inglismaa-Eesti jalgpall, aga Otepääl toimunud laskesuusatamise EM, aga Spordiaasta tähed auhinnagala jne, jne? Need on kõik olulised sündmused ja need kõik jõuavad otsepildis ka meie teleekraanile.

Roosna: Kui ma loen Rahvusringhäälingu seadust, siis räägib see ju Eesti kultuuri edendamisest, aga näiteks lammas Shaun pole minu teada sugugi Eesti kultuuriloo osa. Sport on sündmuspõhine, toimub NÜÜD ja PRAEGU, seda ei saa konserveerida ja nihutada nagu lastesaateid või ka uudiseid. Või saab? Minu arvates pinge lahtub, kui tead, et tegu pole otsepildiga. Pealegi on tänapäeva inforuumis üsna keeruline hoiduda tulemuse teada saamisest.

Saarna: Sa võtad aluseks vale eelduse, mida tegelikult ei ole. Ei mina ega ERR pole väitnud, et me ei katkesta lasteprogrammi selleks, et näidata tipptasemel sporti kui selleks on põhjus ja vajadus. Kui on kaalukas sündmus ja Eesti võistkond või sportlane võitleb kõrge koha eest, siis teeme kõik võimaliku, et seda otsepildis ka televaatajatele vahendada.

Roosna: Ja teisalt: räägime tihti, et lapsed liiguvad vähe ja jõllitavad liiga palju arvuti- või teleriekraani. No kas oleks halb, kui nad ühel päeval multifilmi asemel näeksid spordivõistlust ja äkki ka ise pisiku külge saaksid?

Saarna: Demagoogia, Märt! Me oleme ainus telekanal Eestis, kes justnimelt lastele suunatud spordiprogrammi toodab - "TV 10 Olümpiastarti", ETV-Swedbanki suusasari ja saade "Suusaajakiri", koolispordisaated "Tähelepanu, Start!". Leian, et selliseid noortele ja lastele suunatud spordisaateid peaks meie programmis veelgi rohkem olema. Seda soovi piirab meie eelarve, kuid jätkame tööd ka selle nimel, et noortesporti jõuaks ERRi kanalitesse veelgi rohkem. Siinkohal tasub nimetada ka suuremaid rahvaspordisündmusi, mida kokkuvõtvates erisaadetes on alati oma koht ka lastevõistlustel - Tartu Suusamaraton, Rattaralli, Trismile triatlon, Rulluisumaraton, Tallinna jooksumaraton jne.

Roosna: Lugesin Eesti Päevalehes ilmunud Jaan Martinsoni lugu „ETV sporditoimetuse juht: lastesaadete arvelt me korvpalli näitama ei hakka“, kust leidsin sinu tsitaadi: „Seda ma kinnitan – võid selle rasvaselt kirja panna – uudiseid ETV-s liigutama ei hakata ja lastesaadete arvelt korvpalli ei näidata.“ Kas see on ülevalt tulev direktiiv või su isiklik seisukoht? St ma pean lastesaateid oluliseks, aga saatekava uurides jääb mulje, et ETV2-s on igapäevaselt kolm tundi lastele mõeldud saateid. Ei saa ju kogu seda programmi ja pühaks lehmaks tituleerida.

Saarna: Martinsoni artiklis oli jutt konkreetselt Eesti korvpallikoondise maavõistlusmängudest (augustikuus), mida ETV2 ekraanile jõuab augustikuus kolm mängu (pidi jõudma neli, kuid EKL tühistas ise viimase kohtumise). ETV2-s on lastele iga päev oma programm - see on tervik, milles vaheldub originaalprogramm ja kvaliteetne hankeprogramm. Küsimused, miks ETV2 lasteprogramm on just selline nagu see on, soovitan Sul esitada lastesaadete toimetuse juhile Margus Saarele ja ETV2 programmijuhile Marje Jurtšenkole, kuid meie kõigi, sh minu seisukoht on, et püüame nii palju kui võimalik lasteprogrammi hoida lastele ja katkestame seda (spordiga) võimalikult vähe.

Last, but not least – võrkpalli Euroopa liiga finaali Eesti rahvuskoondise osavõtul näitaksime televisiooni-eetris otsepildis igal juhul, sõltumata sellest, kas samal ajal on saatekavasse planeeritud lastesaated või midagi muud. Käesoleval juhul pole meil aga erakorraliseks programmimuudatuseks põhjust, sest oleme selle võimaluse saatekavas juba ette näinud ning kui Eesti finaalis mängib, saavad kõik spordisõbrad sellele ka kaasa elada.

***

Võrkpallurid ise omapärasest motivatsioonipaketist üldiselt väga numbrit ei tee. „Kui see poliitika peab paika ka muude spordiülekannete kohta, on okei, kui ainult võrkpalli suhtes, on imelik,“ arutles koondise kapten Kert Toobal. „Aga arvestades, et enne pigem ei näidatud üldse, siis ma väga ei viriseks. Kuigi spordiülekannete näitamine viivitusega on nagunii pigem küsitav, sest info liigub kiiresti ja huvi sellega väheneb.“

Kõige reljeefsema seisukoha vähepaindliku programmipoliitika kohta võttis nurgaründaja Martti Juhkami. „Kui tegemist oleks korv- või jalgpalliga, siis ilmselt sarnast probleemi ei tekiks,“ kahtlustas Juhkami, kellel on kindel nägemus: „Eesti koondise mängud, eriti nii olulised, peaksid olema alati otsepildis! Nii korv-, jalg-, kui ka võrkpallis.“

Leplikuma meelega on temporündaja Ardo Kreek. „Mul on hea meel, et ETV2 mõlemat mängu üldse üle kannab ja kodused saavad kaasa elada. Muidugi kui peaks olema kordus, oleks sellest natuke kahju, aga uudised ja lastesaated on vist juba aegade algusest olnud sellel kellaajal, seega tuleb austada traditsiooni,“ mõtiskles Kreek.

Ka libero Rait Rikberg on mõistev: „Eks neil oli selle loosimise pärast raske ja päris nelja tundi kava kinni panna olnuks ka mõeldamatu. Õnneks läks loosiga hästi ning usun ja loodan, et ka finaal on ETV otse-eetris.“