"Ma pean lõpetama oma tegevuse Eesti koondise peatreenerina. See oli minu jaoks fantastiline teekond ja tänan kõiki inimesi, kes tegelevad Eestis võrkpalli juhtimisega ning kogu võrkpalliperet," sõnas Cretu, kelle silmad läksid pressikonverentsil märjaks.

Alaliidu president Hanno Pevkur lisas: "Cretu on ohverdanud palju aega oma pere kõrvalt, et meie võrkpalli edendada. Tasub meenutada, et koondis on selle 6 aastaga tõusnud maailma edetabelis julgelt 20 kohta ja me ei karda enam mitte kedagi."

Eesti koondis jäi Hollandis peetud EM-finaalturniiri D-grupis viimaseks, kõik mängud kaotati. Cretu rõhutas, et ta otsus ei ole seotud EM-iga. Tegelikult jõudis ta selle mõtteni juba eelmisel suvel pärast Challenger Cupi. Ta jõudis veendumusele, et pärast kuut aastat on samal inimesel raske veel midagi uut meeskonnale anda.

"Olgugi et mul on seda väga raske öelda, siis ma pean oma teekonna Eesti koondisega nüüd lõpetama. See on väga raske moment mu jaoks. See oli eriline teekond mulle kui treenerile ja mulle kui inimesele. Leidsin siit mitte üksnes alaliidu toe, vaid ka võrkpallipere toe. See kõik andis meile tunde, et teeme midagi erilist. See andis mulle meeletult energiat, mida kasutasin kõik need aastad saalis mehi utsitades.

Aga miks ma sedasi siin täna teie ees olen? Sest need mängijad väärivad paremaks saamist. Mul on tunne, et nad vajavad selleks teist inimest ja uut energiat. Kahe aasta pärast saabub Eesti võrkpalli jaoks väga eriline hetk (EM-finaalturniiri korraldamine – toim) ning ma soovin, et meeskond läheks sellele turniirile vastu parima ettevalmistuse ja energiaga.

Te teate, et ma tahan meeskonnale ainult parimat. Mu süda ütles: pane edasi! Aga mu pea teab täpselt, millal on õige hetk lahti lasta. See on poistele parim. Ma tundsin seda hetke tegelikult juba varem, kuid nüüd on õige aeg.

Olin väga üllatunud ja õnnelik, et alaliit ja võrkpallipere olid minu taga ka pärast äsjase EM-i tulemusi. Ma tõesti armastan kõiki neid inimesi, mängijaid ja riiki! Ent jätkata tuleb treeneriga, kes on võimline andma uut energiat ja motivatsiooni sellele meeskonnale."

Väga palju Eesti mängijaid välisklubidesse aidanud Cretu pidas tarbetuks küsimust selle kohta, kas ta kavatseb neid tulevikus edasi toetada. "Nad on kallistanud mu tüdrukuid (peab silmas abikaasat ja tütart - toim), muidugi on mu telefon neile avatud 24/7. Minu jaoks on need kolm värvi (osutab oma särgil sini-must-valgele - toim) kujunenud väga tähtsaks ja võtan need värvid alati endaga kaasa," rääkis Cretu, kellele hakkaid vägisi pisarad silma tulema. "Olen siin end tõeliselt koduselt tundnud ja loodan südamest, et järgmine treener teeb seda sama või annab endast veelgi rohkem."

Seejärel tänas ta pikalt ja põhjalikult kõiki asjaosalisi alates alaliidu töötajatest, sponsoritest kuni meediani. "Teie intervjuude ja teie kaamerateta ei saaks olla sport inimestele tähtis. Ka teie kriitika on vajalik. Ainult nii saame me paremaks. Ja teie head sõnad olid need, mis andsid meile teadmise, et teeme midagi tähtsat. Meie vajame teid, samas meieta ei oleks teil tööd."

Pevkur palus levitada infot, et loodetavasti õnnestub Cretul tulla 29. detsembril võrkpalligalale ning seal saavad kõik pöidlahoidjad tulla ja talle mõned head sõnad öelda. Uue treeneri küsimust arutab alaliidu juhatus 4. oktoobril.