23aastane raskekaallane Mettis, kes olnud juunioride ja U23 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste hõbe lootis ka universiaadil finaalis olla. Eriti kui sai selgeks loos, mis tundus olevat igati soodne. „Hingelt tahtsin väga medalit saada. Eriti veel see, et Eesti judol pole universiaadidelt medalit. Olla just see mees, kes toob medali ära,“ rääkis tartlane võistluspäeva lõpus, pingetest vabanenuna. „Tänasele päevale paneks hindeks kolme. Ei saa väga kõrgelt hinnata, sest eesmärk oli medal ja sisimas tahtsin isegi finaalis maadelda. Nina ees löödi uks kinni, pean silmas pronksimatši poolaka Maciej Sarnackiga. Üsna valus. Aga, suur poiss juba, elame üle. Kolmapäevaks olen uuesti valmis,“ rääkis Mettis, kes universiaadil astub tatamile ka absoluutkaalus.

Raskekaalus 5. koha saamiseks võitis Mettis kolm ja kaotas kaks matši. Kõige enam jäi hinge närima kaotus Kõrgõzstani esindajale Juri Krakovetskile. „Kahju on teisest matšist, selle Kõrgõzstani mehega. Ta on võidetav, laagrites oleme kõvasti pusinud. Täna jäin üks hetk tukkuma, käis kiirem liigutus ja oligi kõik,“ vaagis Mettis.

Pronksimatš läks samuti enda eksimuse nahka, kuid taktika oli valitud selline, et esimesel võimalusel tuli koheselt üritada. „Teadsin, et vastupidavuses jään ma talle alla. Seetõttu tuligi minna agressiivse taktikaga ja üritada võte kiirelt ära teha. Ei tahtnud tiksuma jääda. Ta asus rünnakule, pareerisin ürituse ja siis tekkiski mul endal kohe võimalus minna kontrasse. Mikrosekundi jooksul tuleb otsustada, et nüüd. Olin niigi yukoga taga. Kurat, aga ta heitis mu kontra pealt ära,“ mängis Mettis pronksimatši sündmused veel korra mõtetes läbi.

Kehakaalus -100 kg võistelnud Grigori Minaškin kaotas kaks ja võitis kaks matši ning maadles pronksile brasiillase Rafael Buzacariniga. „Mul pole mitu aastat tulemust teha õnnestunud, selles plaanis võib 5. kohaga enam-vähem rahule jääda. Medal oleks olnud muidugi super,“ märkis Minaškin, kes nädala pärast teeb kaasa sambos.

Universiaadi tulemus aitab Minaškinil taas leida eneseusku, mis täiskasvanute klassi üle tulles kaduma kippus. „Esimesed kaks aastat täiskasvanute hulgas on mulle olnud väga rasked. Kui pidevalt kaotad, siis kaob enesekindlus ja tekivad kõhklused. Universiaadi tulemus annab indu edasipidiseks, sest minu kõige tähtsamad võistlused on alles ees. 2016. aasta Rio de Janeiro olümpia on suur eesmärk, kuhu tuleb pääseda ja tulemust teha,“ vaatab noorte tiitlivõistluste mitmekordne medalivõitja sihikindlalt tulevikku.