Nädalavahetusel toimus Texases Dallases NAGA (North American Grappling Association) maailmameistrivõistlused, kus eestlanna Liisi Vaht võitis nii kimonoga kui ka no-gis maailmameistritiitli.

Vaht, kes võitis vähem kui kuu tagasi Prantsusmaal NAGA Euroopa meistri tiitli, võitles USAs toimuvatel NAGA maailmameistrivõistlustel no-gi võistlusel kõrgeimas ehk ekspertide kategoorias (viis ja enam aastat treeninud jitsikad). Kuna Vahi kaalus võistlejaid ei olnud, pandi 3D Treeningu võitleja võitlema kaal kõrgemate (-61,2 kg) naistega - kaaluvahe oli rohkem kui 5 kilo.

Esimene vastane õnnestus võita punktidega 9:4. „Vastane sai punkte alistuskatsete eest, aga ükski neist ei olnud ohtlik,“ sõnas Vaht. Finaalis tuli vastu astuda kõrgetasemelise vabavõitleja Emily Ducotega, kes võitleb muuhulgas profivabavõitlejana vabavõitlusorganisatsioonis Bellatoris.

Finaalis oli võitlus tasavägisem: lahing lõppes viigiga. Kohtunik otsustas, et matš läheb lisaajale. „Tegelikult selgus hiljem, et kohtunik oleks pidanud alistuskatse eest andma punktid mulle,“ selgitas Vaht. „Õnneks sain lisaajal kätte punktid – ja võitsin maailmameistritiitli.“

Üsna pea pärast no-gi võitlust algas võistlus kimonoga. Esimene vastane loobus võitlemast, finaalivastane õnnestus Vahil teha napi pooleteise minutiga sirge käelukk – tema lemmikalistus. „Jäin rahule,“ tõdes Vaht. „Nüüd puhkan ja keskendun IBJJF maailmameistrivõistlustele.“

Liisi Vaht treenib Tallinnas klubis 3D Treening treenerite Priit Mihkelson ja Ronald Stimmer käe all.

IBJJF (International Brazilian Jiu-Jitsu Federation) maailmameistrivõistlused toimuvad Los Angeleses ja sinna koguneb terve maailma jiu-jitsuharrastajate koorekiht. Seda, kas maailmameistritiitel õnnestub tuua ka hinnatuimalt võistluselt, selgub laupäeva öösel.