Olgu kohe öeldud, et WSB-ga liitumine on iga amatöörpoksija unistus ja suur samm profipoksijaks saamise raskel teel. Sama tee maailma tippu on läbi käinud ka näiteks Soome üliraskekaallane Robert Helenius, kes Sauerlandi profitiimile just WSB-liigale sarnases Bundesligast silma jäi. Ühtlasi jääb Karlsonile alles olümpiapoksija staatus ehk võitleja saab Eestit edaspidigi olümpia ning maailmameistriturniiridel esindada.

Hooajapikkuse lepingu sõlminud Karlson treenibki juba mõnda aega Kasahstanis. „Minu jaoks on WSB-ga liitumine väga suur samm. Liigasse valitakse ju maailma parimad amatöörpoksijad, saan nendega koos sparringuid pidada ja pidevalt areneda,” on Karlson ise õnnelik. „See annab mulle võimaluse profipoksi tasemel treenida.”

Karlson treenib Kasahstanis kuni maikuuni kuuel päeval nädalas. „Algus oli kõige raskem, kuna ei teadnud kedagi, ei teadnud, kus mis on. Nüüd on natuke kergem, olen kõigiga sõbrunenud ja siin on inimesed väga külalislahked,” räägib ta.

Suudab hoida distantsi

„Treeningud toimuvad kaks korda päevas, pühapäeval on puhkepäev. Põhilised treeningud on sparringud, jooksmine ja jõutreeningud. Kodudeks on väikesed puumajakesed. Ühte majakest jagan ma rumeenia poksijaga,” räägib Karlson. Teda treenivad maailma tipp-poksijaid kasvatanud riikide treenerid. „Peatreener on Ukrainast (vennad Klitškod) ja kolm treenerit on Kasahstanist.”

Eestlane hakkab võitlema kuni 85-kilogrammiste võitlejate seas. Tiimil on võimalik iga kaalu valitud viie võistleja seast valida see, kes kohtumistel peab ringi astuma. „Olen oma kaalus suhteliselt pikk poksija ja üks minu tugevamaid külgi on distantsil hoidmine. Arendada tuleks keha hoiakut ja löögi tugevust. Amatöörides poksisin kuni 81-kiloste, kuid nüüd kuni 85-kiloste seas. Kaalu on juurde tulnud juba kolm kilo ja see annab kindlasti ka palju jõudu juurde.”

Astana kuulub B-alagruppi koos USA, Suurbritannia, Saksamaa, Ukraina ja Itaalia tiimiga. Esimesed võistlused algavad novembrikuus. Millal Karlson esimest korda proovile pannakse, ei oska noormees veel ise öelda. „Arvatavasti poksin ma detsembrikuus. Matšide arvu ka ei tea, sest igale turniirile valitakse sobiv poksija.”

Tegelikult pole see esimene kord, kui Karlsonile WSB-tiimilt lepingut on pakutud. Paar hooaega tagasi tuli pakkumine Itaalia meeskonnalt Thunder. Tunamullu otsustati lepingust loobuda. Miks? „Ainar polnud lihtsalt veel valmis,” kinnitas poksikoondise ja Karlsoni senine treener Ervin Kade, kelle käe alt on WSB-sse lisaks Karlsonile veel kaks poksijat siirdunud. Teiseks meheks ongi eespool mainitud Helenius.

Laupäeva hilisõhtul Sherman Williamsi alistanud Soome poksikuulsuse sõnul on see Ainari jaoks väga hea samm. „Nüüd sa oled nendele maadele, kus poks on populaarne, lähedal. Nad saavad pidevalt sul silma peal hoida. Ja kui sa oled hea väga hea talent, leiavad nad su üles,” kinnitas Helenius.

Mis saab siis, kui leping läbi, on veel vara mõelda. „Kui läheb hästi, siis prooviks veel WSB-tiimiga ühineda, aga kõigepealt peab vaatama, kuidas see aasta läheb,” ütleb Karlson. Kindel on aga see, et Eesti on saanud endale profipoksija.



MIS SEE ON?

World Series of Boxing

WSB on rahvusvaheline amatöörpoksijate staatusega profiliiga. Hooaja alguses valivad poksitiimid üle maailma viide kaalukategooriasse viis võitlejat ja alagrupiturniiri süsteemis korraldatakse aasta jooksul meeskondade vahel mitmeid kohtumisi.

Erinevalt amatöörpoksist ei kanna võitlejad ringis peakaitsmeid. Matšid toimuvad profipoksi reeglite järgi, võitja otsustatakse kohtunike häälte, nokaudi või tehnilise nokaudiga. Profiliigasse kuulub 12 meeskonda. WSB-sse kuulub 250 poksijat 40 riigist. Neist kümme võitsid Londoni OM-il ka medali.