Eesti poksikoondise peatreener Ervin Kade sõnul ei saa Kaupo Arrole, vendadele Ainar ja Rain Karlsonile ning Kirill Serikovile midagi ette heita – jõu vastu lihtsalt ei saa.

Poks areneb sarnaselt teiste spordialadega kiirelt edasi. Enam ei piisa ainult treenerist ja poksijast, et edu saavutada – talendi ümber on vaja tiimi.

„Briti poksikoondist võib hetkel pidada maailma parimaks. Miks? Sest neil on välja kujunenud võimas süsteem, kus sportlase ümber on treenerite tiim, nn. podium team, kes analüüsitakse igal hetkel sportlase tektikalist ja tehnilist vormi, jälgitakse kaalulangetamist, tegeletekse psühholoogia ja füsioteraapiaga, videoanalüüsitakse läbi poksija ja tema vastaste esitused. Iga samm on detailideni paigas. Meil hetkel kahjuks sellist võimalust pole,“ nendib kaks olümpiatsüklit meestega kaasa teinud koondise peatreener Kade.

„Viimasel olümpiakvalifikatsioonil olid poisid vormis ja andsid endast maksimumi. Seetõttu ei saa neile midagi ette heita. Kirill ja Kaupo võistlesid enda jaoks võõras kaalus, esimene kuni 52-kilogrammiste, teine kuni 69-kilogrammiste seas. Mõlemad mehed pidid kohanema uue kiiruse ja vastaste jõulisusega. Näiteks varasemalt keskkaalus poksinud Kaupo ei saanud kergemate ja seetõttu kiiremate meeste vastu oma füüsilisust enam nii palju maksma panna. Samas ei jäänud tal olümpiakohast palju puudu - ta kaotas viimase matši napilt inglasele, kes kaotas järgmisena turniiri võitjale ning seetõttu pääses inglane Riosse.“

Karlsonite ja Arro aeg möödas?

Kaupo Arro keskendub edaspidi profipoksile ning teeb juba septembris Ahvenamaal oma debüüdi. Kas see tähendab, et Arro lahkub ka koondisest? Mitte tingimata.

Nimelt andis rahvusvaheline poksiliit AIBA profipoksijatele loa osaleda juba nüüd Rios, lisades kvalidkatsioonitsüklisse proffidele mõeldud turniiri.

„Tulevikus peaks proffide osakaal olümpial veel kasvama ja miks mitte ei võiks Kaupo Arro olla üks neist poksijatest, kes profiringi kõrval Eestit olümpial esindab,“ loodab Kade.

Karlsonid pole hetkel veel oma otsusest teada andnud, kuid tõenäoliselt mõtlevad nemadki profileivale. See tähendab, et koondise kogenuimaks poksijaks jääb 23-aastane Kirill Serikov.

„Serikovist saab nüüd tiimi kapten – on ju tema nüüdsest kõige kogenenum. Ta on iga aastaga üha enam arenenud ning saavutas ilma igasuguse toetuseta Euroopa meistrivõistlustel eelmisel aastal viienda koha. Nüüd on tema arengule palju juurde andnud EOK järelkasvutiimi pääsemine ja sellega kaasnenud toetus,“ leiab Kade. „Serikovi kõrval algab koondises nüüd noorte aeg. Vana kaadri lahkumisel saavad Richard Ets, Pavel Kamanin ja Eduard Piirisild nüüd üha enam oma võimalusi.“

Kas noor pealetulev põlvkond võiks täita Eesti poksi suure olümpiaunistuse või napsab koha tulevikus lähiajal profipoksi siirduv Arro või vennad Karlsonid, näitab aeg. Aga põhjust loota unitstuse täitumist kindlasti on.