Terviseamet teatas täna hommikul pressiteate vahendusel, et viimase ööpäeva jooksul lisandus Eestis 20 positiivset koroonaviiruse testi. Lisaks anti teada, et "Tartu linnas lisandus kaks nakatunut ning Tartumaal on tänahommikuse seisuga aktiivseid koldeid neli, millest üks on perekondlik kolle – 5 haiget, mis sai võimaliku alguse Auras toimunud ujumisvõistlustelt."

Eesti Ujumisliidu peasekretär Pille Tali ütles Delfile ja Eesti Päevalehele, et talle tuli terviseameti uudis väga suure üllatusena.

"Lugesin sellest esimest korda just praegu Delfist. Meie võistlusest on nii palju aega möödas (võistlused toimusid 3.-6. augustini - toim.), seal polnud pealtvaatajaidki ja nüüd loeme, et sealt sai alguse kolle, ilma et keegi oleks meiega terviseametist ühendust võtnud," sõnas Tali.

Pool tundi hiljem, kui peasekretär on läbi helistanud mitu inimest, lisas ta: "Võtsin ühendust erinevate inimestega, kelle käest vähegi infot saab, aga ma olen samas olukorras kui enne. Võtsin ühendust Aura juhatajaga, kes luges seda uudist samuti Delfist. Rääkisin Terviseameti Lõuna regiooni juhi Tiia Luhtiga ja infot on ikkagi ainult nii palju, et tegemist on ujumisvõistluste ajal nelja päeva jooksul Aura keskuses isiku võimaliku nakatumisega. Kas ta oli kohvikukülastaja, ujuja, treener, töötaja, selle kohta rohkem infot ei saanud."

"Meie ujumisringkonnale pole küll teada antud ühestki nakatunust. Luht ütles, et ei tohi üle reageerida, aga mina ei tea, kuidas nad saavad sellise lause pressiteatesse panna, kui see on vaid üks võimalikest kohtadest, kus võis kolle alguse saada. Kui selline lause avaldada, siis on ju selge, et kogu meie ujumise kogukond ja lapsevanemad reageerivad. Olen hetkel suures hämmingus, sest see sõnakasutus tekitab palju küsimusi," lisas Tali.

Hiljem avaldas Eesti Ujumisliit ka oma Facebooki leheküljel kommentaari tänasele terviseliidu pressiteatele:

"Täna ilmus meedias info, et viie nakatunuga perekondlik koroonaviiruse kolle sai võimaliku alguse Auras toimunud ujumisvõistlustelt. Eesti Ujumisliitu, võistluste korraldajat ega Aura keskust pole juhtumist eraldi teavitatud. Terviseameti Lõuna regiooni juht Tiia Luht kinnitas täna, et kuigi nakatunud isik viibis millalgi võistluste toimumise nelja päeva jooksul Aura keskuses, siis nad ei avalda, kas tegu oli sportlase, treeneri või mõne muu isikuga, samuti puudub teadmine, et nakatumine toimus just Aura keskuses. Nakatunu lähikontaktsetega on Terviseameti kinnitusel ühendust võetud. Ujumisliidule pole teada, et keegi võistlustel osalenud ujumispere liikmetest oleks pärast võistlusi andnud positiivse COVID-19 proovi. Ka Aura keskuses pole ilmnenud täiendavaid nakatumisi. Tänaseks on võistlustest möödunud 14 päeva, mille jooksul peaksid haiguse sümptomid olema avaldunud. Seega hetkel muretsemiseks põhjust ei ole, küll aga soovitame jälgida oma tervist tavapärasel moel ja võimalike sümptomite esinedes kontakteeruda oma perearstiga."

Eesti Ujumisliit oli tänavuste Eesti meistrivõistluste avapäeva programmi algust mõne tunni võrra edasi lükanud, sest soovis ära oodata terviseameti võetud Aura keskuse veeproovide tulemused.