Venemaa ujujate dopingu tarvitamist on õhutanud doktor Sergei Portugalov, kes oli ka Venemaa kergejõustiklaste dopinguprogrammi eestvedaja, kirjutab tänane The Times.

Inglaste väitel on kaks Venemaa ujujat andnud positiivse dopinguproovi EPO kasutamise osas, kuid Venemaa antidopingu agentuur (RUSADA) on selle kinni mätsinud.

Alates 2009. aastast on keelatud ainete kasutamisega vahele võetud 20 Venemaa ujujat, nende hulgas ka neljakordne maailmameister Julia Efimova, kes patustas selle aasta alguses meldooniumiga. Just 2009. aastast hakkas ujujatele oma teeneid pakkuma ka skandaalne dr Portugalov. Viimane olevat ühe Moskvas toimunud ujumisvõistluse ajal otse basseini äärest dopinguaineid jaganud.

"Kui need ujumise kohta esitatud süüdistused vastavad tõele, uurib WADA seda kindlasti väga detailselt,"
WADA president Craig Reedie

Rahvusvaheline antidopingu agentuur WADA nõuab Portugalovile eluaegset spordis tegutsemise keeldu.

The Timesi andmetel ähvardab Venemaa ujujaid selle skandaali valguses isegi eemalejäämine Rio de Janeiro olümpiamängudelt. Teatavasti jäävad hetkeseisuga Rio olümpialt eemale Venemaa kergejõustiklased, kuna rahvusvaheline kergejõustikuliit on Venemaa alaliidu liikmelisuse peatanud.

"Kui need ujumise kohta esitatud süüdistused vastavad tõele, uurib WADA seda kindlasti väga detailselt," kinnitas WADA president Craig Reedie.

The Timesi küsimustele jätsid vastamata nii Portugalov, Venemaa ujumisliit kui ka rahvusvaheline ujumisliit FINA.