Phelps sai mullu oktoobris USA ujumisliidult kuuekuulise võistluskeelu, sest jäi politseile juba teist korda purjuspäi sõitmisega vahele. Tundub, et mees on sellest ka õppust võtnud.

"Enne kui ma kohtusse läksin, ütlesin endale, et ei joo kuni Rio lõpuni - kui üldse enam kunagi joon. Enne 2008 ja 2012 olümpiat ma seda ei teinud. Ma ei öelnud endale, et võtan joomisest vaheaasta ega tõsta enam klaasigi," rääkis Phelps USA meediale.

"Kui ma tagasi tulen, tahan seda teha õigesti. Pean oma keha saama võimalikult parimasse vormi. Ma lähen varem magama. Ma magan rohkem. Ma ärkan igal hommikul selge peaga, mitte ei tunne end, nagu oleks peaga läbi seina jooksnud. Sellel kõigel on palju positiivseid külgi."

Teoreetiliselt võinuks Phelps võistelda ka käimasolevatel Kaasani maailmameistrivõistlustel, kuid USA ujumisliit ei lubanud tal seda teha, kuigi tal on kõik vajalikud normid täidetud. Aprillis ütles ta selle kohta: "See on sama, nagu keelata NFL-i mängijal hooajaeelsed kohtumised, lubada tal 16 mängu mängida ja siis ta jälle play-off'iks minema lüüa."