Aljand rõõmustab, et Iisraelis toimuval EM-il on kerkinud oma paremate aastate vormi 28-aastane Martin Liivamägi, keda Aljand ka ise juhendab.

Liivamägil õnnestus 50 meetri rinnuliujumises Eesti rekordit korrata ning hiljem ka Martti Aljandilt neli korda pikemal distantsil rekord enda nimele haarata. Tänahommikune 200 meetri kompleksujumises läks tal aga eilse rinnuliujumise finaali ja sealt tekkinud väsimuse tõttu loodetust kehvemini.

"Martin on ujunud oma tipptaseme välja. Ütleme nii, et vanu hobuseid ei saa liiga vara maha kanda. Seda, et Martini vorm on hea, näitasid enne EM-i tehtud treeningtestid. Ütlesin talle Tallinnas (pärast teste) vaid üht: Martin, sa oled EM-iks valmis!" sõnab Aljand.

Poeg Martti, keda Riho Aljand samuti treenib, pole sel EM-il aga parimat minekut näidanud, kuigi kahte finaalikohta ei saa ka ebaõnnestumiseks lugeda.

"Marttil on läinud nii, nagu arvata võis. Martinil on - kuidas nüüd öelda - looduslik baas Marttist parem ja need kolm kuud, mis me Marttiga trenni oleme teinud, lihtsalt pole piisavad, et arengus sammu edasi teha," selgitab Riho Aljand. Ta vihjab, et kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks Martti tegema järgmisel aastal arengus järgmise sammu.

Kogenud juhendaja lisab, et sellises vanuses, nagu on nii Liivamägi kui Aljand, ei saa enam pikki plaane teha.

"Ujumises on nii, et pärast 25. eluaastat hakatakse vaatama, kas on mõtet tippspordiga jätkata. Martin tõestas, et õigesti tegutsedes võib ka 27-aastaselt, pärast mitmeid raskeid aastaid, tippu naasta ning edasi areneda. Aga selge on see, et sellises vanuses ei saa enam ühest aastast pikemaid plaane teha, kõike tuleb vaadata jooksvalt," nendib Aljand.