Novembris kahe ujujaga juhtunud õnnetused oli meie jaoks suur šokk. Veekeskus on nende aastate jooksul teenindanud ligi viit miljonit klienti ning ühtäkki selline juhtum! See pani meid tõsiselt mõtlema. Vaatasime võimalikke ohukohti otsides kogu maja taas põhjalikult üle. Aura Keskus viis läbi sisejuurdluse ja tellis ehitustehnilise ekspertiisi riiklikult tunnustatud eksperdilt. Täna saame siiski öelda vaid seda, et juhtumite uurimiseks algatatud menetlus veel kestab.

Küll saame jagada rõõmsat sõnumit, et juba lähiajal saab Aura kaheksa esimest võistlusstardiplatvormi. Kuna külastajate heaolu ja ohutus on meile kõige olulisem, otsustasime, vältimaks novembris juhtunu kordumist, tellida päris oma stardiplatvormid. Loodetavasti saavad need paika märtsikuus ning 9. - 10. aprillini peetaval XI Tartu Kevade ujumisvõistlusel võivad sportlased juba uutelt platvormidelt vette hüpata.

Kevadised suuremad võistlused viiakse läbi 50 m radadel. Niisiis esialgu paigaldatakse uued platvormid basseini pikema osa serva. Platvormid saavad olema teisaldatavad, et neid saaks vajadusel tõsta ka 25 m radadele. Tulevikus on plaanis osta ka lühematele radadele uued platvormid. Track start’i võimaldavad ja statsionaarselt paika jäävad platvormid annavad sportlastele ka paremad võimalused stardi harjutamiseks.

Stardiplatvormid on tellitud Portugali ettevõttest Valter Ferreira Arcanijo, mis tegutseb kaubamärgi Golfinho Sports all. Ettevõttel on ujulavarustuse tootmisel pikk ajalugu. Kuna tegu on Euroopa Liidus tegutseva ettevõttega, siis on see teadlik siinse õigusruumi nõuetest, millele üks toode peab vastama ja olemas on vajalik dokumentatsioon.

Novembrikuiste õnnetuste valguses oleme tugevdanud kontrolli koostööpartnerite ja klientide tegevuse üle, seda suuresti oma seadme või inventari ujulasse toomise osas. Kui partneril või kliendil on soov ürituse tarbeks tuua ja paigaldada või lasta Aura Keskuse töötajal paigaldada mingi seade, peavad tal olema ette näidata vajalikud dokumendid. Mõistan, see võib tunduda liigse bürokraatiana, kuid kinnitan, et Aura ei tee seda kellegi kiusamiseks, vaid külastajate ohutuse pärast.

Samuti oleme täiendanud siseprotseduure võistluste ja ürituste läbiviimise osas. Koos ujumisklubiga on arutletud võimalike ohusituatsioonide ja nende ennetamise üle. Toimunud juhtumite valguses on positiivne, et seotud isikud on oma tegevust ja osapoolte vahelist koostööd põhjalikult analüüsinud. Aegajalt on see vajalik ja edasiviiv.

Siinkohal kasutan võimalust ja vabandan veelkord kannatada saanud noorte ja nende vanemate ees. Kogu Aura Keskuse pere soovib teile edu ning tunneb siirast rõõmu, et vaatamata õnnetustele on sportlased käitunud mehiselt ja on tagasi ujumise juures.

Edu soovin klubidele ja Eesti Ujumisliidule kui partneritele – teie tegevus ujumisspordi ja eluks vajaliku oskuse arendamisel on väga vajalik.

Ujumine on Tartus üks populaarsemaid spordialasid, mille harrastajate hulk iga aastaga kasvab. Kui Aura algusaastatel moodustas ujumise õppetöös osalejate hulk kogu ujulakülastusest vaevalt 15 protsenti, siis tänaseks on see kasvanud 45 protsendini.

Tartust on sirgunud mitmeid nii Eesti kui Euroopa tasemel tugevaid sportlasi. Selle kõige eest tuleb tänada eelkõige Tartus tegutsevaid Tartu Ujumisklubi ja Ujumise Spordiklubi, kes teevad oma tööd pühendumusega.