Reval-Spordi treener Ülle Ptšelovodova räägib lähemalt, kuidas õuetreeningud hakkavad välja nägema ning kuidas üle pika aja trenniga taas ree peale saada.

Kuidas hakkavad Reval-Spordi välitreeningud välja nägema?

Siseruumides treeningute läbiviimine on endiselt keelatud. Seetõttu on meie treeningplaan varasemaga võrreldes hõredam. Positiivne on see, et vastavalt valitsuse korraldustele saame alates 4. maist alustada välitreeningutega. Treeningud hakkavad toimuma klubi sisehoovi parkimisplatsil, et võimaldada vahenditega treenimist iga ilmaga. Kuna aga piirangute osaline kergendamine ei muuda kehtivat eriolukorda, siis sellega seonduvalt on klubile rakendatud ranged reeglid. Välitreeningutesse palume kohale tulla mitte varem kui 10 minutit enne treeningu algust. Treeningute ajal ja klubi territooriumil viibides tuleb järgida 2+2 reeglit ning suhtuda tõsiselt käte ning treeningvahendite desinfitseerimisse. Vastava vahemaaga märgistused treeningalal on tagatud klubi poolt, samuti desinfitseerimisvahendid. Treeningmati või suurema käterätiku (või mõlemad) palume osalejal endal kaasa võtta.

Välitreeningu ühes trennis saab osaleda kuni 10 osalejat koos treeneriga. Lisaks välitreeningutele on võimalus osaleda meie treenerite juhendamisel live treeningutes läbi veebi. Nii välitreeningu kui live treeningu juhendamisel on mõlema treeningu jaoks eraldi kohal üks treener.

Kellele on välitreeningud mõeldud ja suunatud?

Ootame treeningutesse kõiki, olenemata vanusest või soost. Igaüks saab teha trenni vastavalt enda hetkevormile. Treenerid annavad juhiseid, kuidas teha suurema või väiksema koormusega. Siiski soovitan treeningut valida selle järgi, millist stiili rohkem teha meeldib. Kas meeldib tants, intensiivsem trenn või hoopis lihastreening. Alati saab nõu küsida meie treenerite käest, kes treeninguid juhendavad. Kontaktid on olemas meie Reval-Sport kodulehel.

Kas kevadel ja suvel välitreeningute harrastamine on teie kui treeneri jaoks iga-aastane ettevõtmine või on selline suund siiski tuletatud praegusest olukorrast?

Meie spordiklubi on pakkunud välitreeningute võimalusi iga-aastaselt. Hetkel on vahe selles, et pakume suuremat valikut treeningstiile välitingimustes. Näiteks vahenditega treeningud (kang, kettad, hantlid) on meil kogu aasta vältel siseruumides. Praegu võimaldame neid kasutada välitingimustes.

Kuidas läks eriolukorra aeg? Milliseid emotsioone, tundeid ja mõtteid see teis tekitas?

Spordiklubide jaoks eriolukord veel kestab. Sissetulek eriolukorra tõttu osadel langes, paljudel üldse katkes. Olukord on ärev ja murettekitav nii tööandja seisukohast kui töötaja seisukohast vaadatuna. See kõik tekitab küsimusi tuleviku osas. Kui spordiklubidele antakse luba jätkata oma tavapärase tööga, kas kohe taastub ka tavapärane olukord? Kas treenijad, kes enne sportimas käisid, tulevad kohe ka tagasi? Kas spordiklubide sissetulek taastub sellisel määral, et saab võimaldada tööd kõigile töötajatele, millises mahus? Samuti on eriolukord tekitanud küsimusi treenitavate poolt lepingute osas, millised võimalused on treenida siiski treeneri juhendamisel.

Eriolukord tekitas ja tekitab siiamaani igaühes erinevaid emotsioone, tundeid ja mõtteid. Minul kohe alguses võibolla ei jõudnudki kohe kohale, et mis mõttes spordiklubi pannakse kinni, kedagi sportima ei lasta. Kas ma ei saagi minna homme trenni juhendama, tööle? Kuidas meie treenitavad saavad hoida ennast aktiivsena, et ennast nii-öelda järjepidevalt trennilainel hoida? Kas mul endal jagub motivatsiooni? Oli hetki, kus tulid mängu liigsed emotsioonid. Saan enda kohta öelda, et õnneks kuskile nii-öelda auku ei kukkunud. Olengi tegelenud rohkem nende asjadega, millele eelnevalt aega ei jagunud. Loen rohkem raamatuid, teen ise rohkem trenni, toimetan igasuguste asjadega kodus.

Seoses eriolukorraga on mul endal treeningmaht tõusnud. Kui treeninguid juhendades keskendun rohkem treenitavatele, nende jälgimisele ning suunan tegema harjutusi õige sooritusega, siis nüüd on rohkem aega keskenduda iseendale. Olen kehaliselt aktiivne igapäevaselt. Praegusel ajal tuleb iga päev sammude arvuks üle 10 000 sammu, paraku ei saa ma seda väita eelneva perioodi kohta.
Liigun oluliselt rohkem värskes õhus. Kõnnin pikemaid vahemaid, sõidan tõuke- ja jalgrattaga. Eneselegi üllatuseks hakkasin proovima jooksmist, seda küll väikeses mahus. Lisaks teen erinevaid lihastreeningu harjutusi.

Tagantjärele mõeldes - tegelikult oli ka enne selleks aega. Miks ma leidsin siis vabandusi? Seda võib võrrelda võibolla sellega, miks paljud inimesed trenni ei tee. See on väheaktiivsete inimeste jaoks mugavustsoonist välja astumine. Samamoodi oli minu jaoks nende edasilükatud tegevuste tegemine mugavustsoonist välja tulemine. Tegelikult tuleb ennast sundida tegelema asjadega, mis on sinu jaoks vajalikud, aga võibolla mitte harjumuslikud.

Millist nõu oskate anda inimestele, kes tänu eriolukorrale ei ole nüüd mõnda aega trenni teinud? Kuidas uuesti alustada?

• Kõigepealt tasuks läbi mõelda, miks üldse paus sisse tuli.
• Pane kirja, miks on hea aktiivne ja järjepidev eluviis. Kui kohe midagi pähe ei tule, siis kasuta interneti abi.
• Tule osale spordiklubi poolt pakutavates rühmatreeningutes. Koos treenimine motiveerib rohkem.
• Pane pühapäeval kirja järgmiseks nädalaks, millistel päevadel teed trenni ning pane ka kirja, mida teed. Kleebi see meelespea külmkapiuksele.
• Alusta sellest, milline liikumisviis on sulle meeldiv: kõnd, rattasõit, tants või muu.
• Kui üksi tahtejõudu ei jagu, siis leia endale keegi kõrvale, kellega koos hakata trenni teha.
• Võimalus on alustada personaaltreeneriga, kes sind suunab ja motiveerib.
• Selle asemel, et olla negatiivne ja leida põhjusi, miks ma trenni teha ei saa, muuda mõtteviisi. Keskendu positiivsele, ütle endale, olen aktiivne järjepidevalt ja alustan sellega kohe.
• Igal juhul astu kodust välja - see tähendab juba mingit liikumist päevas.